Na uho nam je prišlo, da je eden najboljših in najbolj simpatičnih natakarjev, Zvonko iz Tramška pod jeruzalemskimi grički, odšel v pokoj. Tramšek je zaprl svoja vrata, Zvonko pa naj bi ob sobotah in nedeljah s svojim znanjem in idejami sodeloval v gostilni Mencinger v Črešnjevcih. In smo šli na dolgo pot.

Naj takoj povemo, da Mencinger ni niti si ne želi biti Tramšek. Njihove ideje so enostavnejše, med tednom ponujajo nezahtevne malice za osem evrov, in tudi zavezanost lokalnim sestavinam in jedem je manj očitna. Pa vendar ... ob vikendih v gostilni Mencinger strežejo klasična slovenska kosila, če pa se dogovorite, je mogoče dobiti tudi bolj prleško gostijo ali celo degustacijo njihovih dobrot.

Sirek oziroma sušeni liptaver, Gostilna Mencinger

Sirek oziroma sušeni liptaver. Foto: Miha First

Lokal je lično, malce po avstrijsko urejen in ima vse značilnosti domače oziroma podeželske gostilne, vključno s staro, zelo utrujeno mačko Pikico. Imajo dovolj široko ponudbo okoliških vin, konec koncev je le nekaj minut do vinskih kleti, kjer pridelujejo najbolj prodajano slovensko penino. Mi sicer nismo pili srebrne, na kozarec so na začetku točili radgonsko zlato penino, ki smo jo izbrali mi, na voljo pa je tudi še en bližnji peničar Frangež.

Krvavice v mrežici in ajdova tortica z ocvirki, Gostilna Mencinger

Krvavice v mrežici in ajdova tortica z ocvirki. Foto: Miha First

V nekakšni poenostavljeni degustaciji ali kar pregledu vsega, kar kuhinja zna, so stregli lokalne, rahlo avtorsko prirejene jedi. Pot od hladnih jedi proti sladicam in sirom je ob toplem kruhu začela vedno zaželena »oljova govedina«, torej kuhana govedina z bučnim oljem in čebulo. Pomagal je »sirek«, sušenemu liptaverju podoben lokalni sir, ki so ga spremljali suhe slive, orehi in šipkova marmelada. V isti začetni seriji so blesteli še rolana potrebušina krškopoljca, lardo in zaseka, pa tudi ajdov blin z drobnjakovo skuto in pašteto dimljene postrvi. Uvod, ki ga je spremljal vedno učinkovit Verusov šipon, je bil vsaj pisan, če ne kar bogat, in bi si ga lahko mnogi gostinci vzeli za vzor.

Goveji rep v testu, Gostilna Mencinger

Goveji rep v testu. Foto: Miha First

Po širokem začetnem izboru je logično sledila juha. Šlo je za zanimivo, gosto korenčkovo kremo, ki jo nalijejo na cmok polente in potresejo s hrustljavimi rezanci iz korenja. Zraven so predstavili presenečenje dneva, izvrsten laški rizling Tempus 2017 in kot nekakšno primerjavo dve leti mlajši laški rizling iz kleti Dveri Pax.

Zarebrnica krškopoljca s česnovo omako, Gostilna Mencinger

Zarebrnica krškopoljca s česnovo omako. Foto: Miha First

Ker je ob našem obisku vsaj uradno še bila zima, smo spoznali tudi Mencingerjev pogled na koline – mini krvavice so bile v svinjski mrežici, kot priloga je nastopil ajdov kolaček s kislo smetano in ocvirki, na drugi strani pa sijajen krompirjev štrukelj s fižolom na zelo smetanovi repi z ocvirki. Jasno je, da so kljub manjšim, degustacijskim velikostim takšne jedi po prleško nasitne. Presežki pa niso vezani na kakšne kuharske inovacije, ampak predvsem na povezanost sestavin in kombinacijo z lokalno vinsko kapljico.

Piščančja rulada v črnem sezamu in bučni njoki, Gostilna Mencinger

Piščančja rulada v črnem sezamu in bučni njoki. Foto: Miha First

In v tem smislu se je Gaubejev zeleni silvanec priključil pečenemu ostrižu na pireju iz hokaido buče z okisano cvetačo in omako iz cvetače. Za tiste, ki se z ribami ne bratijo radi, se k zelenemu silvancu lepo poda tudi piščančja rulada s slanino in jajcem, povaljana v črnem sezamu, ki ji kot prilogo pristavijo bučne njoke s kozjim sirom in brstičnim ohrovtom.

Oljova govedina, Gostilna Mencinger

Oljova govedina. Foto: Miha First

Sveži sauvignon Familija iz Brodnjakove haloške kleti je bil za podlago krškopoljskemu prašičku, na eni strani v obliki zarebrnice, ki so jo spremljali pečen por, njoki z baziliko in veliko česnove omake. Na drugi strani je bila na krožniku zelo mehka svinjska pečenka s sijajnim praženim krompirjem in cvetačo.

Krompirjev štrukelj s fižolom in smetanova repa, Gostilna Mencinger

Krompirjev štrukelj s fižolom in smetanova repa. Foto: Miha First

A še nismo končali. Mesni finale sta predstavljala goveji rep v testu s pirejem iz zelene in cvetače ter stegno divjega prašička. V kozarcih sta se vrtela Verusov modri pinot (2016) in v naših krajih vse premalo cenjena Koglova rdeča zvrst shiraza in modrega pinota. Obe vini sta izvrstno pokrivali hrano, še posebej, če dodamo, da je divjačino ob kruhovem cmoku in brstičnem ohrovtu spremljala češnjeva omaka.

Ajdov blin z drobnjakovo skuto in pašteto dimljene postrvi, Gostilna Mencinger

Ajdov blin z drobnjakovo skuto in pašteto iz dimljene postrvi. Foto: Miha First

V nedeljo, ko smo se mastili v Črešnjevcih, so za sladico ob prleški gibanici ponudili ne presladka jabolčni in borovničev zavitek z borovničevim sladoledom. A so se zares ustavili šele potem, ko so nam prinesli še tri kozje sire s kmetije Mali raj – enega s čilijem, drugega s poprom in tretjega z zelišči.

Povzetek

Prleška gostilna, ki se med tednom ukvarja predvsem s poceni malicami in podobno umetnostjo, se konec tedna spremeni v klasično gostilno z nasitnimi kosili ali celo z degustacijami. Malice so po osem evrov, hladne mesnine devet evrov, juhe po pet evrov, zrezki okoli 13 evrov in sladice po štiri evre in pol.

Vinska ponudba je solidna in omejena skoraj izključno na lokalne vinske kleti: Radgona, Puklavec, Dveri Pax, Verus, Familia, Steyer, Tempus, Gaube, Frešer, Kogl … Imajo tudi piva Bevog, Trstenjakove sokove in radensko iz Petanjskega vrelca.

Ocena gostilne

              

Več ocen preberite na mihafirst.si.

Priporočamo