Po Ruplovi oceni bo treba najti odgovor na vprašanje, kaj narediti, da bo javnost v vseh članicah dokument, ki bo omogočil nadaljnje delovanje in širitev EU, sprejela. Minister meni, da bo potrebnega še nekaj časa, preden bo odgovor jasen, obenem pa se boji, da bo imela z ustavo veliko opraviti prav Slovenija v času svojega predsedovanja uniji v prvi polovici leta 2008.V zvezi z zamislijo o izločitvi in uveljavitvi le nekaterih delov ustave, ki jo zagovarja zlasti Francija, pa minister meni, da je o tem, kateri deli bi to lahko bili, še prezgodaj govoriti.

EU je sicer ta čas sredi obdobja razmisleka o tem, kaj z ustavo, za katerega so se evropski voditelji odločili lani junija po zavrnitvi dokumenta na referendumih v Franciji in na Nizozemskem. Avstrijsko predsedstvo EU, ki je naloge prevzelo 1. januarja, pa si je za eno glavnih nalog zadalo oživitev razprave o ustavi.

Med najpomembnejšimi nalogami zunanjega ministrstva v letu 2006 bodo po Ruplovih napovedih priprave na predsedovanje EU. Zunanje ministrstvo je namreč pristojno za pripravo vsebinskega programa predsedovanja.

Slovenija si bo tudi v prihodnje prizadevala za jasno evropsko perspektivo za države Zahodnega Balkana, je na novinarski konferenci, posvečeni načrtom MZZ za leto 2006, še povedal Rupel. Ob tem je minister napovedal okrepitev prizadevanj v okviru unije za olajšanje viznega režima za državljane teh držav. Kot je pojasnil, bi bilo treba zlasti mladim, znanstvenikom in poslovnežem iz teh držav olajšati potovanja v evropske države.

Slovenija bo letu 2006 nadaljevala priprave na uveljavitev schengenskega režima, minister pa je danes napovedal, da bodo še letos vseh 43 diplomatsko-konzularnih predstavništev opremili z opremo za biometrične podatke prosilcev za vizume.Sicer pa Rupel danes ni želel komentirati četrtkove razrešitve državnega sekretarja za evropske zadeve Marcela Koprola, rekoč, da to nima nobene zveze z delom zunanjega ministrstva. Koprol se, kot je v četrtek sporočila vlada, vrača v diplomacijo, kaj bo počel, pa po Ruplovih besedah še ni dogovorjeno.