You Tube (v prevodu vaš zaslon) je Time postavil na prvo mesto inovacij, ker je svetu v dosedanji zgodovini medijev in interneta ponudil enkraten spletni servis, kjer uporabniki drug drugega zabavajo, razburjajo, šokirajo ali osramotijo. Ljudem je postalo dolgčas, ko so pasivno gledali televizijo in prečiščene informacije. Hoteli so novice iz prve roke, od oseb na kraju dogajanja. Ti videoposnetki niso niti zrežirani niti profesionalni posneti.

Glasnik nove medijske revolucije

YouTube je glasnik nove medijske revolucije, v kateri je vsak človek tako novinar kot režiser in snemalec sporočil, in prav v tem je njegova velika prednost. Poleg tega, seveda, da ima več gledalcev kot televizijska mreža CNN, kar je spoznal tudi Google in YouTube pred kratkim kupil za 1,65 milijarde dolarjev, poroča Jutarnji list.

Internetno televizijo YouTube so si zamislili trije dvajsetletniki – Steve Chen, Chad Hurley in Jawed Karim, nekdanji zaposleni v podjetju PayPal, ko so nek večer razmišljali o tem, kako omočiti enostavno prenosljivost videa, podobno kot se po internetu prenašajo fotografije. Iznašli so programsko opremo, ki video, posnet v različnih formatih, pretvarja v eno vrsto zapisa, t.i. flash, ki ga je mogoče zavrteti na katerem koli osebnem računalniku.

YouTube naj bi po zamisli avtorjev postal mesto, na katerem bi uporabniki hranili videoposnetke z različno vsebino. In to so v zadnjem letu dni, odkar servis obstaja, tudi počeli, zato je teh posnetkov že sto milijonov, vsak dan pa prispe še 70.000 novih.

Postelja kot iz Odiseje v vesolju

Med najboljšimi inovacijami po izboru časopisa Time se je v kategoriji prevoznih sredstev znašel športni avto tesla roadster 100, ki ga poganjajo baterije, doseže pa hitrost, večjo od 200 kilometrov na uro. Vaš je lahko za »skromnih« 100.000 dolarjev. Ste morda med tistimi, ki vedno kaj založite? Nič hudega, zdaj je na voljo naprava Loc8or. Na drobnarije, ki jih najpogosteje iščemo, privežemo obesek, ki oddaja radiofrekvence, te pa zazna naprava in nas umeri do njih.

V kategorijo gospodinjstvo sodi tudi izum nizozemskega oblikovalca, ki ga je verjetno navdihnil film Odiseja 2001 v vesolju. Ustvaril je namreč lebdečo posteljo. Skrivnost je v magnetih, ki so vgrajeni v posteljo in tla pod njo. Zadeva je menda za ljudi neškodljiva, zato pa je »zdravju škodljiva« cena, ki doseže 1,5 milijona dolarjev.

Zelo koristna inovacija je sistem Lotus Sanitizing, ki uniči vse pesticide in bakterije na hrani. Deluje tako, da vodo iz pipe obogati s kisikom, ki ubija mikrobe in odstranjuje toksine. Stane 200 dolarjev. Si želite, da bi čutili objem svojega dragega ali svoje najdražje, tudi če ste sami? Majica Hug Shirt vam omogoči, da čutite virtualno poslan objem. Informacija prispe po mobilnem telefonu, nato pa se brezžično prenese do lastnika majice, ki občuti moč in toploto »objema«. Žal majice še ni v prodaji.

Vsebnost alkohola v telesu bodo ugotavljali infrardeči žarki

Stopimo še v svet pripomočkov za vsakdanje življenje. Novost je posebno ogledalo, povezano z vsemi avtomatskimi in varnostnimi omrežji v hiši. Ko ga prižgemo, se na njem pojavi obraz, ki stanovalca obvesti, da je nekdo prišel v bližino hiše, da je voda v jacuzziju dovolj topla ali da je zavrela voda za čaj. Vse to z naglasom angleškega strežnika.

V kategoriji medicina si je prvo mesto prislužil aparat, ki ugotavlja količino alkohola v organizmu s pomočjo infrardečih žarkov. Tkivo, v katerem je alkohol, vpija večjo količino svetlobe, zato aparat, na katerega položimo roko, samo v minuti pokaže podatek o vsebnosti alkohola.

Za varnost tesarjev ali drvarjev ter njihovih prstov bo poskrbela nova žaga, v katero je vgrajen poseben senzor. Ta jo zaustavi samo v milisekundi, če pride v stik z okončinami. Cena je 2799 dolarjev. Najnovejša tehnologija zanima tudi vojsko. Ameriško podjetje je razvilo robota, ki rešuje ranjene vojake z nevarnih območij. Robot z imenom Bear deluje na daljinsko upravljanje, dostopen pa bo do leta 2010.