Zoper Omana namreč zaradi izdaje nekritega čeka v vrednosti 7,7 milijona tolarjev poteka sodni postopek tudi v Sloveniji, za njim pa je razpisana tudi mednarodna tiralica.

Med Slovenijo in Avstralijo sicer obstaja sporazum o medsebojnem izročanju državljanov, na podlagi katerega lahko Slovenija zaprosi za Omanovo izročitev. Kot je povedala Ana Bučar Brglez s pravosodnega ministrstva, za izročitev osebe zaradi izvedbe kazenskega postopka zaprosi minister za pravosodje.

Ker pa Oman v Avstraliji ni bil priprt na podlagi mednarodne tiralice, ampak zaradi kazenskega postopka, ki proti njemu teče po avstralski zakonodaji, bo izročen šele takrat, ko se bo sodni postopek proti njemu v Avstraliji končal. "Ponavadi države najprej izvedejo kazenski postopek zaradi dejanja, ki je storjeno na njihovem ozemlju, in nato v večini primerov tudi zahtevajo, da oseba v primeru obsodbe prestane vsaj del kazni na njihovem ozemlju," je povedala Bučar Brglezova.

Omanu za očitana kazniva dejanja v Avstraliji sicer grozi do 17 let zapora, če bo oproščen, pa bi si Slovenija izročitev lahko zagotovila že s prošnjo za izročitev. Kdaj bi se lahko Oman vrnil v državo, da bi se lahko kazenski postopek proti njemu na kranjskem sodišču nadaljeval, ni mogoče napovedati. Z Avstralijo namreč Slovenija doslej nima izkušenj z izročanjem.