​Kaliningrad je pristaniško mesto in upravno središče ruske eksklave Kaliningrajska oblast, ki leži med Poljsko in Litvo ob Baltskem morju. Kot pravi zgodovina, so si mesto od ustanovitve med seboj podajali Nemci, Poljaki in Rusi, na koncu pa so takratni Königsberg po silovitem bombardiranju angleškega letalstva, ko je bilo praktično zravnano z zemljo, zasedli Rusi in ga priključili mogočni Sovjetski zvezi ter oklicali za Kaliningrad po Mihailu Kalininu​, enem glavnih boljševiških revolucionarjev, ki je leta 1938 kot predsednik prezidija Vrhovnega sovjeta ZSSR postal celo nominalni državni voditelj Sovjetske zveze.

Königsberške mesne kroglice

Sestavine:

Za mesne kroglice:

500 g   mletega mesa (govedina in svinjina v razmerju 1:1)

1       manjša čebula

1       jajce

1       žemlja ali 2 rezini belega kruha

2      žlici drobtin

1      žlička gorčice

1      žlica   sesekljanega peteršilja

1 l    goveje jušne osnove

1      lovorjev list

5–6  zrn  pimenta ali belega popra

sol in poper po okusu

Za omako:

30 g       masla

30 g       moke

200 ml   jušne osnove (od kuhanja mesnih kroglic)

200 ml   smetane

2 žlici    kaper

sok polovice limone

sol in poper po okusu

Priprava:

1       V skledi zmešamo mleto meso, čebulo, jajce, namočeno in ožeto žemljo, drobtine, sol, poper, gorčico in peteršilj. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo homogeno maso, in oblikujemo kroglice v velikosti večjih orehov.

2       V večjem loncu zavremo govejo jušno osnovo z lovorovim listom in pimentom ter vanjo previdno položimo mesne kroglice. Zmanjšamo ogenj in kroglice kuhamo približno 15 minut, nato jih odstranimo iz tekočine in prihranimo jušno osnovo za omako.

3       V ponvi stopimo maslo, dodamo moko in jo med mešanjem pražimo, da rahlo porumeni. Postopoma prilivamo prihranjeno jušno osnovo in ves čas mešamo, da dobimo gladko omako. Dodamo smetano, kapre in limonov sok ter začinimo soljo in poprom po okusu.

4       Mesne kroglice preložimo v omako in jih pustimo še nekaj minut na povsem rahlem ognju, da se okusi prepojijo.

Znamenite mesne kroglice, ki so dobile ime po Königsbergu, naj bi po mnenju raziskovalcev prvi pripravil neznani kuhar ene izmed premožnejših družin, ki so živele v mestu v začetku 19. stoletja. Da je šlo takrat za sila gosposko jed, naj bi dokazovale že same sestavine, saj je bilo meso v tistih časih redka dobrina, kapre, ki so del bele omake, pa so imele takrat status, primerljiv z današnjimi belimi tartufi, kaviarjem, gosjimi jetri, jastogom ali celo japonsko govedino.

Fresh asparagus soup on white background overhead shoot / Foto: Dulezidar

/ Foto: iStock

Kremna juha iz špargljev

Sestavine:

500 g   svežih zelenih špargljev

1       srednje velika čebula

1       strok  česna

1       srednje velik krompir (za gostoto)

750 ml    zelenjavne jušne osnove

200 ml    kisle smetane ali kokosovega mleka

2 žlici     oljčnega olja ali masla

sol in poper po okusu

Priprava:

Odstranimo olesenele dele špargljev in jih narežemo na manjše koščke, s tem da nekaj vršičkov shranimo za dekoracijo juhe. V loncu segrejemo oljčno olje ali maslo, nato dodamo nasekljano čebulo in česen ter pražimo, da čebula postekleni. Nato dodamo na kockice narezan krompir in šparglje, na hitro premešamo in zalijemo z jušno osnovo ter kuhamo približno 15 minut, dokler se zelenjava ne zmehča. Medtem ko se juha kuha, vrhove špargljev na hitro pokuhamo v vreli vodi (1–2 minuti), nato jih takoj prestavimo v ledeno vodo, da ohranijo lepo zeleno barvo. Ko je juha kuhana, jo zmiksamo s paličnim mešalnikom, dodamo smetano ter začinimo s soljo in poprom. Juho prelijemo v servirne krožnike ali sklede in okrasimo z vršički špargljev.

Ko so Nemci po prihodu Rusov odšli iz Königsberga, so s seboj odnesli tudi svojo kulinarično specialiteto. Ker so se večinoma naselili v takratni Vzhodni Nemčiji, so »Königsberger Klopse« tako kot mesto doživele nekaj jezikovnih sprememb. V času Nemške demokratične republike (NDR) so jih uradno preimenovali v Kochklopse oziroma kuhane mesne kroglice, da bi se izognili omembi nekoč nemškega mesta, ki je prišlo pod poveljstvo Sovjetske zveze. Danes se zopet imenujejo po nekoč glavnem mestu pruske kneževine, s tem, da povsod po Nemčiji njihovo ime izgovarjajo z neizmernim ponosom, saj veljajo za eno najbolj prepoznavnih in cenjenih jedi. Zelo so priljubljene tudi v vzhodnem delu Poljske in v baltskih državah nekdanje Sovjetske zveze. Leta 2022 so jih na ameriški novičarski platformi CNN celo okronali za eno najboljših nemških jedi. V Nemčiji se na krožnikih največkrat znajdejo v družbi kuhanega krompirja, pire krompirja ali riža. 

Soft baked dark chocolate cookies in white plate on blue stripes napkin, Close up image / Foto: Chatri Attanatwong

/ Foto: iStock

Čokoladni piškoti

Sestavine:

200 g     temne čokolade (vsaj 70 % kakava)

100 g     masla

150 g    rjavega sladkorja

2            jajci

1 žlička   vaniljevega ekstrakta

150 g     gladke moke

30 g       kakava v prahu

1 žlička     pecilnega praška

½ žličke    soli

100 g      čokoladnih koščkov

Priprava:

Pečico segrejemo na 175 °C in obložimo pekač s papirjem za peko. Čokolado in maslo stopimo nad vodno in pustimo, da se malo ohladi. V skledi zmešamo jajca, sladkor in vaniljev ekstrakt ter stepamo, dokler zmes ne postane svetla in puhasta, nato pa vanjo vmešamo stopljeno čokolado in vse skupaj na rahlo dobro premešamo. V ločeni skledi zmešamo moko, kakav v prahu, pecilni prašek in sol. Suhe sestavine skupaj s čokoladnimi koščki postopoma vmešamo v čokoladno maso, da dobimo piškotno testo, ki ga oblikujemo v piškote. Piškote pečemo 10–13 minut, dokler robovi niso rahlo hrustljavi, sredica pa še mehka.

Priporočamo