V Slovenj Gradcu so zelo ponosni na bazenski kompleks Aqualatio, ki ga je občina zgradila s pomočjo sredstev države in EU ter Eko sklada. Skupaj s parkom urbanih športov, ki so ga odprli pred natanko dvema letoma, je naložba stala dobrih osem milijonov evrov. Dodaten plus je, da je Mestna občina Slovenj Gradec bazenski kompleks uredila na območju ob vzhodni mestni obvoznici, ki je bilo opredeljeno kot degradirano območje. Tudi zato so del denarja pridobili iz mehanizma celostne teritorialne naložbe, in sicer 5,1 milijona evrov iz proračuna države in evropskega sklada za regionalni razvoj, nekaj manj kot 900.000 evrov je prišlo iz Eko sklada, občina pa je primaknila 2,2 milijona evrov. Danes se tako na nekdanjem degradiranem območju razprostira nov, moderen bazenski kompleks Aqualatio, v katerem lahko plavate, se sproščate v savnah in masažnih bazenih ter tako ali drugače skrbite za zdravje vse leto. Aqualatio je namreč odprt vse dni v letu, razen na štiri praznične dni: prvi dan novega leta, velikonočno nedeljo, dan spomina na mrtve in božič. Poleti so obiskovalcem na voljo velik zunanji plavalni bazen in manjši za otroke ter rekreacijske površine s trampolinoma. Na terasah za sončenje, zelenih travnatih površinah in v prijetni senci dreves pa lahko vsak najde prostor za počitek.

Na kompleks čakali tri desetletja

Sklep o sofinanciranju projekta Sanacija degradiranega območja Mercator – gradnja zimskega bazena in urbanega parka, prek mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN), je bil sprejet in potrjen oktobra 2020, leto dni pozneje, novembra 2021, pa se je začela gradnja zimskega bazena in parka urbanih športov, velikega dobrih 2500 kvadratnih metrov. Junija 2022 je bil bazenski kompleks odprt.

»Zavedamo se, da so mesta nosilci razvoja na lokalni in državni ravni, zato na ministrstvu in v EU podpiramo urbani in skladen regionalni razvoj,« je takrat dejal Brežan in dodal, da so za celovit pristop k razvoju mesta in doseganje trajnostnega razvoja mest z obravnavo gospodarskih, okoljskih, podnebnih, demografskih in socialnih izzivov za mesta ključne pripravljene trajnostne urbane strategije. Da je to njihova največja in najzahtevnejša investicija v zadnjem obdobju, je ob odprtju dejal tudi župan Slovenj Gradca Tilen Klugler: »Zelo sem zadovoljen, da nam je projekt, na katerega so občanke in občani čakali kar tri desetletja, uspelo končati, in upam, da bodo v bazenskem kompleksu Aqualatio uživali vsi tisti, ki jim je namenjen.« Omenil je tudi, da je to tudi velik prispevek k turistični ponudbi mesta in okolice. Urbani park in gradnja zimsko-letnega bazenskega kompleksa sta pripomogla h kakovostnejšemu preživljanju prostega časa, hkrati pa je projekt vplival tudi na oblikovanje novih javnih površin v mestu. Ne nazadnje so s tem projektom obudili neizkoriščeni prostor znotraj urbanega območja, saj so revitalizirali približno en hektar urbanih površin. Septembra 2022, torej natanko pred dvema letoma, so namenu predali še Park urbanih športov, ki ga je slovenjgraška občina uredila tik ob bazenskem kompleksu, gradnjo pa sta sofinancirali država in EU iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Letošnje vreme je bilo odlično

Bazenski kompleks lahko poleti sprejme 312 obiskovalcev in 208 kopalcev, pozimi pa 141 obiskovalcev in 94 kopalcev. Domačin Jani Repnik je nad novo pridobitvijo navdušen. »Zelo rad grem na bazen, saj je zelo ugodna tudi cena vstopnice. Dve uri kopanja staneta le pet evrov. Upokojenci in nekatera društva imajo še popust. Včasih sem bil na bazenu vsak tretji dan, letos poleti pa res malo manj. Pogosteje pa bom izkoristil bazen spet pozimi. Imajo tudi jacuzzi, ki je zelo oblegan. Nič ne bi bilo narobe, če bi imeli dva,« v smehu pove Repnik. Da obišče bazen vsakih 14 dni, pozimi pa še pogosteje, nam pove še en domačin, Peter Prevorčič. »Grem pa tudi pogosteje, če mi uspe. Odlične so tudi savne, ki jih obožujem.«

O tem, kolikšen obisk so imeli lani, prvo sezono in letos, nam je povedala Dunja Koren, vodja bazenskega kompleksa, ki ga upravlja javni zavod Spotur Slovenj Gradec: »V letu 2023 nas je obiskalo več kot 45.000 obiskovalcev, kar je bilo načrtovano in pričakovano. Lanska poletna sezona je bila s sončnimi dnevi zelo skopa, temu primerno je bilo tudi obiska manj. Žal so zaradi vremena odpadle tudi vse poletne prireditve, ki smo jih načrtovali ob večerih v izjemnem prireditvenem prostoru bazenskega kompleksa. Dejansko smo imeli lani le 12 sončnih dni.«

Lansko sezono je 4. avgusta grobo prekinila katastrofalna poplava. »V slabih poletnih dneh sta toliko več vredna notranja bazena, ki v deževnih dneh nadomestita oba zunanja. A letos nam je vreme dobro služilo in smo večino dni, od 24. junija do prvega tedna v septembru, preživeli na zunanjem bazenu. Prav tako smo skoraj v celoti izpeljali ves poletni animacijski program. Vročinski valovi pa so k nam privabili še več obiskovalcev, kot smo pričakovali,« je naštela Dunja Koren in omenila, da je v poletnih mesecih več individualnih gostov, ki nadomestijo tiste, ki prihajajo v bazenski kompleks organizirano. Številni se namreč udeležujejo plavalnih tečajev in obiskujejo bazen tudi zunaj poletne sezone. »V poletnem času gostimo na bazenu tudi skupine športnikov, ki po napornih treningih opravijo regeneracijo na bazenu.«

Animacije, koncerti, rojstni dnevi

V Aqualatiu vse leto organizirajo različne aktivnosti in doživetja za vse starostne skupine, s poudarkom na otrocih. V zimskem času je na voljo vodena rekreacija v vodi za otroke in odrasle ter individualni plavalni tečaji. Zdravstveni dom Slovenj Gradec v bazenu izvaja vodeno vodno telovadbo za rekreativne plavalce in specifično vadbo za različne skupine obiskovalcev, ki potrebujejo vadbo v vodi kot podporo hitrejši rehabilitaciji po poškodbah ali kroničnih obolenjih. Šest mesecev v letu se v dopoldanskem času na bazenu izvajajo tudi plavalni tečaji za šolske in vrtčevske otroke. »Izjemno pa smo ponosni na vse rekreativne plavalce, ki prihajajo na jutranje plavanje in s tem vstopajo v delovni dan polni energije in s kljukico, da so za svoje zdravje že pred začetkom službe naredili veliko dobrega,« pravi Dunja Koren. Zimska sezona je idealna priložnost za krepitev imunskega sistema v savnah. Savne so med tednom na voljo le v popoldanskem času, ob koncih tedna pa so odprte že od 11. ure naprej. Poleg klasične finske in turške savne lahko gostje uporabljajo Sanarium, ki jim z enajstimi različnimi programi omogoča celovito revitalizacijo telesa.

»V poletnem času, ko sta odprta zunanja bazena, vse dni v tednu organiziramo animacijo za skupine otrok, ki pri nas preživljajo dopoldneve, ko so starši v službi. S pomočjo vzgojiteljev in partnerjev iz centra za krepitev zdravja, poskrbimo za vodeno telovadbo v vodi tako za otroke kot odrasle. Otrokom iz vaških skupnosti je v času vseh počitnic na voljo aquabus, ki jih trikrat na teden pripelje k nam,« je še povedala vodja bazenskega kompleksa. Poslanstvo centra za krepitev zdravja je tudi opolnomočenje zaposlenih glede vadbe in varnosti ob bazenu. »Vse poletje smo pripravljali delavnice Varno na soncu, kjer so strokovnjaki ozaveščali obiskovalce o varnem sončenju, pomenu pitja vode, pravilni uporabi sončnih krem in času, ki je primeren, da se nastavljamo soncu,« je bila zgovorna Dunja Koren. Poleg tega poleti pripravljajo različne prireditve, od koncertov, standupov, animacije za otroke z napihljivimi igrali do tekmovanja v rolkanju in festivala za ljubitelje urbanih športov, pri čemer sodelujejo z lokalnimi društvi. Prav tako v bazenu vse leto gostijo otroke, ki želijo pri njih praznovati rojstni dan, za rojstnodnevno zabavo pa skrbijo usposobljeni animatorji. Seveda pa je varnost v bazenskem kompleksu vselej na prvem mestu, za kar skrbijo tako reševalci iz vode kot preostali zaposleni.

Plavajo lahko vse leto

Našo sogovornico pobaramo tudi, ali v prihodnosti načrtujejo še kaj novega in kakšne so želje obiskovalcev. »Seveda je želja vedno veliko, prav tako možnosti za izboljšave in napredek. Za vse, kar ni vezano na arhitekturno zasnovo objekta, kot je denimo želja po večjem bazenu, poskušamo poiskati rešitve in izpolniti pričakovanja gostov. Verjamemo pa tudi, da bomo z razširitvijo zunanjega bazenskega kompleksa strli še kakšen trd oreh in se tako približali kakšni skupini občanov, ki trenutno morda ne najdejo motiva za obisk bazena,« pravi Dunja Koren, ki že razmišlja tudi o prihodnji poletni sezoni, saj je letošnje tako rekoč konec. Kot pravi, jo bodo popestrili z zunanjimi družabnimi igrami in športnimi rekviziti, nadgradili bodo tudi prireditve. »Naš objekt se je izkazal kot izvrstno prireditveno prizorišče, ki kliče tudi po zahtevnejših gostih in doživetjih zunaj okvirov znanega. Prihodnje leto se bomo aktivno pripravljali na gradnjo vodnega parka in igrišča za krepitev motoričnih sposobnosti otrok, ki bo otrokom na razpolago vse leto. Izzivov nam ne bo zmanjkalo.« Sicer pa se je ta investicija izkazala za uspešno, saj so imeli v Slovenj Gradcu v preteklosti le en manjši zunanji bazen, ki je bil odprt zgolj poleti in je bil bleda senca sedanjega bazenskega kompleksa, ki ponuja rekreacijo plavalcem vse leto in je nadgrajen z velnesom, prostori, kjer se izvaja rehabilitacija, in urbanim parkom, ki je namenjen ljubiteljem urbanih športov. Prav tako lahko vrtci in šole zdaj vse leto izvajajo plavalne tečaje po letnih programih, in to le streljaj od matičnih lokacij.

Bazen s premičnim dnom

Kot pravijo na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, so v Slovenj Gradcu z evropskim denarjem uredili in z novimi vsebinami oživili 9600 kvadratnih metrov zapuščenega prostora v industrijski coni med starim bazenom in trgovskim centrom Mercator. Urbani park je namenjen predvsem medgeneracijskemu druženju, rolkarski poligon, velik 1400 kvadratnih metrov, pa je po velikosti trenutno največji projektirani tovrstni objekt v Sloveniji. Projekt vključuje tudi postaje za fitnes na prostem, balvansko steno za športno plezanje in kolesarski grbinasti poligon – pumptrack oziroma kolopark. Bazenski kompleks pa združuje zimski bazen ter zunanji bazenski kompleks, v katerem so poleg savn še fitnes, otroška igralnica, zdravstveni del in restavracija. Plavalni bazen je primeren za vse starostne skupine, saj je v njem tudi premično dno v velikosti 125 kvadratnih metrov, ki zagotavlja najširšo uporabnost tako za najmlajše, rekreativce kot profesionalne plavalce.

Priporočamo