Dan po zgodovinskem trenutku, ko je Mark Cavendish dosegel rekordno 35. etapno zmago, je na 111. dirki po Franciji še vedno odmeval izjemen uspeh Britanca. Oglasili so še zadnji pomembneži, ki pred tem niso uspeli čestitati novemu rekorderju. »Kakšen prijeten človek. Zelo sem vesel, da si podrl moj rekord,« se je oglasil tudi legendarni Belgijec Eddy Merckx, ki je bil do srede solastnik rekorda s 34. zmagami na francoskih cestah.

Vsi aktivni kolesarji na dirki so svoje čestitke dopolnili z zapisi na družbenih omrežjih, sam Cavendish pa je pristopil do morebitnega svojega naslednika, slovenskega asa Tadeja Pogačarja, ki ima ta trenutek dvanajst etapnih zmag pri zgolj petindvajsetih letih. »Proim se podri mojega rekorda,« je Mark Cavendish prosil slovenskega šampiona, ki mu je odgovoril, da ga ne bo.

Za zmago ima veliko zaslug Luka Mezgec

Največja težava Cavendisha je ta, da še nima časa uživati v novem rekordu, saj na Touru ni časa za premor. Že danes je bila na sporedu nova sprinterska etapa, Cav pa tokrat ni bil niti blizu, da bi še izboljšal svoj izkupiček. Nov izjemno kaotičen zaključek, kjer nobeni ekipi ni uspelo sestaviti sprinterskega vlaka, je najbolje uspel Nizozemcu Dylanu Groenewegnu, ki je po fotofinišu uspel prehiteti Jasperja Philipsena. Belgijec je bil kasneje zaradi nevarne vožnje diskvalificiran. »Po dveh neuspešnih sprintih sem bil zelo razočaran. V prvem sem bil peti, v drugo sploh nisem sprintal, čeprav se je ekipa zelo trudila. Ravno zaradi tega, je ta zmaga še toliko slajša,« je po šesti etapni zmagi na Touru v karieri dejal član Jayca-AlUle.

Ker je pred dnevi drugič v karieri postal državni prvak, je na dirki po Franciji prvič slavil v majici državnega prvaka. »Pred prihodom sem razmišljal, da bi to lahko bila izjemno lepa slika. Žal mi je, da se nisem imel časa veseliti,« je še povzel izjemno tesen razplet etape, kjer je poskrbel, da je avstralska ekipa še šesta različna z zmago v šestih etapah.

Za uspehe Nizozemca ima v hitrih zaključkih vedno veliko zaslug tudi Slovenec Luka Mezgec in nič drugače ni bilo niti tokrat. Izkušeni Kranjčan je svojega kapetana pripeljal v idealni položaj za zadnji pospešek, kjer se je nato znašel sam. »Bilo je že nekaj pritiska v ekipi. Po dveh neuspešnih sprintih je težko držati visoko moralo,« je sprva priznal ​Luka Mezgec. »Tudi danes nam dva kilometra pred ciljem ni kazalo najbolje, a smo vedeli, da se cesta še enkrat razširi. Tam smo popravili pozicije in Dylana pripeljali na pravo mesto. Sam sem mu ves čas govoril, da ima odlične noge, da vse delamo prav. Na Touru za zmago potrebuješ tudi nekaj sreče in zato je danes še toliko lepše slaviti,« je še dal zelo zgovorni Mezgec, ki se je zmage ekipnega tekmovalca razveselil kot bi bila njegova.

Napad Visme ni uspel

163,5 kilometrov dolgo etapo je poskušala začiniti nizozemska ekipa Visma-Lease a bike. Na odseku, kjer je pihal močan stranski veter, so močno pritisnili na pedala ter naredili t.i. ešalon (op. p. razpad glavnine na manjše skupine). V ospredju so se znašli vsi favoriti za končno zmago, zato je moštvo Jonasa Vingegaarda dovolilo, da se skupine ponovno združijo. Za trenutek je nastala panika le v ekipi UAE Emirates, kjer se lahko zahvalijo le svojemu kapetanu Tadeju Pogačarju, da se dan zanje ni končal klavrno. Slovenski as se je namreč sam, brez ekipnih pomočnikov, znašel na čelu grupe, ko je svoj položaj popravil v zadnjem trenutku pred razpadom glavnine.

»Takšnih napak si ne smemo privoščiti več. Tadej nikoli ne sme ostati sam,« je bilo slišati navodilo iz moštvenega avtomobila nemudoma, ko so njegovi sotekmovalci znova ujeli čelo dirke. Ekipa Primoža Rogliča Red Bull-Bora-Hansgrohe je bila ves čas na svojem mestu in je odlično skrbela za svojega vodjo. Etapa je nato minila mirno do konca, kandidati za končno zmago pa so se že ozirali proti današnjemu dnevu, ko bo na sporedu prva vožnja na čas letošnje francoske pentlje. Kolesarje čaka 25,3 km večinoma ravninske trase med Nuits-Saint-Georgesa do Gevrey-Chambertina. Ravno zaradi tega sta se Tadej Pogačar in Primož Roglič danes po koncu etape hladila že na kolesu za uro resnice, ko bodo karte za končno zmago že nekoliko bolj razdeljene. »Še enkrat več se je pokazalo, da nobena etapa na Touru ni lahka, četudi na njej ni veliko vetra, je lahko nevarno. Vesel sem, da jo je bilo hitro konec in se že veselim kronometra. Traso poznam, a zagotovo je favorit Remco, tudi sam pa sem lahko zelo hiter,« je malce previden pred novim preizkusom ​Tadej Pogačar.