Te ocene sicer ne bodo pripravljali povsem na novo, ampak bodo že znane evropske ocene povezali s podatki, ki so specifični za Slovenijo. Glede na te ugotovitve bodo cepljenje tudi uvrstili (mu dali več ali manj točk, kar odloča o prednosti pri financiranju). Člani zdravstvenega sveta pri tem niso mogli mimo izjemno visoke cene cepljenja, ki bi na letni ravni naneslo okoli tri milijone evrov. Ker bosta zelo verjetno potrebni še eno ali dve ponovni cepljenji čez nekaj let, saj prvo deklet ne bo zaščitilo za vedno, bodo stroški pozneje še višji, v sedanji oceni pa manjkajo tudi stroški izobraževanja kadra in obveščanja o cepljenju.

Tit Albreht z Inštituta za varovanje zdravja je ob tem poudaril, da bo treba pri uvedbi cepljenja proti HPV poskrbeti, da se bodo ženske še naprej v dovolj visokem odstotku udeleževale presejanja za raka materničnega vratu. Po belgijskem izračunu bi že desetodstotni padec odzivnosti izničil vse dobre učinke cepljenja, je poudaril. Člani zdravstvenega sveta so zato sklenili, da bo treba pred uvrstitvijo na prednostni seznam cepljenje povezati z obstoječim presejalnim programom Zora. Izbira generacije, ki jo bodo cepili, je ravno tako pomembno odprto vprašanje. Predsednica zdravstvenega sveta Bojana Beovič je poudarila, da je treba deklice zaščititi pravočasno, a je na drugi strani v Sloveniji spolno aktivnih zelo malo dvanajstletnic. Prezgodnje cepljenje bi bilo napaka tudi v primeru, če bi povzročilo prehitra in prepogosta ponovna cepljenja.

Za rakom materničnega vratu, ki je v starostni skupini žensk, starih od 20 do 34 let, najpogostejši rak, sicer pa je po pogostosti na šestem mestu, v Sloveniji na leto zboli okoli 200 žensk. Dvovalentno cepivo zaščiti pred tipoma virusa, ki povzročita okoli 80 odstotkov raka materničnega vratu, štirivalentno pa še pred genitalnimi bradavicami. Katerega bodo uporabili, včeraj še niso dorekli, v vsakem primeru pa bo cepljenje deklice ščitilo tudi pred predrakavimi spremembami, zaradi katerih so morali leta 2005 operirati 2200 bolnic. Zdravstveni svet je včeraj odobril tudi dodatni poživitveni odmerek cepiva pri oslovskem kašlju, ki so ga uvrstili na prednostni seznam za financiranje v letu 2009.