S tekmo med Aluminijem in Krškim se je začel drugi krog v prvi slovenski nogometni ligi. Derbi tega konca tedna bo jutri zvečer v Novi Gorici, kjer bo gostovala prvouvrščena Olimpija. Ljubljančani imajo zaradi zgodnjega izpada iz Evrope in ugodnega razporeda v prvi četrtini prvenstva odprto pot, da si do konca poletja zagotovijo udobno prednost pred največjimi konkurenti za naslov prvaka. Maribor bo po napredovanju v tretji krog kvalifikacij za ligo prvakov gostoval v Kranju in tako opravil generalko pred islandskim izzivom, medtem ko bodo izmučene Domžale ob Kamniški Bistrici pričakale Celjane. Rudar bo imel proti Ankaranu izvrstno priložnost, da osvoji nove tri točke, potem ko je na prvenstveni premieri ugnal Domžalčane.

Uvodni obračun drugega kroga med Aluminijem in Krškim je postregel z všečnim nogometom, v tekmi zasukov pa so se po treh zaporednih medsebojnih remijih zmage veselili nogometaši iz Kidričevega. Ti so v obračun vstopili napadalno razpoloženi in bili v prvi polovici tekme nevarnejši. Svojo premoč so kronali v 33. minuti, ko je bil v kazenskem prostoru najbolj iznajdljiv Derrick Mensah. Še bolj atraktiven je bil drugi polčas, v katerem sta se mreži skupno zatresli kar petkrat. Nogometaši gostujočega trenerja Stipeta Balajića so z goloma Miljana Škrbića – srbski napadalec je dosegel dva gola tudi na uvodnih tekmi proti Novogoričanom – minimalen zaostanek spremenili v vodstvo z 2:1 in bili na dobro poti do druge zaporedne zmage. A gosti so v končnici dvoboja uprizorili neverjeten preobrat in v le šestih minutah zadeli kar trikrat za končno zmago s 4:2.

TRIGLAV – MARIBORdanes ob 16.50, sodnik: Skomina

Še Zlatko Zahović je rekel, da ga zaboli glava, če pomisli na gostovanje v Kranju. In to še preden je Maribor izločil Zrinjski in si zagotovil še štiri evropske tekme. Ne zaman, vijoličasti so uvodoma doma premagali Aluminij, vendar z 1:0. Maribor je doslej na 11 tekmah v Kranju dvakrat izgubil in trikrat remiziral.

Da je »nekaj« na stadionu Stanka Mlakarja, ve tudi Blaž Vrhovec. »Ne bi vedel, kaj točno, a še ko sem tam igral s Celjem, je bilo težko ne glede na uvrstitev Triglava na lestvici.« Po mnenju Darka Milaniča so to zunanji razlogi: popoldanska »vroča« ura ter nekoliko višja trava kot sicer, da bi žoga šla prvakom čim počasneje in težje od nog do nog. Zdaj imajo kranjski orli še eno prednost: tako kot vijoličasti naslov (drugoligaškega) prvaka in stanovitno, prvoligaško izkušeno zasedbo. »To pomeni, da so dobri, uigrani, imajo polet, moramo pa se obnašati kot favoriti,« napoveduje Darko Milanič, ki bo znova lahko računal na Blaža Vrhovca na sredini, medtem ko je Martin Kramarič imel med tednom zdravstvene težave.

Triglav je proti Ankaranu v Dravogradu iztržil točko (0:0), trenerju Tončiju Žlogarju pa je bilo žal zapravljenih priložnosti: »Ekipa je fizično pripravljena, a še nismo na maksimumu.« Naš namig: 2

Verjetni postavi – Triglav: Džafić, Arh - Česen, Zec, Gvardjančič, Kuhar, Udovič, Krcić, Robnik, Poplatnik, Majcen, Đurković, Maribor: Handanović, Palčič, Rajčević, Billong, Viler, Vrhovec, Kabha, Kramarić, Ahmedi, Hotić, Mešanović.

RUDAR – ANKARANdanes ob 20. uri, sodnik: Žnidaršič

Velenjčani so v uvodni tekmi premagali evropsko moštvo, zato so prve tri točke toliko več vredne. A ne gre prezreti dejstva, da je bila tekma malce posebna, saj so bili Domžalčani z mislimi bolj kot ne pri evropskem izzivu. Bo zato prvo srečanje z novincem v ligi drugačno? Marijan Pušnik ima kakovostnejšo in predvsem bolj izkušeno ekipo, kar pa samo po sebi še ni zagotovilo za nove tri točke na drugi zaporedni domači tekmi. Ankarančani so kljub vsemu svojevrstna uganka. So ekipa, ki bo v svoje nastope zagotovo vključevala določeno mero kljubovanja in tudi s tega naslova lahko marsikoga preseneti. Je nekakšen grdi raček primorskega nogometa, ki so ga tamkajšnji »labodi« poslali na Koroško. Ampak očitno verjame v pravljico, verjame, da bo kos izzivom brezdomstva in da bo zaradi tega požela tudi marsikatero simpatijo. V tem kontekstu lahko razumemo tudi šaljiv vzdevek, ki je zakrožil v minulih dneh: po vzoru znanega dalmatinskega mesta so namreč Ankarančane preimenoval v Dravograd na morju. Tokrat bodo igrali nekaj kilometrov bliže »domu«, bodo pa prav potovanja in prenočevanja v hotelu ena od njihovih stalnic. Trener Vlado Badžim pravi, da so na to pripravljeni, in tudi s kančkom sarkazma dodaja: »Saj gre tudi Real pred vsako tekmo v klaranteno.« Naš namig: 1

Verjetni postavi – Rudar: Radan, Mužek, Vuklišević, Pišek, Trifković, Črnčič, Uzuegbunam, Bolha, Bijol, Tučič, Pušaver, Ankaran: Paal, Cerovec, Pahor, L. Badžim, Dautović, Gliha, Delgado, Primc, Dodlek, Klapan, Kidrič.

DOMŽALE – CELJEjutri ob 18. uri, sodnik: Mertik

Koliko energije je še ostalo domžalskim nogometašem, ki so v treh tednih odigrali že štiri tekme? »Težko se bomo sestavili. Igranje v Evropi zahteva popolno osredotočenost, visoke temperature pa nam onemogočajo hitrejšo regeneracijo. Morali bomo prešteti igralce in odigrati po najboljših močeh. Žal mi je, da za tekmovanje v Evropi žrtvujemo državno prvenstvo,« je realen domžalski trener Simon Rožman, ki na klopi nima pravih zamenjav za udarno enajsterico.

Domžale so davek evropskega tekmovanja plačale že v prvem krogu v Velenju, ko je moštvo izdala utrujenost. Rožman je uvidel, da se zamenjave v prvi postavi niso posrečile, vendar si Domžalčani prav velikega zaostanka na začetku sezone ne smejo privoščiti. »Prav veliko rezerv nimamo. Želel bi si le, da bi vseh 90 minut igrali na enaki ravni. Dogaja se nam, da imamo preveč nihanj in padcev,« ocenjuje obetavni trener.

Celjani so bili pred tednom dni brez možnosti proti ranjeni Olimpiji. V knežjem mestu je bilo v igralskem kadru preveč sprememb, da bi trener Tomaž Petrovič po nekaj tednih priprav v celoti uigral zasedbo. »Domžale dobro poznamo. Morali bomo biti zbrani, da osvojimo tri točke. Vzdušje v garderobi po porazu v Ljubljani ni bilo najboljše, vendar se zdaj znova izboljšuje,« meni celjski nogometaš Rudi Požeg Vancaš. Naš namig: 1.

Verjetni postavi – Domžale: Milič, Vetrih, Firer, Širok, Bizjak, Repas, Matjašič, Blažič, Dobrovoljc, Balkovec, Husmani, Celje: Rozman, Džinić, Cvek, Jazbec, Travner, Vidmajer, Gatarić, Pišek, Požeg Vancaš, Dangubić, Lupeta.

GORICA – OLIMPIJAjutri ob 20.20, sodnik: Perić

Pri Olimpiji so se ta teden pohvalili, kako odličen mladinski pogon imajo, v članskem moštvu pa je toliko tujcev, da ljubljanska zasedba izgublja slovenski pridih. »Nogomet je postal predvsem velik posel. Globalizacija je poskrbela za nova pravila na trgu, zato v vsaki državi kupujejo tuje igralce. Nisem prepričan, da bo pri Olimpiji v prihodnje kaj drugače,« o tujski legiji pri Olimpiji meni njen trener Igor Bišćan, ki je po pridobitvi licence Uefa pro dosegel prvo zmago v trenerski karieri.

Za Olimpijo bo preizkušnja v Novi Gorici test zrelosti. Ljubljančani so sveži, Goričani pa utrujeni in potolčeni po izpadu iz Evrope, kar daje prednost gostom. Tekmeca sta se prejšnji mesec pomerila med pripravami, ko so Primorci slavili z zanesljivih 3:0. Olimpija je po zmagi nad Celjem dokazala, da je prebrodila neuspeh proti finski Vaasi, zato so v moštvu povsem osredotočeni na visoke cilje v prvenstvu. Na medijskem terminu pred gostovanjem v Novi Gorici razen Dnevnika ni bilo nikogar. »Zmaga v prvenstvu je izboljšala vzdušje v moštvu. Po evropskem izpadu nogometaše ni bilo enostavno pripraviti na prvenstvene izzive,« je dejal Bišćan, ki za slovenske medije ne daje daljših intervjujev, saj se še ni privadil na razmere v slovenskem nogometu. Argentinska okrepitev Andres Vombergar v Buenos Airesu že ureja dokumentacijo za prihod v Stožice. Naš namig: 2.

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, Gregorič, Škarabot, Celcer, Curk, Osuji, Grudina, Kolenc, Žigon, Kapić, Filipović, Olimpija: Vidmar, Brkić, Alves, Oduwa, Issah, Ilić, Zarifović, Bajrić, Štiglec, Savić, Tomić.