Poznamo več vrst kave, a turška ostaja najbolj priljubljena. Čeprav je mogoče lažje pripraviti filter kavo ali instatno, ki jo samo prelijemo z vročo vodo, mnogi kavoljubci prisegajo na turško kavo. 

Na Balkanu ima turška kava prav poseben pomen. Ni le napitek, temveč del kulture. Skuhati kavo za gosta je izraz pozornosti in dobrodošlice, sesti na kavo s prijatelji pomeni deliti najintimnejše trenutke. In prav zato, ker ima kava v naših mislih tako posebno mesto, se je pri njeni pripravi vredno potruditi. 

Priprava turške kave je opravilo, ki zahteva čas in pozornost. Po tradiciji jo postrežemo s kozarcem vode, včasih tudi s kakšnim sladkim prigrizkom, največkrat s piškotom.

Pri kuhanju pa številni delajo napako, ki bistveno vpliva na njen okus. Pustijo namreč, da zavre.

Zakaj to ni priporočljivo?

Običajen postopek kuhanje kave je takšen: v džezvo nalijemo vodo, po potrebi dodamo sladkor in segrevamo do vretja. Nato jo odstavimo, odlijemo malo vode (da ne prekipi) in dodamo mleto kavo. Džezvo spet pristavimo na ogenj, počakamo, da znova zavre, nato dolijemo še malo vode.

Drugi način je, da vode ne odvzamemo. Če je džezva večja, ni nevarnosti, da prekipi, zato kavo dodamo takoj in pustimo, da zavre. A po mnenju strokovnjakov je to napaka. Pravi okus kave se namreč izgubi, če jo zavremo, posledično pa je okus bolj grenak. 

Kako torej pravilno pripraviti turško kavo?

V hladno vodo dodajte sladkor (po želji) in mleto kavo. Počasi segrevajte na nizki temperaturi. Ko se začne tvoriti pena (še preden zavre), džezvo odstavite. Peno lahko z žličko prestavite v skodelico, nato kavo še enkrat na kratko vrnite na štedilnik, a pazite, da ne zavre.

Tradicionalna priprava turške kave je celo del Unescove kulturne dediščine. Združenje Speciality Coffee Association pa priporoča, naj temperatura pri pripravi ne preseže 96 °C, kar dodatno potrjuje, da turške kave ne smemo zavreti.

Priporočamo