Ultra-predelana hrana je tako škodljiva za zdravje, da naj bi bila po podatkih raziskave, objavljene v American Journal of Preventive Medicine, vzrok kar za eno od sedmih prezgodnjih smrti v nekaterih državah. Raziskava, ki so jo opravili v ZDA, Angliji, Avstraliji, Braziliji, Kanadi, Kolumbiji, Čilu in Mehiki, ugotavlja, da vsakih dodatnih 10 odstotkov zaužite ultra predelane hrane, kot so beli kruh, pecivo in pripravljeni obroki, za tri odstotke poveča tveganje, da posameznik umre pred 75 letom starosti.

Po podatkih raziskave je z ultra predelano hrano povezanih kar 124.107 prezgodnjih smrti letno v ZDA ter 17.781 v Angliji. »Dodane snovi, kot so umetna sladila in ojačevalci okusa, škodujejo zdravju prav tako kot visoka vsebnost maščob, soli in sladkorja,« je opozoril vodja raziskave dr. Eduardo Augusto Fernandes Nilson z inštituta Oswaldo Cruz v Braziliji.

Kot navaja Guardian, je raziskava pokazala neposredno povezavo med količino zaužite ultra predelane hrane in umrljivostjo. Ugotovljeno je bilo, da se s povečanim deležem ultra predelane hrane v prehrani povečuje tudi tveganje za smrt.

Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da je v Angliji kar 53,4 odstotkov zaužite hrane ultra predelane, V ZDA pa je ta odstotek še nekoliko višji. »Ultra predelana hrana škoduje zdravju ne le zaradi vsebnosti škodljivih hranil (soli, transmaščob, sladkorjev), temveč tudi zaradi sprememb, ki nastanejo med industrijsko predelavo hrane, in zaradi uporabe umetnih sestavin, kot so barvila, umetne arome, sladila in emulgatorji,« je ob objavi raziskave še pojasnil Nilson.

Avtorji študije pozivajo vlade k ukrepanju: zaostritvi zakonodaje glede trženja hrane, omejitvam prodaje UPH v šolah in na delovnih mestih ter uvedbi davkov na ultra predelane izdelke, da bi zmanjšali njihovo prodajo. Čeprav študija dokazuje povezavo med uživanjem predelane hrane in zgodnjo smrtjo, pa avtorji opozarjajo, da ne potrjuje neposredne vzročne zveze.

Podobna raziskava, objavljena leta 2024 v znanstveni reviji BMJ, je pokazala, da imajo posamezniki, ki zaužijejo največ ultra predelane hrane, štiri odstotke višje splošno tveganje za smrt ter devet odstotkov večje tveganje, da umrejo zaradi drugih vzrokov kot sta rak ali srčno-žilne bolezni. Še posebej škodljivi so bili predelano meso, sladkorji in ultra predelani zajtrki, kot so industrijske žitarice.

Priporočamo