Leča je resnično čudovita in čisto premalo cenjena. Je polna rastlinskih beljakovin in bi prav zaradi tega morala biti v naši prehrani večkrat. Odlične so vse različice – od rjave, zelene, rumene in rdeče. Poskusite jo čim večkrat vključiti v svoj jedilnik, resnično je odlična.

Leča je odlična tudi v tej kremasti omaki, zato jo le poskusite. Uporabite že kuhano lečo ali pa še surovo lečo. Če uporabite že kuhano, omako ob dodajanju leče kuhajte le pet minut, če uporabite še surovo, pa kuhajte toliko časa, kot piše na embalaži leče.

Ta kremasta omaka je čudovita s polento – okusi se lepo dopolnjujejo, odlična pa bi bila tudi z rižem, pire krompirjem, testeninami ali pa le s kakšnimi naan kruhki.

Omako lahko pripravite tudi vnaprej in pred serviranjem pogrejete, zamrzovanja se pa ne priporoča.

Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave.

Lečina omaka s polento

Sestavine (za 2 osebi)

1 žlica olivnega olja (ali gheeja)

1 srednje velik por

1 rdeča paprika

1/2 žličke harise

1/2 žličke kumina (NE kumine!)

1/2 žličke soli

1/4 žličke popra

4 stroki česna

1 žlica kurkume

120 g suhe zelene leče (ali 1 velika konzerva že kuhane)

0,8 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)

1 dcl kokosovega mleka (ali sladke smetane ali smetane za kuhanje)

2 pesti sveže špinače

1 šopek svežega peteršilja

Sestavine za polento:

150 g instant polente

1/2 žličke soli

1 košček masla

550 g vrele vode

Priprava

Na segreto olje stresite na kocke narezano papriko in na kolute narezan por. Dodajte kumin, hariso ter sol in poper ter kuhajte nekaj minut, da se paprika malo zmehča. Dodajte sesekljan česen in kumin in pražite še nimuto ali dve.

Na popečeno zelenjavo stresite splaknjeno lečo in premešajte, zalijte z jušno osnovo in kuhajte toliko časa, da se leča skuha (čas kuhanja preverite na embalaži). Če uporabite že kuhano lečo, kuhajte le 5 minut. Omako občasno premešajte. V omako s kuhano lečo dodajte špinačo, premešajte, dolijte še kokosovo mleko in kuhajte še 10 minut, da se naredi kremna omaka.

V vmesnem času skuhajte polento. V vrelo in soljeno vodo (naj je bo približno 3x več kot polente) med nenehnim mešanjem z metlico stresite polento. Kuhajte nekaj minut, da se polenta zgosti in skuha. Na koncu v polento vmešajte še maslo.

Polento servirajte na krožnik, jo prelijte z omako in okrasite s sesekljanim svežim peteršiljem ter postrezite.

 

Prilagamo nekaj receptov, v katerih leča vseh barv enostavno blesti, zato jih hitro poskusite:

Odlična juha z rdečo lečo in zelenjavo 

Kremna zelenjavna juha z lečo 

Curry iz rdeče leče na belem rižu 

Lečina solata s paradižnikom, koruzo in česnovim prelivom 

Juha z rdečo lečo in začimbami 

Še več odličnih in zdravih receptov na http://www.sitfit.si/ 

 

Priporočamo