Četrta etapa 111. kolesarske dirke po Franciji od Pinerola v Italiji do Valloira v Franciji je bila dolga le 139 kilometrov, a je prinesla točno to, kar smo napovedali pri Dnevniku. Prvič letos so se kolesarji odpravili na visoko nadmorsko višino in ni bilo vse v rokah najboljših posameznikov, temveč celotnega moštva. Ekipni taktični napad za učbenike je uprizorilo moštvo UAE Emirates, vse skupaj pa je z dvanajsto etapo na dirki vseh dirk kronal Tadej Pogačar, ki je ob tem še enkrat več pokazal, zakaj je prvi kolesar sveta.

»Imeli smo ekipni načrt, ki smo ga izpeljali do potankosti,« je celotno moštvo pohvalil znova vodilni kolesar na dirki. S temi besedami je opisal, kako je ekipa sprva kontrolirala pobeg dneva preko prelaza Sestriere in Montgenevre, nato pa demolirala tekmece na slovitem Galibierju.

Sloviti prelaz, ki je na vrhu visok kar 2642 metra, je z zlatimi črkami zapisan v slovensko kolesarsko zgodovino, saj je na njem leta 2017 konkurenco premagal Primož Roglič in poskrbel za prvo slovensko zmago na dirki po Franciji. Rogla je tudi danes igral vidno vlogo, a odgovora na napad devet let mlajšega tekmeca ni imel. Vseeno je s pogumno vožnjo navzdol ostal v igri za končno zmago in se je dobro rešil vseh težav.

Z raketnim pogonom gor in dol

Ekipa UAEja je bila enostavno premočna za vso konkurenco. Malce presenetljivo se je prvi žrtvoval Adam Yates, ki je bil lani tretji v skupnem seštevku dirke. Ob njegovem narekovanju tempa je že odpadel Richard Carapaz, ki je bil en dan v rumeni majici vodilnega. S Pogijem sta ostala še Joao Almeida in Juan Ayuso, ki sta poskrbela zato, da je Pogi za dve minuti popravil rekorden čas slovitega vzpona. Prvi kolesar sveta je zaradi vetra v prsa napadel šele kilometer pod vrhom, a napravil razliko do vseh tekmecev. V zadnjem trenutku je odpadel tudi Jonas Vingegaard, ki je vrh vzpona, kjer je slovenski as pobral osem bonifikacijskih sekund, prečkal deset sekund za njim.

Ko se je že zdelo, da bodo razlike minimalne, je Pogi na 19-kilometrskem spustu pokazal novo lekcijo vsem tekmecem, da je najboljši tudi v tej prvini. Tvegal je ogromno in na koncu vse prehitel za 35 sekund. »Tu opravim veliko treningov. Zdelo se mi je, kot da je to domača etapa. Seveda sem veliko tvegal, a je vse veliko lažje, če poznaš cesto,« je spust, ki mu je prinesel 78. zmago kariere opisal Tadej Pogačar. Vingegaard, tudi zaradi posledic padca na dirki po Baskiji, ni uspel slediti Slovencu in je na koncu pustil, da ga je ujela tudi skupina z Rogličem. »Kolesarstvo je sestavljeno iz spusta in vožnje navkreber. Vse čestitke ekipi UAE Emirates, ki ima vso pravico napasti na tak način,« je športno prvi poraz na dirki priznal športni direktor Visme-Lease a Bike Grischa Niermann, ki pa je v isti sapi dodal, da Toura še ni konec, čeprav ima Pogi tudi za voljo dodatnih sekund 45 sekund prednosti pred prvim zasledovalcem Remcom Evenepoelom. Jutri je znova na sporedu lažji dan za sprinterje.