Enajsta sezona kuharskega šova MasterChef Slovenija, ki se je že začela, prinaša nekoliko drugačen začetek, kot smo ga vajeni. V najslavnejšo televizijsko kuhinjo na Pop TV je vstopilo 19 amaterskih kuharjev, ki bi radi zasijali dlje od domačih štedilnikov in ki so odločeni pokazati sebi in drugim, da so iz pravega testa za novega slovenskega masterchefa, ki bo osvojil 50.000 evrov nagrade. A pot do tega najbolj zaželenega predpasnika ne bo najlažja.
Drugačna kulinarična sezona
Tokratna sezona bo drugačna že zaradi novih tekmovalcev. »Prihajajo nove zgodbe, nove želje, novi cilji. Letos bomo videli Michelinove chefe, masterclasse, ki bodo po mojem mnenju še boljši kot lanski,« je v uvodu namignil Karim Merdjadi. Ob tem je dodal, da sodniki ne bodo drugačni. »Vsaj zase lahko to trdim. Še vedno zahtevamo znanje, predanost, kvaliteto in kulinarično rast tekmovalca. Na koncu je le en zmagovalec. In ta mora izpolniti vse.«
Njegove besede je potrdil Mojmir Šiftar in dejal, da se bodo vsi skupaj najprej naučili hoditi in nato teči. »Sodniki bomo postopoma dvigovali naša pričakovanja in izzivi bodo skozi tekmovanja postajali vedno težji.« Tretji sodnik Luka Jezeršek nam je zaupal, da bo sezona predvsem kulinarična, skozi katero bo zelo veliko uporabnih vsebin za gledalce. »Spoznali boste kulinarično dobre tekmovalce.«
To pomlad bomo dodobra spoznali 19 posameznikov, ki kljub svojim službam kuharskih sanj niso obesili na klin. Najprej je tu 27-letna zdravnica Anamarija Truden z Blok, ki obožuje pripravo hrane. Iz Škofje Loke prihaja Barbara Poljanec (36), ki najbolj uživa v pripravi sladic. V šovu sodeluje tudi 25-letna diplomirana inženirka medijskih komunikacij Barbara Ribič iz Lenarta, ki je odraščala na kmetiji. Blaž Plohl (22) prihaja iz Svetega Tomaža. Po poklicu je maser, zelo pomembna sta mu zdravje in holistični način življenja. Vsestranski 40-letnik Dan Prohart iz Zbilj pri Medvodah je energičen, zgovoren in ustvarjalen, in to ne le v kreiranju videov, temveč tudi v kuhinji. Štiriindvajsetletna študentka turizma Davida Pogorevc Hafner prihaja iz Svete Ane v Slovenskih goricah. Devetnajstletna Koprčanka Erika Črnigoj najbolj uživa v pripravi sladkega, na krožniku pa bolj uživa v slanih jedeh. Jure Kirbiš (28) prihaja iz Maribora, kjer študira farmacijo in pomaga v kuhinji. Dvaindvajsetletna Kaja Naveršnik je doma v Šmartnem na Pohorju. Je organizatorka poslovanja v gostinstvu in turizmu.
Hrvatica Martina Trgovec (40) je diplomirana ekonomistka in kuha že od malega, saj je bila veliko sama doma in se je zgodaj naučila pripraviti topel obrok. Devetindvajsetletni Ljubljančan Matic Maček se je sicer že podal na samostojno podjetniško pot, a sanj o kulinariki ni nikoli ovrgel. Tridesetletna Michaela Koplova, ki prihaja iz Domžal, živi pa na Dunaju, bi rada spoznala ozadje gastronomskega sveta. Petindvajsetletna Natalija Sebanc iz Tržišča zelo uživa v pripravi hrane, obožuje pa sladice. Pia Pajnič iz Preserij, 23-letna študentka, pravi, da so bile njena prva kuharska specialiteta palačinke, ki so končale kot šmoren. Inženir strojništva Tadej Ladinek (32) je doma na Muti. V kuhinji najde strast, mir in nepopisno veselje. Triintridesetletna mamica dveh otrok Tamara Erlah prihaja iz Žirovnice. S kuhalnico se je srečala že zelo zgodaj, saj sta oba starša po poklicu kuharja. Enainštiridesetletna Škofjeločanka Anja Oberstar je diplomirana ekonomistka in oseba, ki nenehno išče pustolovščine. Iz Ljubljane prihaja 22-letna Lara Kutnar, katere največja želja je postati vrhunska slaščičarka. Za konec je tu še 52-letni univerzitetni profesor Samo Kreft iz Divače, ki bo – če bo zmagal – odprl svojo restavracijo.
Sodniki že svetujejo tekmovalcem
Ob pričetku šova se tudi nam poraja vprašanje, kakšen nasvet bi sodniki dali tekmovalcem, ki si želijo dvigniti svoje kuharske veščine na višjo raven. Mojmir je dejal, da naj kuhajo z ljubeznijo in zaupajo svojim čutom. »Dobro naj poslušajo vsak komentar in nasvet, ki jim ga damo, in že samo iz tega se lahko ogromno naučijo.« Luka je dodal, da je treba okušati in kuhati ter kuhati in okušati. »Kulinarika je osončje in v njem je veliko planetov.« Karim pa je dejal, da se je treba učiti, učiti in še enkrat učiti. Poleg učenja so mnogi tekmovalci v preteklosti pokazali veliko eksperimentiranja. Kaj bi potemtakem sodniki svetovali letošnjim kandidatom? »Predvsem, da se pri kreiranju naslonijo na jed, ki je dobra osnova za nastanek nove jedi,« je svetoval Luka. Karim je dodal, da sta ob tem pomembni tudi drznost in raznolikost, saj nas lahko to loči od drugih. »Eksperimentiranje pride na vrsto, ko zelo dobro poznamo osnove. Eksperimentiranje brez osnov je, kot da greš na maraton brez kondicije. Nima smisla.« Podobno meni Mojmir, ki je dejal, da mora vsak kuhar najprej obvladati osnove, kot so tehnike rezanja. »Šele nato naj se loti eksperimentiranja, ker ko enkrat obvladaš osnove, je vse dosti lažje.«
V šovu mnogim povzroča največ stresa prav skrbno odmerjen čas, ki ga imajo za pripravo določene jedi. Kaj v takem primeru svetovati tekmovalcem? »Stresu se ne bodo mogli izogniti. Tako pač je. Mirnost je stvar notranjega duha. Bolje ko bodo pripravljeni, lažje bodo ohranili mirnost,« je bil jasen Karim. Podobno meni Mojmir, ki je dodal, da si je v takih trenutkih vredno vzeti minuto, globoko zadihati in zbrati misli. »Dosti lažje je, če kuhaš z dobro voljo, kar pa dosežeš, ko si zvest samemu sebi.« Luka pa je svetoval tekmovalcem, naj najdejo jed, ki jo poznajo, in naj nanjo »prilepijo« izziv, ki ga bodo nato predali sodnikom.