Do današnje tekme na Japonskem slovenski odbojkarji na velikih tekmovanjih še nikoli niso premagali brazilske reprezentance, ki jih je lani na turnirju lige narodov v Orleansu premagala s 3:1, predlani pa je bila boljša tudi v Katovicah v tekmi za tretje mesto na svetovnem prvenstvu. Ker se izbranci Gheorgheja Cretuja še borijo za vozovnico za Pariz, ki jo trikratni olimpijski prvaki že imajo v žepu, je bila motivacija še večja. To se je čutilo od prve do zadnje točke, znova pa se je pokazala neverjetna psihična stabilnost moštva, čeprav Cretu meni, da so še rezerve.

»Imamo svojo pot in vse se vrti okrog tega, kaj mi hočemo, in to se ne spreminja ne glede na to, kdo je naš nasprotnik, kako visoko skače in kako močno udarja. Gre le za to, koliko lahko prenesemo, kako se lahko poberemo, potem ko pademo med tekmo, in kako ostanemo mirni, ko gre nasprotniku dobro. Še vedno lahko napredujemo, sploh na mentalnem področju,« je po že tretji tekmi, ki so jo slovenski odbojkarji v letošnji izvedbi lige narodov dobili v petem nizu, dejal Romun na slovenski klopi.

V prvem nizu so Slovenci na servis Tončka Šterna, ki je bil nato uspešen še v napadu, povedli s 4:0. S štirimi točkami prednosti so vodili tudi še pri izidu 16:12, vendar so se Brazilci ob boljšem servisu vrnili v igro in prišli celo do treh zaključnih žog za vodstvo z 1:0 v nizih. Vse tri so slovenski odbojkarji ubranili, tako kot tudi četrto, nato pa je Jan Kozamernik svoji ekipi priboril prvo zaključno žogo, ki jo je po odlični igri v obrambi Klemen Čebulj tudi izkoristil. V izenačenem drugem nizu so bili večinoma v prednosti brazilski odbojkarji, vendar nikoli več kot za dve točki, prednost pa so ohranili do konca.

Tudi v tretjem nizu so bili bližje zmagi Brazilci, čeprav je Slovenija po asu Tončka Šterna vodila že z 19:14. Brazilski selektor Bernardo Rezende, tvorec večine njihovih uspehov v tem tisočletju, je zadel v polno, ko je na servis poslal Bergmanna. Z delnim izidom 5:0 so Brazilci povedli s 23:21, imeli so tudi dve zaključni žogi, a se je ponovila zgodba iz uvodnega niza. Na servis Tineta Urnauta je Čebulj tako kot v prvem nizu izkoristil prvo slovensko zaključno žogo. Četrti niz je bil v domeni brazilske reprezentance, zato pa so v petem zadevo v svoje roke vzeli slovenski odbojkarji in po ogledu video posnetka, ki je potrdil dotik mreže s strani brazilskega korektorja Alana, prišli do pomembne zmage.

»Kot sem rekel že večkrat, naprej moramo razmišljati o vsaki točki, o vsakem nizu in o vsaki tekmi posebej. Zdaj je na vrsti Japonska, o Bolgariji bomo razmišljali v nedeljo. Igrali smo na polno, porabili smo veliko energije, zato se moramo čim bolj spočiti,« je po šesti zmagi, s katero so še naprej edina neporažena ekipa v ligi narodov, dejal Tine Urnaut.

Japonska reprezentanca, ki je danes s Poljsko izgubila z 0:3, je velik dolžnik slovenski, saj jo je lani premagala v četrtfinalu lige narodov v Katovicah, še bolj boleč pa je bil poraz na olimpijskih kvalifikacijah v Tokiu. Zmaga s 3:0 bi slovenskim odbojkarjem prinesla 10,05 točke na svetovni lestvici, s 3:1 7,55, s 3:2 pa 5,05, s čimer bi Japonce tudi prehiteli na četrtem mestu svetovne lestvice, poraz z 0:3 pa bi jim odnesel 9,95 točke, z 1:3 7,55 točke, z 2:3 pa 4,95, kar pa ne bi ogrozilo njihovega drugega mesta v boju za olimpijske igre. Italija je nanje že uvrščena, vse bolj pa to velja tudi za Slovenijo, saj Kuba, ki je na petem mestu med reprezentancami, ki še niso uvrščene na OI, zaostaja že 98,50 točke.