Popularna glasba in posel sta dandanes praktično nerazdružljiva pojma. Izvajalci za namene promocije svoje glasbe prodajajo najrazličnejše artikle. Od oblačil, kavnih kozarcev, pokrival in nalepk do gumbov ter posterjev z logotipom in imenom izvajalca. Denis Jašarević, znan pod umetniškim imenom Gramatik, pa je eden izmed prvih glasbenih izvajalcev, ki bo lansiral lastno kriptovaluto.

Njegova kriptovaluta bo izšla 9. novembra, skupaj z novim EP-jem Re:Coil Part 1, na katerem je šest skladb. Na katerih borzah bo možno trgovati z valuto, še ni znano. Kot je za glasbeni portal billboard.com povedal Jararević, bo (z uporabo tehnologije veriženja podatkovnih blokov, ang. blockchain, op. p.) direktno povezan s svojimi oboževalci, ki bodo z valuto lahko kupili njegovo glasbo. »Rad bi se znebil vse te birokracije, ki je povezana s predvajanjem glasbe na spletu. Živimo v svetu, ki mu vladajo banke in korporacije, blockchain tehnologija mi daje upanje za prihodnost,« je povedal.

Gramatik sledi trendu mednarodnih blagovnih znamk, ki so v kriptosvet lansirale že mnogo digitalnih nenavadnih kriptovalut. Ruski del verige s hitro hrano Burger King ima denimo lastno valuto z imenom WhopperCoin, Islandija je leta 2014 lansirala Auroracoin, lastno kriptovaluto pa ima celo globalno združenje zobozdravnikov s prikladnim imenom Dentacoin.