Ti sočni in okusov polni pohančki so čudoviti na kateri koli dan, prav fletni pa tudi ob različnih praznovanjih. Če uporabite piščančje mini fileje, so ravno prav veliki, da jih lahko jeste z rokami, po želji pa naredite še manjše, a jih potem pecite malo manj časa.
Čudovita lastnost pohančkov, pripravljenih na tak način, je da je skorjica skoraj tako hrustljava, kot bi bila ocvrta v olju. In to brez litrov odpadnega olja, brez pošpricanega štedilnika in brez vonja po pohanju, ki ure in ure ždi v kuhinji.
Te pohančke naredite v parih korakih:
PANKO DROBTINE – Te so večje od nam poznanih navadnih drobtin, kar je priročno, saj tako zasedejo več površine in poskrbijo za več hrustljavosti. Te najprej popečete do zlate barve. Lahko v pečici ali pa kar na ponvici.
MEŠANICA ZA PANIRO – Skupaj zmešate morda sestavine, ki niso ravno značilne za slovensko paniranje. Ker je čudovita! Skupaj zmešate jajce, gorčico in majonezo ter posolite in popoprate, nato pa dodate še malo moke. V to kremno zmes nato fliknete meso, ki naj pokrije vse dele mesa, nato pa prenesete na popečene drobtine, vse lepo potapkate, da se drobtine oprimejo mesa.
PEKA – Pripravite pekač, ki mu lahko, če le imate, na vrh dodate rešetko, da bo meso dvignjeno od pekača, kar bo pomagalo pri kroženju zraka. Rešetko malo pošpricate z oljem, da se meso ne bo prijelo. Nato nanjo položite meso, tega malenkost pošpricate z oljem in postavite v pečico za približno 15 minut. In to je to!
POMAKA – Če želite resnično doživeti celotno gurmansko izkušnjo, za poleg pripravite medeno pomako oziroma omako. Skupaj zmešate majonezo, gorčico, med, kis in če želite, še malo kajenskega popra. Čudovito kremna in takooo zelooo dobra. In da veste, ta pomaka odlično sodi tudi v burgerje ali na pomfri.
Ker panira med peko meso prav lepo ščiti panira, je meso znotraj čudovito mehko in sočno. In prav zato je enako dobro tudi kak dan kasneje. Če pohančke pripravite vnaprej, jih specite, ohladite, postavite v neprodušno zaprto posodo v hladilnik, nato pa naslednji dan pogrejte v mikrovalovki. Hrustljavi morda ne bodo več tako zelo, okusni in sočni na znotraj pa bodo še vedno. Zamrzovanje pa ni priporočeno.
Preden pogledava, kako se pripravijo, pa še nekaj odličnih jedi s piščancem:
- Piščančji krožnik s kuskusom in tzatzikijem
- Piščančji fajitas oz. piščanec s paprikami
- Mešana solata s piščancem in gorčičnim prelivom
- Piščančji burger z ananasom
- Piščančja rižota z ratatouille zelenjavo
- Praženi riževi rezanci s piščancem in brokolijem
Še več receptov s piščancem pa najdi pod oznako Piščanec.
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!
Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave.
PRIPRAVA
- Pečico segrejte na 200°C.
- Panko drobtine stresite na pekač, pošpricajte z nekaj olja v spreju in pecite v pečici, ogreti na 200°C približno 7 minut, oziroma do zlate barve. Popečene prenesite na krožnik.
- V skledi skupaj zmešajte jajce, gorčico, majonezo, sol, poper in moko. Dodajte piščančje mini fileje in dobro premešajte. File prenesite na krožnik s popečenimi drobtinami in ga povaljajte v njih. Na koncu s prsti drobtine nežno pritisnite na file. Ponovite z vsemi fileji.
- Če se le da, na pekač postavite rešetko, da je dvignjena s pekača, da bo zrak lažje krožil. Pekač z rešetko nežno pošpricajte z oljem, nato pa nanj položite vse fileje. Fileje nežno pošpricajte z oljem, posolite in pecite v pečici, ogreti na 200°C približno 15 minut. Če se želite prepričati, da je meso pečeno, v najdebelejši del fileja vstavite termometer, ki naj kaže od 71-75°C.
- Vse sestavine za medeno omako zmešajte v kremno pomako.
- Pečene fileje prenesite na krožnik, po želji okrasite s sesekljanim peteršiljem ter postrezite z medeno omako.