Šibeniška marenda ima v Dalmaciji poseben pomen. Nekoč je bilo povsem običajno, da so žene vsak dan ob določeni uri, natančneje ob 10.30, ko je v ladjedelnici zazvonil zvonec, svojim možem v košarah prinesle marendo in ulice so zadišale po domači hrani.

Več kot samo obrok

Marenda tako že od nekdaj ni samo obrok, ampak je pravi simbol tamkajšnjega načina življenja, ki stoletja združuje ljudi okoli mize po napornem fizičnem delu. Ravno zaradi tega si na območju Šibenika prizadevajo, da bi marenda postala prepoznavnejša tudi med turisti. Želja je, da bi postala eden ključnih turističnih produktov Šibeniško-kninske županije. »Marenda je eden najpomembnejših elementov kulinarične identitete vse Dalmacije, vključno s šibeniškim območjem. Ni zgolj hrana, temveč je pravo utelešenje mediteranskega načina življenja. Zato smo se odločili, da prispevamo k ohranjanju te tradicije z organizacijo dogodkov, ki vsak prvi vikend v mesecu obiskovalcem omogočajo, da jo doživijo z vsemi čuti – okusom, vonjem, zvokom, pogledom in dotikom,« je povedal Krešimir Šakić, direktor Turistične skupnosti Šibeniško-kninske županije, ki je v grajsko vinoteko na ljubljanskem gradu prinesel del Šibenika.

Okus tradicionalne marende

Dogodek so obiskali številni slovenski novinarji, turistični agenti in predstavniki strokovne javnosti, ki so imeli priložnost okušati tradicionalne jedi, kot so sipa, mladi petelin z domačo polento in njoki. Posladkali so se lahko s fritulami in suhimi figami ter uživali v vrhunskih dalmatinskih vinih. Vse jedi je pripravil priznani hrvaški kuhar Dino Bebić. Za posebno vzdušje na dogodku je poskrbela dalmatinska klapa, ki je s tradicionalnimi skladbami pričarala pravo mediteransko vzdušje in tako obiskovalcem omogočila, da še bolj začutijo duha Dalmacije. In seveda k poslušanju pritegnila obiskovalce grajskega dvorišča.

Marenda je eden najpomembnejših elementov kulinarične identitete vse Dalmacije, vključno s šibeniškim območjem. Ni zgolj hrana, temveč je pravo utelešenje mediteranskega načina življenja.

Dino Karađole, direktor Turistične skupnosti mesta Šibenik, je spomnil, da je Šibenik mesto z izjemno bogato kulturno in naravno dediščino. »Ponosni smo na to, da imamo kar dva spomenika pod zaščito Unesca, katedralo sv. Jakova in trdnjavo sv. Nikole, ki sta del svetovne dediščine. Obkrožata nas čudovita narodna parka – Krka in Kornati, mesto pa slovi tudi po številnih festivalih, bogati kulturni sceni in vrhunskih športnikih, kot je legendarni Dražen Petrović. Veseli in ponosni smo, da smo danes v Ljubljani, kjer slovenski javnosti predstavljamo del tega bogastva. Upamo, da jih bo prav marenda navdušila, da nas obiščejo in doživijo Šibenik v vsej svoji lepoti,« je dejal Karađole.

Sipa z domačo polento. F Vesna Levičnik

Priznani hrvaški kuhar Dino Bebić je postregel sipo in domačo polento.
Foto: Vesna Levičnik

S tovrstnimi predstavitvami želi Šibeniško-kninska županija mednarodni javnosti približati svojo bogato gastronomsko dediščino in promovirati marendo kot neprecenljiv del dalmatinskega načina življenja, ki lahko predstavlja edinstveno kulinarično doživetje za vse obiskovalce. »V izjemno čast in veselje nam je, da lahko v Ljubljani predstavljamo turistično ponudbo mesta Šibenik in njegove širše regije, saj gre za eno najprivlačnejših turističnih območij na Hrvaškem. Slovenski obiskovalci šibeniško regijo zelo dobro poznajo in ji ostajajo zvesti že vrsto let,« pa je povedal gostitelj druženja Bruno Bonifačić, direktor Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji, in dodal, da je Šibenik mesto, ki ponuja popolno kombinacijo naravnih lepot, kulturnozgodovinskih znamenitosti, bogate gastronomske ponudbe in raznolikih nastanitev. »Še posebej lepo pa je, da lahko mesto Šibenik s svojim obiskom v Ljubljani izkaže iskreno zahvalo številnim slovenskim gostom, ki že vrsto let zvesto obiskujejo ta čudoviti del Dalmacije. Njihova prisotnost in zvestoba veliko pomenita lokalnemu turizmu, zato jim želimo s tem dogodkom približati košček šibeniškega duha, kulinarike in tradicije prav tukaj, v Sloveniji,« je še dejal Bonifačić. 

 

Priporočamo