Nogometni klub Celje je neuspešno sodelovanje z ukrajinskimi vlagatelji pahnilo na rob preživetja. Po umiku poslovnih partnerjev so na Celjskem krenili na samostojno pot, na kateri so dočakali polno čeri. Klub se bo v novi sezoni predstavil z mladimi in večinoma slovenskimi igralci, kar napoveduje boj v spodnji polovici lestvice.

Trenerja Igorja Jovičevića, ki je v hrvaških medijih govoril, da so Celjani tik pred stečajem, je nasledil obetavni slovenski trener Tomaž Petrovič, ki je specialist za vodenje mladega moštva. Pričakovati je, da Celjani ne bodo ravno »leteli« po igrišču že od prvega kroga, saj potrebuje Petrovič več časa za uigravanje neizkušene zasedbe. Petrovič ima v Celju več pristojnosti kot nazadnje v Krškem, saj je po vzoru iz Anglije postal menedžer ekipe. Položaj športnega direktorja je zasedel Jani Žilnik, ki prav tako vodi nogometno akademijo.

Celjski klub je imel v minuli sezoni na plačilni listi kar 34 nogometašev, od katerih je med poletnim prestopnim rokom skoraj polovica že zapustila člansko moštvo. Večinoma gre za preverjene igralce, ki so v minuli sezoni sestavljali okostje celjske ekipe, ki je za las zgrešila vizum za Evropo. V novi sezoni je težko verjeti, da bi se Celjani lahko zoperstavili favoritom za prva štiri mesta (Maribor, Gorica, Domžale, Olimpija), kar nakazujejo tudi neuspehi na pripravljalnih tekmah. Celjani so namreč izgubili prav vse tekme s primerljivimi ali boljšimi nasprotniki, ugnali so le drugoligaša Brežice (2:0) in Dob (3:0). Najvišji poraz jim je prizadejala Rijeka (1:5), boljša sta bila tudi ruska prvoligaša Rubin Kazan (0:2) in Ural (0:1), romunski predstavnik Viitorul pa je slavil s 3:2.

»Pripravljalne tekme ne povedo veliko. Z nekaterimi stvarmi med pripravami sem zadovoljen, nam pa še veliko manjka do optimalne forme,« je ocenil trener Tomaž Petrovič, ki ga v nedeljo zvečer čaka uradni debi na celjski klopi. Z moštvom bo gostoval v Stožicah pri Olimpiji in poskušal presenetiti ranjenega tekmeca. Po besedah poslovnega direktorja Zorana Podkoritnika bo proračun celjskega kolektiva v tej sezoni znašal manj kot milijon evrov, kar je polovico manj od predvidenih sredstev lani, ko so se klubu pridružili sporni ukrajinski vlagatelji. Vodstvo kluba sicer pričakuje konkurenčno igro, vendar številne zamenjave napovedujejo predvsem nestanoviten jesenski del prvenstva.

Naš namig: 6. mesto.