SOSEDJE SO SLIŠALI KRIKE

V stanovanjskem bloku v Aškerčevi ulici 28 v Mariboru se je večina stanovalcev že pripravljala na bližajoči se božični večer. Nekateri so zavijali darila, drugi so v družbi otrok okraševali božični drevešček. Ena od sosed nam je pozneje povedala, da je tistega dne okoli 22. ure slišala kričanje, a si ni mislila kaj hujšega, temveč je domnevala, da vpijejo razposajeni otroci. Ob 22.50 pa je glasno kričanje in ropotanje odmevalo po ozkem stopnišču in privabilo nekaj stanovalcev bloka, ki so ugotovili, da se v tretjem nadstropju dogaja nekaj hudega. Odšli so gor in se zgrozili, ko so pred vhodnimi vrati stanovanja številka osem zagledali v mlaki krvi ležati 53-letno Olga Urbančič. Medtem ko je eden šel poklicat policijo in reševalce, so drugi sosedje pomagali ženski na noge. "Bila je v hudem šoku, imela je razbito glavo in porezane roke," se je spominjala priča dogajanja. "Če sem prav razumel, jo je njen zunajzakonski partner pretepel in porezal, ko je hotela vstopiti v stanovanje." Olga, ki dela za okencem na tezenski pošti in je v torek ostala v službi do poznega večera, ker je morala pomagati razvrščati pošto, ki je je bilo zaradi voščilnic bistveno več kot običajno, ni utrpela smrtno nevarnih poškodb in je s pomočjo reševalcev sestopala po stopnišču, nakar so jo odpeljali v bolnišnico. Tam je v sredo izvedela, kaj se zgodilo v stanovanju, v katerem je živela z otroki in Maroltom. Doživela je živčni zlom, zato so jo premestili na psihiatrijo. Ivo Marolt se je takoj zatem, ko je napadel Olgo s pepelnikom, zaklenil v stanovanje in ni odgovarjal na zahteve sosedov in policistov, naj odpre vrata. "Več kot pol ure je trajalo, da so prišli gasilci in vlomili v stanovanje," se je v sredo opoldne razburjal sosed, ki se mu je videlo, da mu je to, kar je doživel, ukradlo spanec. "Zakaj so policisti tako dolgo čakali? Saj smo jim povedali, da je noter nasilnež skupaj s hčerkicama in psom, ki je za vsako figo kar naprej lajal. Takrat pa se ni oglasil."

STENE POŠKROPLJENE S KRVJO

Ko so gasilci končno prevrtali ključavnico, so policisti naleteli na prizor, ki ga ne pomnijo niti najbolj izkušeni med njimi. Stene so bile poškropljene s krvjo, tla so bila vsa krvava, v spalnici so našli trupli deklic, ki ju je oče - najprej starejšo - umoril z udarci kladiva po glavi. Tudi pes je poginil pod silovitimi Maroltovimi udarci. V predsobi so našli tudi okrvavljenega Iva, ki se je porezal z nožem po rokah in nogah, ko je menda hotel storiti samomor, vendar mu je za to, da bi se sam kaznoval za zločin, zmanjkalo poguma, zato zdravniki na njem niso našli smrtno nevarnih poškodb. Aretaciji se ni upiral. Kaj se je premaknilo v umu 60-letnega Mariborčana, ne more razumeti nihče. Oče petih otrok (iz prejšnjih zakonskih zvez ima tri odrasle otroke, a tudi Olga ima otroke iz prejšnje zakonske skupnosti) je zaposlen na carini in je tik pred upokojitvijo. V bloku nihče ni zaznal družinskih nesoglasij. "Bili so mirna družina, zdela se mi je povsem normalna, res pa je, da z njimi nisem imel pogostejših stikov," nam je povedal sosed iz tretjega nadstropja. "Ivana sem videla še ob 19. uri stati pred blokom. Telefoniral je po mobitelu, zdel se je miren in trezen," nam je povedala druga soseda. "Kako je lahko storil kaj takega? Deklici sta bili lepo vzgojeni, pridni in luštni. Vedno sta prijazno pozdravili, ko smo se srečali na stopnišču." Katja je hodila v peti, Alenka pa v tretji razred OŠ Franca Rozmana Staneta, ki je od njunega doma oddaljena samo kakšnih 30 metrov. V sredo, na zadnji šolski dan pred prazniki, so učiteljice in učenci pripravili pester predbožični program, ob katerem bi dan preživeli v prijetnemu druženju v šoli. Tragična usoda deklic pa je šolski dan veselja spremenila v dan žalovanja.

NA ZUNAJ JE BILO VSE V REDU

"Nameravali smo predvajati predbožično radijsko oddajo, ki so jo pripravili naše učenke in učenci. V tej oddaji je sodelovala tudi Katja. Med drugim je že decembra napisala krasno pesmico o veselju in radosti praznovanja," nam je povedala opazno žalostna ravnateljica šole Breda Kutnjak. "Oddaje nismo predvajali. Namesto nje sem po radiu sporočila, da govorice, ki so že krožile po šoli, držijo in da Katje in Alenke ni več med nami, nakar smo se nanju spomnili z minuto molka. V šoli je bila tišina, kakor da bi bila prazna." Kutnjakova nam je še povedala, da sta bili Maroltovi odlični učenki, same petice sta imeli. "Bili sta vsestransko dejavni, hodili sta k dramskemu krožku, pevskem zboru in k številnim drugim interesnim dejavnostim. Bili sta krasni, vzorni deklici. V torek si je Katja v knjižnici izposodila več knjig, ki jih je hotela prebrati med počitnicami." Nekateri učitelji se sicer spominjajo, da sta deklici v šoli večkrat jokali, a nikoli nista hoteli povedati zakaj. Ravnateljica pa ni nič vedela, da bi bilo v njuni družini kaj narobe. "Delovali so kot urejena družina, oče je prišel hčerko vedno poslušat, ko je nastopala s pevskim zborom. Ko je opravljala kolesarski izpit, je vožnjo posnel s kamero. Kar se je zgodilo, je nerazumljivo. Zaprepadeni smo, pretreseni, ogorčeni in žalostni." Kaj je družinskega očeta pripravilo do tega, da je na tako okruten način vzel življenje svojima otrokoma, bo verjetno povedal kdaj pozneje. Pred policisti, ki so ga obiskali v bolnišnici, za zdaj še molči. Mariborski kriminalisti še zbirajo informacije in obvestila o tej družinski tragediji, a podrobnejše okoliščine in motiv kaznivega dejanja dvojnega umora jim še niso znani. Ogled prizorišča zločina sta opravila tudi preiskovalni sodnik in okrožna državna tožilka. Kot je napovedal Ivo Usar z mariborske policijske uprave, bodo o ugotovitvah kriminalistične preiskave poročali na ponedeljkovi tiskovni konferenci. Blok v mariborski Aškerčevi ulici 28 žaluje, pod njim pa je parkiran Maroltov srebrni avtomobil. <%I> <%I> Foto: Tomaž Klipšteter