Podobno jed, kot je današnja mešanica testenin in sirove omake, ki se v posodi do zlatorjave skorje zapeče v pečici, naj bi, kot pravijo raziskovalci gastronomske dediščine, malicali že v času starega Rima. Najzgodnejša omemba predhodnice današnjih makaronov s sirom oziroma angleško mac and cheese, naj bi segala v leto 160 pred našim štetjem, ko je Mark Porcij Katon, senator tedanje rimske republike, napisal razpravo o vodenju velikega podeželskega posestva O agrokulturi, vanjo pa vključil nekaj receptov za obredna druženja in praznike ter med njimi omenil jed, ki je bila narejena s plastmi sira, pakiranimi med zložene liste testa, torej nekako tako kot lazanja.

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Kremna juha iz koromača

Sestavine:

2       srednje veliki glavici koromača (približno 500 g)

1       srednje velika čebula

1       krompir

2       stroka česna

2 žlici     oljčnega olja ali masla

1 l       zelenjavne jušne osnove

150 ml    smetane

sol in poper po okusu

Priprava:

Koromač očistimo, mu odstranimo trdi sredinski del in narežemo na tanke rezine. Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo, krompir pa olupimo in narežemo na kocke. V večjem loncu segrejemo oljčno olje ali maslo, popražimo čebulo, da postekleni, dodamo česen in koromač ter pražimo še pet minut, da se rahlo zmehča in zadiši. Primešamo krompir in vse skupaj zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Počakamo, da juha zavre, nato zmanjšamo ogenj in pokrito kuhamo približno 20 minut, da se zelenjava povsem zmehča. Nato jo odstavimo z ognja in jo s paličnim mešalnikom zmešamo do gladkega, vrnemo na ogenj in vmešamo še smetano ter solimo in popramo po okusu. Postrežemo vročo, okrasimo z zelenim delom koromača in po želji obogatimo še s krutoni ali jušnimi kroglicami.

Od Katonovega zapisa so minila stoletja, saj so italijanski kronisti odkrili podobne jedi v kuharskih knjigah šele v 13. stoletju, ko se je prvič pojavil tudi pojem makaroni, v italijanščini znani kot maccheroni, ukrivljene testenine cevaste oblike. V eni izmed stotih novel jih je v Dekameronu omenil celo veliki Giovanni Boccaccio. Se pa niso samo Italijani krepčali s testeninami in sirom. Podobno jed naj bi, kot pravi zgodovina, jedli tudi Angleži, poimenovali so jo »makerouns«, recept zanjo pa so raziskovalci našli v knjigi The forme of cury, ki je bila nekakšna zbirka kuharskih receptov, njen nastanek pa datira v leto 1390. Prvi sodobnejši recept naj bi leta 1769 našli v knjigi The experienced english housekeeper, kar bi lahko prevedli kot Izkušena angleška gospodinja, v njem pa se »macaroni and cheese« pripravi tako, da se bešamel omako, oplemeniteno s čedarjem, zmeša z makaroni, vse skupaj posuje še s parmezanom in peče v pekaču, dokler se na vrhu ne naredi zlatorjava skorjica. Takrat so bile testenine še eksotična dobrina, uvožena iz Italije, zato je bila jed rezervirana predvsem za premožnejše sloje, prav tako je bil za tiste, ki so imeli več pod palcem, na voljo tudi aparat za izdelavo makaronov, ki so ga leta 1731 izumili v samostanu Disentis v Švici.

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Pečeni ananas s sladoledom

Sestavine:

1       srednje velik ananas

3 žlice       medu

1 žlička     mletega cimeta

1 žlička     vaniljevega ekstrakta

1 žlica      limoninega soka

20 g       masla

Priprava:

Ananas olupimo, mu odstranimo trdi sredinski del in ga narežemo na debele kolobarje. V manjši posodi zmešamo med, cimet, vaniljev ekstrakt, limonin sok, stopljeno maslo in s to marinado premažemo ananasove kolobarje. Pustimo stati deset do 15 minut, da vpije okuse, potem pa jih prestavimo na pekač, obložen s peki papirjem, in na 200 stopinjah Celzija pečemo približno dvajset minut. Pečeni ananas postrežemo še topel s kepico vaniljevega sladoleda.

Pospešek priljubljenosti te danes svetovno znane jedi pa pripisujejo tretjemu predsedniku ZDA Thomasu Jeffersonu, ki je, še preden je postal predsednik, med letoma 1784 in 1789 živel v Parizu, tja pa je pripeljal tudi enega izmed svojih premnogih sužnjev Jamesa Hemingsa in ga vpisal na šolo za gastronomijo ter ga nato kot šolanega kuharja odpeljal nazaj v ZDA, skupaj s strojem za izdelavo makaronov, ki ga je kupil v Neaplju. Hemings je bil njegov osebni kuhar in je razveseljeval pomembneže, ki jih je gostil Jefferson, ena izmed jedi, s katerimi je razvajal lačne ugledneže, pa je bila tudi »macaroni and cheese«. Resnični razmah je jed doživela v 20. stoletju, ko je podjetje Kraft leta 1937 predstavilo kraft macaroni & cheese dinner, prvo komercialno pripravljeno različico te jedi. Zaradi preprostosti priprave in nizke cene je jed postala priljubljena v času velike depresije in kasneje med drugo svetovno vojno.

Priporočamo