Komisija nima avtoritete

V začetku leta je kalifornijska obalna komisija mornarici za dve leti odobrila vaje, vendar le pod pogojem, da uvedejo varnostne ukrepe, s katerimi bi obvarovali morske sesalce in želve. Med omejitvami je bila tudi zapoved, naj se mornarica izogiba vod, kjer živi veliko kitov in delfinov. Med drugim bi morale ladje na območjih z manjšo vidljivostjo, kjer posadka živali težje opazi, zmanjšati moč sonarja.

Komisija je mornarici usposabljanje odobrila, nato pa je slednja rekla, da omenjeni organ tako in tako nima avtoritete za uveljavljanje prepovedi. Komisija se sklicuje na državne zakone, ki ji omogočajo, da mornarici skladno z zakonodajo, ki varuje obalne in morske vire, omeji treninge.

Ne morejo kar zamahniri z roko

Državi po besedah komisarke Sare Wan, glede na to, da mornarica ne upošteva prepovedi, ne preostane drugega, kot da vloži tožbo. »Mornarica ne more kar zamahniti z roko in odpraviti dokaze ... sonar lahko poškoduje in ubije morske živali,« je poudarila. Komisija išče preliminarno sodno prepoved izvajanja vaj s sonarjem, dokler mornarica ne pristane na njene omejitve. Namestnik admirala Barry Costello, poveljnik tretje ameriške flote, je povedal, da so nad postopanjem komisije po pravni poti, razočarani. »Toda naše usposabljanje, ki je nujno za mornariško podporo naši vojski, bomo izvajali še naprej in pri tej tožbi sodelovali z vsemi primernimi igralci.«


V posebni obtožnici se je pritožila tudi koalicija okoljevarstvenih skupin, ki jo vodi svet za obrambo naravnih virov. Ta mornarico krivi, ker ni pripravila poročila o vplivih vaj na okolje. To je že peti primer, ko Natural Resources Defense Council toži mornarico.