»Reakcija mora biti odločna,« je po visokem porazu na uvodni tekmi kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre v Pireju proti Hrvaški dejal selektor Aleksander Sekulić in želeno tudi dobil. Proti vidno utrujenemu nasprotniku je Slovenija delovala povsem drugače kot v torek. Napredovanje v polfinale tako skoraj v nobenem trenutku ni bilo pod vprašajem, je pa bilo izredno blizu celo prvo mesto v skupini A.

Na koncu so se kapetan Luka Dončić, ki je blestel s 36 točkami, enajstimi skoki in desetimi asistencami, in soigralci morali zadovoljiti z drugim, kar v sobotnem polfinalu ob 20. uri pomeni dvoboj z domačinom Grčijo, ki je na današnji tekmi proti Egiptu spočila prvega zvezdnika Giannisa Antetokounmpa. Drugi polfinalni par je Hrvaška – Dominikanska republika (sobota ob 16.30). Finale bo v nedeljo ob 20. uri.

Izredno blizu prvemu mestu v skupini A

Po težki prosti sredi, ko so izvedeli, da bodo morali Novo Zelandijo ugnati za vsaj deset točk, če bodo želeli v polfinale, so slovenski košarkarji pred tekmo dobili novo negativno novico. Težave s stegensko mišico so namreč organizatorja igre Alekseja Nikolića prisilile, da je moral dogajanje spremljati z roba parketa. A njegovih soigralcev to ni potrlo. V obračun so krenili izjemno motivirani, povsem drugače kot v torek.

Od uvodnega sodnikovega meta je bilo tudi jasno, da se je Novi Zelandiji zgodilo isto kot Hrvaški na drugi tekmi v dveh dneh. Izbrance selektorja Pera Camerona ni krasila ista agresivnost kot v sredo, tudi roke pri metih so bile trde. Tako ni čudno, da je Slovenija na krilih Luke Dončića že na sredini prve četrtine povedla za želenih deset točk, ob koncu četrtine pa je bila prednost že plus 18.

Kazalo je, da bodo izbranci selektorja Aleksandra Sekulića krenili na zmago za vsaj 29 točk, kar bi jim prineslo prvo mesto v skupini, a je sledil nerazumen padec. Počasi so se v igro Slovenije prikradle stare napake, Nova Zelandija je začela gospodariti v skoku in topiti prednost. Ob tem ji je vidno narasla tudi samozavest, saj so bili vse glasnejši tudi igralci s klopi, ki so vsak koš soigralcev na parketu slavili kot gol na nogometni tekmi. V drugi četrtini so s svojo prepoznavno igro – zadevanjem trojk, prodori pod koš in agresivnim skokom – počasi, a vztrajno zniževali prednost Slovenije do +7 točk ob polčasu. Pri Sloveniji je bil najboljši igralec, jasno, Luka Dončić z 19 točkami, »zbudil« pa se je tudi Josh Nebo (8 točk). Po zadetih prostih metih Dončića je Slovenija na odmor odšla s sedmimi točkami prednosti, kar je v tistem trenutku pomenilo pot v domovino.

Glavni odmor je na srečo košarkarjev v modrih dresih ustavil nalet nasprotnika. Dobra novica za Slovenijo je bila, da je četrto osebno napako hitro prejel Yannick Wetzell, slaba pa, da so Dončića vidno mučile bolečine v hrbtu.

Dončiću se je v napadu najprej pridružil Hrovat in prednost je narastla na +17 (60:43), nakar je strmo naraščala in s koši Prepeliča so naši igralci prišli celo do prednosti +25 kakšne štiri minute pred koncem tretje četrtine, četudi je Dončić vmes kakšno minuto presedel na klopi. Novozelandci so sicer izid tik pred koncem četrtine znižal na –17 točk, a je Dončić s trojko povišal prednost na +20 (77:57). Najboljši slovenski igralec je ob koncu 3. četrtine dosegel skupaj 31 točk, medtem ko jih je Hrovat 13.

Zadnjo četrtino je s trojko odprl Luka Dončić, ki se je s tem prebil do 34 točk in 10 skokov. Slovenija je držala prednost okoli 20 točk, Dončiću pa se je pri koših nepričakovano pridružil Miha Cerkvenik. Novozelandcem se je uspelo tri minute pred koncem sicer prebiti do –15, ampak so Slovenci že minuto in pol kasneje z dvema košema Neba prišli do razlike +21.

V povsem zadnjem napadu sta imela Gregor Hrovat in Dončić pri prednosti 26 točk odprta meta za tri točke, a sta ju zgrešila. Na koncu so Novozelanci metali na silo, Slovenci pa zgrešene mete kaznovali s koši in prišli do končnih +26 in celo možnosti za rekordno zmago. Na koncu je Dončić zbral NBA-jevski trojni dvojček s 36 koši, 11 skoki in 10 asistencami.

Nagrajeni za borbenost

»Bili smo stisnjeni v kot, a proti neugodni reprezentanci, ki ima izredne strelce z razdalje in igra izredno borbeno, skoraj nadoknadili visok poraz proti Hrvaški. Časa za slavje ni. Izvlekli smo se iz zahtevnega položaja, a zdaj že pogledujemo proti polfinalu,« je po veliki zmagi povedal Aleksander Sekulić, zadovoljen pa je bil tudi Luka Dončić. »Žal mi je, da nisem dosegel trojke pred zadnjim zvokom sirene. A v vsakem primeru smo vedeli, da bomo morali za pot v Pariz slej kot prej premagati Grčijo. Borili smo se in bili za to nagrajeni. Proti Grčiji ne bomo v vlogi favorita, saj ima ta Giannisa Antetokounmpa in kopico ostalih kakovostnih igralcev, a moramo verjeti v zmago.«