Kmalu bo minilo eno leto, odkar sta italijanska reprezentanta, sicer nogometaša Juventusa in Newcastla,​ Nicolo Fagioli in Sandro Tonali, zaradi dokazanega večkratnega vplačevanja na športnih stavah prejela kazen večmesečne prepovedi igranja nogometa​. Prvi se je po odsluženih sedmih mesecih vmes že vrnil na igrišča in bil tudi član italijanske reprezentance na evropskem prvenstvu, drugi zaradi višje kazni desetih mesecev na povratek še čaka. Medtem pa so v zadnjem času za stavniške škandale skrbeli predvsem športniki v Združenih državah Amerike. Kjer imajo do športnih stav sicer malce drugačen odnos kot v Evropi.

Nelegalne stavnice niso izginile

Stave so namreč na oni strani velike luže, pa še to ne povsod, temveč v 38 zveznih državah in prestolnici Washington, postale legalne šele po odločitvi vrhovnega sodišča leta 2018. Odtlej doživljajo pravi razcvet, saj so analize pokazale, da je bilo lani v zakonitih športnih stavnicah vplačanih za kar 120 milijard dolarjev stav, zgolj v času letošnjega finala lige ameriškega nogometa NFL, tako imenovanega super bowla, pa za kar 10,49 milijarde, kar je skoraj 25 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. »Ljudje so počasi ugotovili, da lahko dandanes staviš na domala vsako tekmo, poklicno ali amatersko, in to ne zgolj na končni izid tekme, temveč na številne dogodke med njo. Prav tako lahko to narediš kjer koli, s pomočjo nekaj klikov pametnega telefona,« je povedal profesor ekonomije na univerzi Smith Andrew Zimbalist.

Neverjetna je letošnja aprilska saga, v katero je bil vpleten nekdanji tolmač japonskega bejzbolskega zvezdnika Šoheija Ohtanija, ki je omenjenemu s prevaro dobesedno ukradel 16 milijonov dolarjev, da bi lahko poplačal lastne dolgove, ki so se nabrali s športnimi stavami.

No, ob rasti priljubljenosti športnih stav pa seveda ni trajalo dolgo, da so postale zanimive tudi za športnike, s tem pa tudi zrele za morebitne malverzacije. Pri čemer je pomembno prav to, kar je omenil Zimbalist, in sicer da je možno staviti na vse mogoče dogodke med tekmo. »Načinov stav je ogromno. Nikakor ni treba, da ekipa nekoga, ki želi staviti, ali nanj oziroma na njegovo početje med tekmo stavi nekdo drug, izgubi. Posameznik denimo lahko stavi na to, da v prvi minuti drugega polčasa ne bo dosegel točke, kar res ni težko izpolniti, in stava je dobljena,« je dodal Zimbalist in opozoril, da lahko slabe prakse hitro pripeljejo do izgube zaupanja v poštenost športa in njegovo priljubljenost. »Eden glavnih razlogov, da imajo ljudje tekmovalni šport tako radi, je negotovost. V trenutku, ko bodo začeli dvomiti o tem, da je vse skupaj pošteno oziroma da ni vnaprej dogovorjeno ali kako drugače prirejeno, bo zanimanje za šport začelo upadati.«

Kljub temu so mnogi prepričani, da je legalizacija športnih stav, ki so bile v večini zveznih držav ZDA prepovedane vse od leta 1992, za zdaj prinesla več pozitivnega kot negativnega. V prvi vrsti je športnim organizacijam, ligam, klubom in športnikom zagotovila veliko denarja, ki je prej izpuhtel na črnem trgu, ob tem pa lahko pristojni odslej natančneje spremljajo različne vzorce obnašanja tistih, ki stavijo, in lažje prepoznajo prevare. »Študije, ki so jih opravili pred legalizacijo, so denimo pokazale, da je bil rezultatsko prirejen približno odstotek košarkarskih univerzitetnih tekem. To pomeni, da je bilo težav kar nekaj, odkar je vse skupaj legalno, pa take prevare lažje opazimo,« je povedal še en profesor ekonomije, Victor Matheson. Pri čemer je še vedno veliko tudi tistih, ki opozarjajo, da neregistrirane nezakonite stave z legalizacijo niti približno niso izginile, neka raziskava naj bi celo pokazala, da je skupni promet na ilegalnih stavnicah v lanskem letu presegel 40 milijard dolarjev!

Sistem deluje

No, omenjena italijanska nogometaša sta, tudi zaradi sodelovanja z oblastmi in zaveze, da se bosta udeležila posebnih delavnic za odvajanje od odvisnosti, dobila precej milo kazen, medtem ko so do prestopnikov v ZDA precej manj prizanesljivi. Samo letos je tako že znanih nekaj odmevnih primerov hudih kazni za športnike, ki so jih dobili s prsti v marmeladi. Vodstvo košarkarske lige NBA je tako aprila letos za vedno (!) izključilo in prepovedalo igranje košarke centru kluba Toronto Raptors Jontayu Porterju, ker je različnim ljudem, ki so nato stavili na tekme njegovega kluba, sporočal različne informacije, ob tem pa je tudi sam stavil, med drugim na poraze svojega moštva. Nekaj mesecev kasneje, junija, je enaka kazen doletela igralca ekipe San Diego Padres iz bejzbolske lige MLB Tucipita Marcana, saj so mu dokazali, da je stavil na 25 tekem, vključno z nekaterimi njegovega moštva.

Sicer pa v vse skupaj niso vpleteni zgolj športniki. Lani so denimo pri nečednih poslih ujeli zdaj že nekdanjega trenerja bejzbola na Univerzi v Alabami Brada Bohannona, ki je s svojim znancem, ki je nato želel vplačati visoke vsote denarja, delil različne informacije in mu tudi naročil, kdaj naj stavi proti njegovemu moštvu. Še najbolj neverjetna pa je še ena letošnja aprilska saga, povezana s športnimi stavami, v katero je bil vpleten nekdanji tolmač japonskega bejzbolskega zvezdnika Šoheija Ohtanija, ki je ravno decembra lani s klubom Los Angeles Dodgers podpisal doslej najdonosnejšo pogodbo v zgodovini športa nasploh, težko kar 700 milijonov dolarjev. Omenjeni tolmač mu je namreč s prevaro dobesedno ukradel 16 milijonov dolarjev, da bi lahko poplačal lastne dolgove, ki so se nabrali prav s športnimi stavami.

Kakor koli, opisani primeri so le najbolj odmevni, skupno pa naj bi bilo blažjih kazni in suspenzov športnikov zaradi stav v ZDA v letih 2022 in 2023 kar okrog 250. Vsi po vrsti pa po mnenju mnogih dokazujejo, da sistem deluje in da bo zaradi visokih kazni tistih, ki bodo tvegali, vedno manj..

Priporočamo
Preberite zadnje članke