Mercimek corbasi je najbolj priljubljena turška juha – Pripravljena je iz rdeče leče, čebule, korenja, krompirja in začimb ter jo kot simbol turške gastronomije najdemo na jedilnikih številnih turških restavracij po vsem svetu
26. 04. 2025, 11.31
Iztok Klemenčič
Turška kuhinja je znana po aromatičnih in hranljivih jedeh, med katerimi ima posebno mesto mercimek corbasi oziroma klasična juha iz rdeče leče. Poznajo jo prav v vseh predelih Turčije in pa seveda tudi v državah, kjer živijo turški izseljenci, saj je priprava enostavna, zaradi hranilne vrednosti leče pa lahko nadomesti kar cel obrok. Pogosto jo strežejo med kosilom ali večerjo kot toplo predjed, v Anatoliji pa jo postrežejo celo za zajtrk.
Mercimek corbasi
Sestavine:
250 g rdeče leče
1 srednje velika čebula
1 srednje velik korenček
2 stroka česna
30 g masla ali 3 žlice oljčnega olja
1 žlica paradižnikove mezge
1 žlička soli
1/2 žličke črnega popra, kumine in rdeče paprike v prahu
1/2 žličke kumina
1,5 l zelenjavne jušne osnove
2 limoni
Priprava:
1 V večjem loncu segrejemo oljčno olje ali maslo in na njem popražimo sesekljano čebulo. Dodamo sesekljan česen, krompir in korenček ter pražimo nekaj minut. Vmešamo paradižnikovo mezgo in začimbe (sol, poper, kumino, rdečo papriko), da se sprostijo arome.
2 Dodamo rdečo lečo in premešamo, nato zalijemo z jušno osnovo.
3 Juho kuhamo na srednjem ognju približno 25–30 minut, dokler se vse sestavine ne zmehčajo, nato pa juho pretlačimo s paličnim mešalnikom.
4 Postrežemo jo s sveže stisnjenim limonovim sokom in svežim kruhom.
Leča je že tisočletja ena od osnovnih sestavin bližnjevzhodne in anatolske kuhinje, saj so jo zaradi hranljivosti in enostavnega skladiščenja uporabljali že v Mezopotamiji. Arheologi naj bi našli dokaze o gojenju leče na ozemlju Turčije že iz leta 6700 pr. n. št., danes pa po vsem svetu menda obstaja skoraj šestdeset različnih vrst leče najrazličnejših barv in oblik.
Foto: DZS
Krompirjeva musaka z mesom
Sestavine:
800 g krompirja
600 g mletega mesa
2 veliki čebuli
3 stroki česna
3 žlice oljčnega olja
300 ml sladke smetane
4 jajca
200 g sira
origano, bazilika, peteršilj, sol in poper
Priprava:
Olupljen, opran in na rezine narezan krompir kuhamo v slanem kropu približno dvajset minut. V ponvi na olju posteklenimo sesekljano čebulo, primešamo meso in ga na srednjem ognju pražimo približno 20 minut. Vmes večkrat premešamo, nato pa dodamo sesekljan česen, peteršilj, origano in baziliko, solimo in popramo ter vse skupaj dobro premešamo. Kuhan krompir odcedimo, polovico krompirja zložimo v namaščen pekač, ga posujemo z mesnim nadevom in prekrijemo z drugo polovico kuhanega in odcejenega krompirja. Za konec v manjši posodi sladko smetano pomešamo z jajci in naribanim sirom. Z vsem skupaj prelijemo musako in pekač postavimo v pečico, segreto na 170 stopinj Celzija, ter pečemo približno 55 minut.
Mercimek corbasi ima v turški kuhinji dolgo zgodovino in je tradicionalna jed, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Prav juha iz rdeče leče je omenjena celo v Stari zavezi oziroma v prvi Mojzesovi knjigi – Genezi, v kateri je med drugim zapisano, da se je bil Ezav pripravljen odpovedati svojim pravicam, ki jih je imel kot prvorojenec, v zameno za lonec dišeče juhe iz rdeče leče, ki jo je skuhal njegov brat Jakob. V otomanskem obdobju je bila mercimek corbasi priljubljena predvsem med vojaki in kmeti, saj jim je zagotavljala dober vir energije, povrhu pa je bila nasitne narave. Kako zelo so jo cenili, pove tudi to, da je bila in je seveda še vedno eden glavnih obrokov za večerjo med muslimanskim postom ramazanom.
Foto: Getty Images
Cheesecake z mandarinami
Sestavine:
100 g maslenih piškotov
40 g masla
200 g kremnega sira
150 ml sladke smetane
50 g sladkorja v prahu
1 žlička vaniljevega ekstrakta
1 žlica limonovega soka
1 list želatine (ali 1/2 žličke agaragarja)
3 mandarine
Priprava:
Piškote zdrobimo v drobtine in jih zmešamo s stopljenim maslom. Mešanico enakomerno porazdelimo po pekaču in dobro pritisnemo ob dno ter postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut, da se učvrsti. Vmes pripravimo kremo: želatino namočimo v hladni vodi za pet minut in jo raztopimo v žlici vode. Če pa uporabljamo agaragar, ga zavremo z dvema žlicama vode. Stepemo sladko smetano. Kremni sir, sladkor, vaniljo in limonin sok ter sladko smetano dobro zmešamo, dodamo še želatino oziroma agaragar ter vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Kremo enakomerno razporedimo po ohlajenem piškotnem dnu in nanjo zložimo rezine mandarin. Torto postavimo v hladilnik za vsaj štiri ure, še bolje čez noč.
Čeprav je mercimek corbasi na krožnikih in v jušnikih po vsej Turčiji pa tudi drugih državah Bližnjega vzhoda ter v diaspori največkrat prisotna v svoji najosnovnejši obliki, obstajajo tudi različne variacije te juhe iz rdeče leče. Nekateri ji za še bolj kremasto teksturo dodajo mleko ali smetano, drugi pa uporabijo še druge začimbe, kot so kumin, kurkuma in cimet, da ji dodajo še malo več okusa. Prav tako juho prilagajajo mesnim ali bolj strogo veganskim zapovedim in oljčno olje zamenjujejo z maslom, vodo ali zelenjavno jušno osnovo pa s kokošjo ali govejo jušno osnovo.