Domžalski nogometaši so si že drugo sezono zapored priigrali nastop v tretjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo, kar jim prinaša prestižna obračuna z bundesligašem Freiburgom. Domžale so evropsko poletje podaljšale proti islandskemu Valurju, ki je sinoči ob Kamniški Bistrici kazal zobe, vendar se je slovenski predstavnik izvlekel iz zagate. Gorica je bila znova brez možnosti proti Panioniosu.

Domžale zbujene v drugem delu

Domžale so povratni dvoboj z Valurjem na novem igrišču v športnem parku začele zaspano. Tekmec je že v tretji minuti izkoristil nespametnost Matije Široka, ki je zakrivil enajstmetrovko. V domačem moštvu ni bilo prave energije, igra po tleh pa resnih priložnosti ni prinesla. Ivan Firer je resda unovčil enajstmetrovko za izenačenje, vendar je Valur še pred odmorom izničil domžalsko prednost s prve tekme. Gol je znova zakuhal reprezentant Širok, ki je zgrešil žogo v dvoboju z islandskim napadalcem. Domači so v nadaljevanju skozi zgoščeno obrambo Valurja morali pritisniti na islandska vrata in znova uspeli po prekinitvi. Jure Balkovec si je po prekršku nastavil žogo na desni strani igrišča in našel pot mimo številnih nog v gostujočo mrežo. Domžale so dobile krila, da je rezervist Senijad Ibričić že v naslednjem napadu povedel domače v vodstvo in jim zagotovil napredovanje.

Domžale so na letošnji evropski poti iz blagajne Uefe zaslužile že 660.000 evrov. Prihodnji četrtek bodo gostovale v Nemčiji pri Freiburgu, povratna tekma pa bo zaradi visokih standardov tekmovanja tako kot lani proti West Hamu v Stožicah. Za najem stadiona bo klub odštel okoli 30.000 evrov. »Valur je najboljša islandska ekipa. Dvakrat smo jo premagali, zato se zasluženo veselimo napredovanja. V prvem polčasu smo bili v krču, a so se fantje kasneje zbrali. Proti Freiburgu želimo pripraviti senzacijo. Skušali bomo biti tekmovalni, saj izziva z Nemci ne jemljem zgolj kot nagrado za dosedanji trud,« je komentiral domžalski trener Simon Rožman, za katerega je evropsko tekmovanje v tem trenutku pomembnejše od državnega prvenstva.

Novogoričani preskromni

Tudi povratna tekma je pokazala, da so Novogoričani enostavno preskromen tekmec za enakovrednejši dvoboj z lani četrto grško ekipo. S hitrim zadetkom je že v 11. minuti uresničila svoj scenarij, ko je Masouras prvi izigral goriško obrambo. Najslabši možni scenarij za slovenske podprvake, ki so sicer z zadetkom Kapića z enajstih metrov izid poravnali. Zaman, kajti za silo zakrpana goriška obramba, brez kaznovanega Kavčiča in poškodovanega Jogana, je kmalu klonila še dvakrat in Grki so s tem dokončno zaprli tekmo.