Po podatkih Guinnessove knjige rekordov se je Jeanne Calment rodila leta 1875 v francoskem Arlesu, kjer je živela vse do smrti leta 1997. Čeprav ni veljala za pretirano zdravstveno ozaveščeno osebo, je živela polno in aktivno življenje, kolesarila je vse do svojega 100 leta. Kljub starosti je ohranila rutino: vsakodnevno je pokadila dve cigareti in popila kozarec vina pred kosilom, navado pa je opustila šele, ko je dopolnila 120 let.
Ob koncu življenja je bila skoraj popolnoma slepa in gluha, a je še vedno vsakodnevno uživala čokolado in z nasmeškom čakala naslednji rojstni dan. Za svojo dolgoživost je poleg prehranskih navad, zasluge pripisovala tudi mirnemu značaju in pozitivnemu pogledu na življenje.
Zakaj je olivno olje tako zdravo?
Čeprav vino in čokolada morda ne veljata za najbolj zdravo izbiro, pa je olivno olje pogosto ključna sestavina mediteranske prehrane, ki jo povezujejo z daljšo življenjsko dobo in manjšim tveganjem za kronične bolezni. Znano je, da ima olivno olje številne koristi na naše zdravje, medrugim znižuje tveganje za srčno-žilne bolezni, znižuje raven slabega holesterola (LDL) in povečuje dobrega (HDL), zmanjšuje vnetje v telesu, lahko ščiti pred upadom kognitivnih sposobnosti in Alzheimerjevo boleznijo, pomaga pri zmanjševanju trebušne maščobe in izboljšanju občutljivosti za inzulin, s čimer znižuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.
Najbolj priporočljiva je uporaba ekstra deviškega oljčnega olja, saj vsebuje največ hranilnih snovi. A ker vsebuje veliko kalorij kalorično gosto, ga je najbolje uporabljati zmerno in kot nadomestilo za druge, manj zdrave maščobe.