Neurje s točo, ki je v soboto prizadelo občino Slovenska Bistrica, je povzročilo škoda na najmanj 420 objektih, škoda je tudi na na avtomobilih in kmetijskih površinah. 

Neurje je prizadelo celotno območje občine, največ škode pa je v mestu Slovenska Bistrica ter krajevnih skupnostih Vrhole, Preloge in Zgornja Ložnica. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil župan občine Ivan Žagar, so poškodovane strehe objektov, številnim stanovanjskim hišam in gospodarskim poslopjem je kot jajce velika toča preluknjala in odnesla strešnike, uničila je sončne elektrarne, na avtomobilih pa poškodovala pločevino in stekla. Toča pa je delno uničila tudi poljščine na okoli 350 hektarjih kmetijskih površin. 

Po županovih besedah vrednost škode v občini še popisujejo, po njegovih predvidevanjih pa znaša zagotovo več milijonov evrov. Župan ob tem upa, da imajo posamezniki urejeno zavarovanje. Občina namreč večjih sredstev za pomoč nima, saj so zaradi manjših neurij, ki so jih letos že prizadela, izčrpali del rezerv iz proračuna. 

Škodo na komunalni infrastrukturi, predvsem cestah, ocenjujejo na okoli 400.000 evrov, medtem ko na javnih objektih zaenkrat ni zaznanih večjih posledic, razen uničene fotovoltaike na centralni čistilni napravi, ki pa kljub temu še vedno nemoteno obratuje.

Na novinarski konferenci je intervencije ob neurju predstavil tudi poveljnik Gasilske zveze Slovenska Bistrica David Prelog. Kot je povedal, se je neurje nad občino razbesnelo v soboto okoli 16. ure. Prednost so dali bivalnim prostorom, nato gospodarskim in drugim objektom. Ves čas je bilo aktivnih okoli 150 gasilcev iz več društev, na pomoč so jim priskočili tudi iz drugih krajev. Dejal je še, da poskušajo obvladovati teh 420 dogodkov, ki so bili doslej prijavljeni. Trenutno pa so uspeli rešiti okoli 70 odstotkov prijav.

V veliko pomoč pri odpravi posledic neurja so bili tudi pripadniki civilne zaščite, ki so doslej porabili kar 14.000 kvadratnih metrov folije. Kot je na novinarski konferenci navedel poveljnik Civilne zaščite Občine Slovenska Bistrica Branko Hojnik, je glede na obseg naravne nesreče težko pomagati vsem hkrati, zato pozivajo občane k potrpljenju.

V občini so morali zaradi posledic sobotnega neurja eni družini zaradi poškodovanega doma priskrbeti tudi nadomestno stanovanje. Toča jim je namreč uničila celotno kritino.

Sobotno neurje je prizadelo tudi sosednje občine, kjer je toča prav tako poškodovala številne objekte.

Priporočamo