Še v socializmu je Riklijev objekt propadal ob "skupnem lastništvu", v kapitalizmu pa ga je kupil Nikolaj Oman, sloviti trgovec z orožjem in človek, ki se je kot odrešenik prikazal na Bledu, najel grad in kupil še graščino Grimšče, kjer zdaj živi njegov sin Mark. Nikolaj Oman je skušal s podporo stranki SLS zakorakati tudi v politiko, a ga je dan po volitvah pred leti obiskala policija, preiskala Grimšče in začelo se je ugotavljanje, ali je kriv številnih kaznivih dejanj.

Na sodišče ga nikoli ni bilo, ker je z družino pobegnil iz države, Mark pa je (p)ostal lastnik Riklijevega objekta ob jezeru. "Začel se je truditi s papirji, a ga že dolgo ni bilo k nam. Vse je obstalo, objekt pa se iz meseca v mesec dobesedno ruši vase," je dejala Irena Rus, odgovorna za prostorske zadeve na občini Bled.

Nikolaj Oman živi mirno v Avstraliji, pred nekaj dnevi pa je kranjsko sodišče izdalo sklep o priporu, ki pa še ni pravnomočen, saj bo treba rešiti pritožbo odvetnika. Oman se je iz Slovenije dobesedno delal norca, ko je neprestano trdil, da bo prišel in ovrgel obtožbe (od davčne zatajitve do nekritega čeka), njegovi projekti z oživljanjem gradu, Riklijevim objektom in še kje pa so vsi po vrsti propadli.

Nenavadno je, kar so nam včeraj potrdili tudi na kulturnem ministrstvu, da država Marku Omanu ob vsem tem daje denar za projekte, da bo začel prenavljati objekt. Čeprav se je papirnatih zadev lotil že pred leti in imel ideje o gostinskem objektu v Riklijevi stavbi, je očitno zdaj v Sloveniji našel finančni vir za projekt prenove Riklijeve stavbe. Čeprav bi kdo lahko rekel, da oče in sin nista ista oseba in torej država ne dela nič narobe, je le čudno, da sin (nasledil je častno konzulstvo Liberije po očetu) in graščak v Grimščah od davkoplačevalcev prejme (po neuradnih podatkih) sedem milijonov tolarjev za prenovo objekta, ki ga je leta in leta pustil propadati.

Na Bledu so nam v krogih blizu župana potrdili to informacijo, ki bi verjetno slehernega prosilca za stanovanjske kredite razjezila: bogati sin še bolj bogatega (in od države iskanega) osumljenca je deležen podpore države.