Oblasti v italijanski prestolnici pravijo, da želijo shemo uvajanja vstopnin začeti s fontano Trevi kot del načrtov za zmanjšanje gneče in spodbujanje trajnostnega turizma. Vodnjak iz 18. stoletja je že dolgo obvezna točka ogleda za turiste v večnem mestu, vendar je tamkajšnji trg pogosto prenatrpan in poln žeparjev. »Osebno bi bil za iskanje nove oblike dostopa do fontane Trevi. Ta naj bi bil omejen in časovno določen,« je za italijanski časnik Corriere della Sera povedal Alessandro Onorato, rimski mestni svetnik, odgovoren za turizem. Šlo bi za rezervacijski sistem, ki bi bil za Rimljane brezplačen in bi stal simboličen en evro za turiste, je dodal Onorato. Kljub strošku mestne oblasti pravijo, da namen ni zbiranje denarja, temveč želijo s takšnim ukrepom zmanjšati in nadzorovati množice, predvsem pa preprečiti, da bi si turisti »privoščili sladoled ali pico med sedenjem na spomeniku, ki si zasluži primerno spoštovanje«.

Kako verjetno je, da se bo načrt za vodnjak Trevi uresničil?

Vodnjak je ena najbolj obiskanih znamenitosti v Italiji in na svetu sploh. To pomeni, da je trg vse prepogosto poln ljudi, ki bi si radi ogledali ikono, ki jo je zasnoval italijanski arhitekt Nicola Salvi. Medtem ko si želi Onorato čim prej uveljaviti shemo izdajanja vstopnic, je tiskovni predstavnik občine za tiskovno agencijo AFP povedal, da je predlog »še na ravni ideje in da ni še nič konkretnega«. »Gre za občutljivo in težko vprašanje, vendar ga bo treba prej ali slej obravnavati,« je dodal tiskovni predstavnik. »Turizem v Rimu, ki dosega rekordne številke, mora postati trajnosten za mesto in okolje.« Rim vsako leto v povprečju obišče 35 milijonov obiskovalcev, prihodnje leto pa jih pričakujejo še več, saj naj bi jubilejni verski dogodek, ki bo potekal v mestu in Vatikanu, privabil več milijonov ljudi.

Kje v Italiji še zaračunavajo vstopnino

Če bi pristojbina za vodnjak Trevi res obveljala, to ne bi bil prvi poskus nadzora množic v Italiji. V začetku leta 2024 so Benetke poskusno uvedle dnevno vstopnino 5 evrov v času največjih obremenitev. S tem so želeli spodbuditi ljudi, da bi mesto obiskali ob manj obremenjenih dneh. Preizkus je naletel na mešane odzive oblasti in domačinov, vendar se bo prihodnje leto na vrhuncu sezone verjetno ponovil. Pred dnevi so tudi objavili, da vlada premierke Giorgie Meloni razmišlja o dvigu turistične takse, s čimer bi omejili pritisk v najbolj obleganih mestih, vključno z Rimom in Firencami. Če se bo to zgodilo, bodo morali obiskovalci, ki čez noč ostanejo v lokalnih nastanitvah, plačati 25 evrov na noč na osebo. Predlog so nekateri v gostinstvu sprejeli z ogorčenjem. Mnogi menijo, da bo višja taksa škodovala industriji, veliko ljudi pa odvrnila od obiska Italije. V istem duhu je Onorato povedal za Corriere della Sera, da bi oblasti v Rimu rade omejile odpiranje novih nočitev z zajtrkom in počitniških apartmajev, da bi zmanjšale pritisk na zgodovinsko središče mesta. Trenutno pa za to nimajo pristojnosti: »Danes lahko omejimo število restavracij ali lokalov s hitro prehrano v zgodovinskem središču, ne moremo pa preprečiti odprtja nehotelskih objektov.« 

Novembra omejen dostop do vodnjaka

Dostop do baročne fontane bo v času čiščenja prihodnji mesec omejen. Med vzdrževalnimi deli bo omogočen dostop omejenemu številu turistov, nad vodnjakom Trevi pa bo zgrajena steklena pot, ki ponuja edinstven pogled na dela. Mestne oblasti pravijo, da bodo to uporabili za boljše razumevanje toka turistov k spomeniku, a bo to verjetno predhodnik omejenega dostopa in vstopnine, ki bosta uvedena leta 2025.

Priporočamo