Tudi burger bombetke lahko pripravite doma in jih nikoli več ne kupite. Recept najdite tu, pripravo pa si oglejte v video receptu.

Za pripravo polpetk uporabite mleto jagnječje meso (obrežite kosti in zmeljite manj lepo meso, tistega prihranite za pečenko). Dodajte še nekaj čudovitih sestavin in začimb in voila. Odličen polpet bo tu. Lahko ga pojeste tudi brez burger bombetk. Če jagnjetine ne dobite, lahko uporabite tudi goveje meso. Ali pa meso po vaši izberi, a izberite raje temnejše meso.

V tem receptu ne boste našli ketchupa ali majoneze. Tokrat burger obogati osvežujoča tzatziki omaka. Priprava je pravzaprav zelo enostavna, potrebujete le svežo kumaro, odličen grški jogurt in še nekaj malenkosti. V tzatziki lahko daste nariban česen ali pa raje kar česen v prahu (za tiste, občutljive na močan okus surovega česna).

Pripravite tudi katerega izmed teh treh burgerjev:

za vegane odličen vegi burger: Burger s koruzno-čičerikinim polpetom

za ljubitelje piščanca odličen piščančji burger: Burger s scufanim piščancem

za ljubitelje rib odličen burger z lososom: Burger z lososom

Nikar ne odlašajte, pripravite si odličen burger čim prej. Pa naj bo to jagnječji, lososov, vegi ali pa burger s scufanim piščancem. Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

SESTAVINE (za 4 osebe)

Sestavine za jagnječje polpete:

400 g mlete jagnjetine

1 velika pest sveže mete in peteršilja

1 košček rdeče čebule

1 jajce

1 žlička mešanice začimb harisa (recept za doma pripravljeno mešanico je v nadaljevanju) ali burger asian style mešanice začimb

50 g drobtin

4 žlice mleka

sol

poper

Sestavine za domačo mešanico začimb harisa:

0,5 žličke kumina

0,5 žličke kumine

0,5 žlice čilija v prahu

0,5 žličke česna v prahu

1/4 žličke popra

1 ščepec cimeta

0,5 žličke mletih koriandrovih semen

0,5 žličke mlete paprike

0,5 žličke soli

1 ščepec mletega ingverja

Sestavine za tzatziki omako:

1 sveža kumara

4 žlice grškega jogurta

1/4 žličke česna v prahu

nekaj kapljic limoninega soka

1/2 žličke (olivnega) olja

sveža meta

sol

(bel) poper

Ostale sestavine:

4 burger bombetke

nekaj listov zelene solate

1 pest rukole

1/4 manjše rdeče čebule

20 g fete

PRIPRAVA

Najprej začnite pripravljati tzatziki omako.

Kumaro olupite in naribajte ter posolite in pustite počivati vsaj 10 minut. Medtem pripravite mešanico začimb za burger polpetke (sestavine si poglejte zgoraj, recept za spodaj). Potrebovali boste le 1 dobro žličko, ostalo prihranite za kateri drugi recept – sodi k mesu, zelenjavi, v humus, v pašta omake …

S čistimi rokami ožemite kumaro in jo prenesite v skodelico. Dodajte še ostale sestavine za tzatziki in nežno premešajte. Do uporabe postavite v hladilnik.

Drobtine zmešajte z mlekom in pustite počivati približno dve minuti. Medtem k zmleti jagnjetini dodajte sesekljano mešanico mete in peteršilja, sesekljano čebulo, jajce in hariso. Potem dodajte še napite drobtine.

Dobro zmešajte kar z rokami. Roke splaknite pod mrzlo vodo in iz mase oblikujte polpete.

Polpete popecite na (rebrasti) ponvi ali na žaru, približno 3 minute na stran. Polpet pa nikar ne pecite predolgo, da se ne izsušijo. Pečene postavite na krožnik in pustite počivati, medtem pa pripravite vse ostale sestavine. Rukolo operite, feto pa nadrobite. Čebulo narežite na tanke rezinice.

Bombetke prerežite na pol, najprej obložite s tzatziki omako, potem pa nanjo položite polpet.

Na polpet razporedite rukolo in solato ter čebulne rezinice, na vrh pa nadrobljeno feto.

Burger pokrij s pokrovom in zagrizi vanj. Pa dober tek!