Inšpektorat je zelo delaven tudi pri izrekanju glob medijem. Medtem ko leta 2005 ni bilo nobene in lani vse leto pet glob, se jih je v slabih treh mesecih letos nabralo že trikrat več.

Medijski inšpektor Ivan Pal pravi, da do junija 2006 prijav zaradi domnevnega kršenja pravice do popravka niso imeli, od minulega junija so jih prejeli pet. Ena se je nanašala na domnevno kršitev pred spremembo zakona o medijih, zato postopka o prekršku niso začeli, dve sta podali gospodarski družbi, po eno pa fizična oseba in državni organ. Sodišče je inšpektorat poleg tega v zadnjih tednih obvestilo o dveh pravnomočnih sodbah, s katerima je izdajatelju medija naložilo objavo popravka, inšpektorat je za oba primera uvedel postopek o prekršku.

Do junija lani je inšpektor za medije povečini obravnaval primere, ki so se nanašali na domnevne nepravilnosti pri vpisu v razvid medijev, na zaščito slovenskega jezika, na način izkazovanja programskih shem izdajateljev radijskih in TV-programov…, in izrekal le opomine. Inšpektor Ivan Pal tako v letu 2005 ni izrekel nobene globe zaradi kršenja zakona o medijih, v letu 2006 je oglobil pet prekrškarjev v skupnem znesku 4088 evrov (tri kazni se nanašajo na pravico do popravka in dve na dovoljenje za izvajanje televizijske dejavnosti, doslej so bile plačne le v znesku 417 evrov), samo v obdobju od januarja do marca 2007 je izrekel že 15 kazni, od tega tretjino zaradi domnevnega kršenja pravice do popravka in odgovora.