Kaliningrad je pristaniško mesto in upravno središče ruske eksklave Kaliningrajska oblast, ki leži med Poljsko in Litvo ob Baltskem morju. Kot pravi zgodovina, so si mesto od ustanovitve med seboj podajali Nemci, Poljaki in Rusi, na koncu pa so takratni Königsberg po silovitem bombardiranju angleškega letalstva, ko je bilo praktično zravnano z zemljo, zasedli Rusi in ga priključili mogočni Sovjetski zvezi ter oklicali za Kaliningrad po Mihailu Kalininu, enem glavnih boljševiških revolucionarjev, ki je leta 1938 kot predsednik prezidija Vrhovnega sovjeta ZSSR postal celo nominalni državni voditelj Sovjetske zveze.
Znamenite mesne kroglice, ki so dobile ime po Königsbergu, naj bi po mnenju raziskovalcev prvi pripravil neznani kuhar ene izmed premožnejših družin, ki so živele v mestu v začetku 19. stoletja. Da je šlo takrat za sila gosposko jed, naj bi dokazovale že same sestavine, saj je bilo meso v tistih časih redka dobrina, kapre, ki so del bele omake, pa so imele takrat status, primerljiv z današnjimi belimi tartufi, kaviarjem, gosjimi jetri, jastogom ali celo japonsko govedino.
Ko so Nemci po prihodu Rusov odšli iz Königsberga, so s seboj odnesli tudi svojo kulinarično specialiteto. Ker so se večinoma naselili v takratni Vzhodni Nemčiji, so »Königsberger Klopse« tako kot mesto doživele nekaj jezikovnih sprememb. V času Nemške demokratične republike (NDR) so jih uradno preimenovali v Kochklopse oziroma kuhane mesne kroglice, da bi se izognili omembi nekoč nemškega mesta, ki je prišlo pod poveljstvo Sovjetske zveze. Danes se zopet imenujejo po nekoč glavnem mestu pruske kneževine, s tem, da povsod po Nemčiji njihovo ime izgovarjajo z neizmernim ponosom, saj veljajo za eno najbolj prepoznavnih in cenjenih jedi. Zelo so priljubljene tudi v vzhodnem delu Poljske in v baltskih državah nekdanje Sovjetske zveze. Leta 2022 so jih na ameriški novičarski platformi CNN celo okronali za eno najboljših nemških jedi. V Nemčiji se na krožnikih največkrat znajdejo v družbi kuhanega krompirja, pire krompirja ali riža.