Kristjan Čeh, evropski prvak. Kako se sliši?

Dobro, res dobro, res, res dobro! Slišal sem podatek, da sem prvi moški atlet, ki je postal evropski prvak. Tudi to je slišati res, res, res lepo.

Kako ste doživeli finale?

Bil sem res večino časa v vodstvu, a sem ostal osredotočen do zadnjega meta. Konkurenca je bila dobro razpoložena. Presenetil je Avstrijec Lukas Weisshaidinger, Mikolaša Alekna in Daniela Stahla pa smo vsi pričakovali pri vrhu.

Za zlato kolajno je zadostoval dosežen 68,08 m. Ste pričakovali daljše mete?

Odkrito povedano, sem jim. Sam sem nedvomno pripravljen za mete prek 70 m, a se v nobenem metu ni vse poklopilo. Gotovo je bil tako pripravljen tudi Alekna, morda še kdo, a tudi njim se ni poklopilo. Vsaka tekma je zgodba zase. V tej sezoni sem poslušal veliko kritik, ker sem zamenjal trenerja in ker sem bil na nekaterih tekmah slabši, zato sem še toliko bolj vesel uspeha na zaenkrat največji tekmi sezone.

Po kvalifikacijah ste dejali, da si želite v prvem metu doseči daljavo okrog 66 m, ki vam bo zagotovila mirno nadaljevanje in maksimalni napad. Rečeno, storjeno!

Res je, po prvem metu sem bil res zelo zadovoljen. Že v drugem metu sem vrgel prek 68 m, kar je bilo res super. V tretji in četrti seriji sem vrgel disk preveč na silo, v peti in šesti seriji pa sem znova našel svoj ritem.

Kdaj ste zadali šah mat novemu svetovnemu rekorderju Mikolašu Alekni, ki ste ga napadli od prvega meta naprej ter ga spravili v dodatni stres?

Bil sem zelo motiviran, saj me je predlani na evropskem prvenstvu v Münchnu premagal ravno Alekna. Takrat sem bil drugi z boljšim rezultatom, kot sem ga dosegel v Rimu. Moj cilj je bil, da sem z vsakim metom boljši od njega, kar mi je dejansko uspelo. Za mano je res dobra tekma. Izkazalo se je, da sem se odločil prav, ker sem izpustil nastop v Stockholmu ter se osredotočil na Rim.

Je po uspehu že prezgodaj razmišljati o največji tekmi sezone, ki bo čez dva meseca na olimpijskih igrah v Parizu?

Nikoli ni prezgodaj razmišljati o olimpijskih igrah. Z zmago v Rimu sem nedvomno dobil dodatno motivacijo in mero samozavesti, ki mi bo gotovo koristila. Čaka me še veliko dela. Predvsem moram delati na tehniki metov.

Boste uspeh kaj proslavili?

Ne bom pretiraval, bližajo se namreč olimpijske igre, tako da je vsak dan zelo pomemben. Tudi nove tekme so pred vrati. Jutri bom še ostal v Rimu, v nedeljo bom šel za dva dneva v Slovenijo, nato pa naprej na trening v Estonijo.

V zbirki imate po eno zlato in srebrno kolajno s svetovnih in evropskih prvenstev. Vsi vemo, kaj vam še manjka, mar ne?

Res je, to je olimpijska kolajna. Naredil bom vse, kar je v moji moči, da jo osvojim, morda celo najžlahtnejšo. Nerad napovedujem, vem pa, da bom v Parizu pripravljen zelo dobro.

Ste morda razočarani nad obiskom prvega dne evropskega prvenstva v Rimu?

Res smo vsi pričakovali več gledalcev. Moram pa reči, da so bili vsi tisti, ki so bili na stadionu, zelo glasni.