Ko si boste med letom zaželeli skodelice kave ali čaja za lažje premagovanje utrujenosti, prej dobro premislite. Voda, ki jo letalske družbe uporabljajo za pripravo toplih napitkov, je shranjena v posebnih shranjevalnikih, ki so pogosto umazani, voda v njih pa stoji zelo dolgo, pravi nekdanja stevardesa Alex Quigley. "Ni mogoče vedeti, kdaj so ga nazadnje očistili," je povedala za portal Delish in dodala, da je to pravi raj za bakterije. 

Vir tveganja pa niso samo napitki, nekdanja stevardesa opozarja tudi, da na letalu ni varno jesti mesa in mesnih izdelkov. Hrano na letalih pogosto pripravijo veliko vnaprej, potem pa se zanašajo na letalsko osebje, da jo bodo pravilno shranili. 

Svetuje tudi, naj se potniki izogibajo živilom, ki povzročajo napenjanje: to so mlečni izdelki, fižol, mastna hrana, zelena zelenjava in gazirane pijače. Zaradi recirkulacije zraka v kabini se neprijetne vonjave hitro razširijo med potniki. 

Alkohol je še ena stvar, ki se ji je po njenem mnenju na letalu pametno izogniti. Zaradi znižanega pritiska v kabini telo namreč težje absorbira kisik, kar pomeni, da alkohol deluje močneje kot na tleh. "Na visoki nadmorski višini se učinki alkohola okrepijo, zato si naredite uslugo, če med letom ne pijete," pravi nekdanja letalska uslužbenka. 

Njena opozorila prihajajo ravno v času vse pogostejših poročil o slabi higieni pri pripravi letalske prehrane. Septembra je potnica na letu iz Delhija v New York poročala, da je v svoji omleti našla mrtvega ščurka. Kmalu zatem je moralo letalo skandinavske letalske družbe SAS prekiniti pot, potem ko je iz obroka prilezla miš. 

Oktobra lani je ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) zaprla kuhinje v obratih družbe Delta v Detroitu, ker so našli številne nepravilnosti pri pripravi obrokov.

"Potniki morajo biti pozorni, katero hrano uživajo na letalu, saj je v primeru izbruha bolezni zaradi hrane nadzor otežen," je za Washington Post dejal Darin Detwiler, svetovalec za varnost hrane z univerze Northeastern v Bostonu.

Priporočamo