Sodni senat je namreč skušal že drugič zaslišati izvedenca psihiatra dr. Mladena Vrabiča, vendar se to tudi tokrat ni zgodilo, saj Vrabiču še vedno ni uspelo dopolniti strokovnega mnenja, ki bo sodišču v pomoč pri sprejemanju odločitve o Frantarjevi krivdi. Ker ni jasno, kdaj bo mnenje končano in kdaj bo lahko psihiater o svojih ugotovitvah spregovoril na sodišču, je bil predsednik sodnega senata sodnik Zvjezdan Radonjič prisiljen preložiti sojenje za nedoločen čas.

Tako je zdaj že jasno, da bo tokratno sojenje 59-letnemu Frantarju, obtoženemu spolnega napada na otroka, precej daljše in bolj zapleteno od prvega sojenja, na katerem ga je isti sodni senat decembra lani obsodil na tri leta in pet mesecev zapora. Prvo sojenje je trajalo le mesec dni in pol, medtem ko tokratno sojenje poteka že od prve polovice junija, saj je višje sodišče dober mesec dni pred tem sodbo prvostopenjskega sodišča razveljavilo. Eden od razlogov, da sojenje traja dlje, kot je bilo pričakovati, je verjetno tudi zahteva obrambe po zaslišanju nekaterih prič, ki so bile zaslišane že na prvem sojenju. Tako so znova zaslišali tudi oškodovanko, danes 26-letno dekle, in njene starše. Razlog za ponovna zaslišanja je menda tudi v tem, da se je obrambi, ki jo je na prvem sojenju vodil odvetnik Boris Grobelnik, tokrat pridružil še njegov kolega Miran Železnik, ki pri teh pričanjih seveda ni bil navzoč.

Sojenje Francu Frantarju, ki zaradi zaščite žrtve ves čas poteka za tesno zaprtimi vrati, je v javnosti dvignilo precej prahu. Obtožnica mu očita, da je v letih 1990 in 1991 spolno zlorabljal takrat desetletno deklico, tako v župnišču kot doma pri njenih starših, kamor naj bi redno zahajal na obiske, za kar mu grozi do deset let zaporne kazni. Frantarju bi morali začeti soditi že pred več kot petimi leti. Ko ga na sodišče ni bilo, so ugotovili, da je pobegnil v tujino, zato so ga iskali celo z mednarodno tiralico. Zatekel se je v misijon v Malaviju na jugu Afrike, od koder se je vrnil septembra lani, vendar se tudi takrat ni javil sodišču, pač pa ga je mesec dni pozneje našla policija.

Frantar, ki je kar 25 let služboval v župniji Kašelj - Zalog na obrobju slovenske prestolnice, je nato zaradi begosumnosti ves čas od lanskega oktobra prebil za rešetkami ljubljanskega pripora na Povšetovi, od koder so ga izpustili šele pred dobrimi tremi tedni. Sodni senat je namreč na prejšnji obravnavi ugodil vztrajnim prošnjam obrambe za odpravo pripora, 59-letni duhovnik pa se je nato preselil v dom za ostarele duhovnike v Trnovem. Po sklepu sodišča se mora redno javljati na Policijski postaji Center.

Kdaj se bo nadaljevalo in morda tudi zaključilo sojenje nekdanjemu kašeljskemu župniku, ki se na sodišču brani z molkom, si zdaj več ne upa napovedati nihče.