Od množičnih skupnih pojedin do simboličnega peciva – praznične jedi kažejo, kako velika noč po vsem svetu zadovolji tako duhovno lakoto kot telesni apetit.

Francoski festival velikanskih omlet

V Bessièresu, majhnem mestu na jugu Francije, velikonočni ponedeljek ponuja izjemen kulinarični spektakel: ogromno omleto iz 15.000 jajc, pripravljeno v štiri metre široki in več kot tono težki ponvi. Tridnevno praznovanje doseže vrhunec, ko približno sto prostovoljcev, oblečenih v rumeno in belo, razbije na tisoče jajc, dodaja začimbe in kuha na odprtem ognju. Legenda pravi, da se je tradicija začela, ko je Napoleon, potem ko je užival v omleti lokalnega gostilničarja, zahteval, da za njegove vojake zberejo vsa jajca v vasi. Sodobni festival se je začel leta 1973 in je od takrat navdihnil šest podobnih praznovanj v francosko govorečih mestih po svetu, vključno s tistimi v Kanadi, Argentini, Belgiji in ZDA.

Italijanski kruh v obliki golobice

Italijanski odgovor na božični panettone je colomba di Pasqua (velikonočna golobica), kruh v obliki golobice, ki simbolizira mir. Nasprotno od božičnega dvojnika ta sladki kruh namesto rozin vsebuje kandirano skorjo, pred peko pa ga posujejo s kristalnim sladkorjem in mandlji. Ta kruh, ki ga je skomercializiral milanski pek Angelo Motta, je navdihnil številne legende, vključno s tisto o mladem dekletu, ki je v 6. stoletju rešilo svoje mesto pred kraljem Alboinom. Dekle mu je ponudilo to poslastico, ki simbolizira mir. Italijani ta sladki kruh običajno uživajo s kavo ali pa ga za veliko noč kombinirajo s proseccom.

Vzhodnoevropski beli boršč

Za poljske velikonočne mize je značilen beli boršč (barszcz biały), kremasta, pikantna juha, ki jo tradicionalno pripravljajo iz sestavin, blagoslovljenih v cerkvi na veliko soboto. Ta jed, polna simbolike, vključuje trdo kuhana jajca, ki predstavljajo upanje, in klobase, ki simbolizirajo pretrgano verigo smrti. Značilna kislost juhe izvira iz fermentirane pšenične moke, čeprav obstajajo regionalne razlike. V podobni juhi, imenovani żurek, namesto pšenične uporabljajo rženo moko. V sodobne prilagoditve pogosto dodajo kislo smetano, s čimer ohranijo dimljen, kremast značaj juhe.

Argentinska čokoladna jajca s posebnimi nagradami

Argentinska velikonočna praznovanja vključujejo okusna čokoladna jajca, v katerih so čudovita presenečenja. Ti votli priboljški, imenovani tudi huevos de Pascua, so napolnjeni s sladkarijami, mini čokoladnimi jajci ali majhnimi igračami. Družine si te pirhe izmenjujejo s sorodniki, prijatelji in sodelavci, zaradi česar so osrednji del argentinske velikonočne tradicije. Prestižnejše različice ponujajo različne nadeve, od kremaste karamele do arašidove kreme, in izražajo okus argentinske strasti do čokoladne umetnosti.

Priporočamo