Kranjski Triglav bo po treh sezonah v drugi ligi znova zaigral med prvoligaši. V klubu bodo kmalu praznovali stoletnico obstoja, zato želijo za več let zadržati status med elitno deseterico nogometnih klubov pri nas.

Triglav je v pretekli sezoni pometel z drugoligaško konkurenco. Na 25 tekmah je le štirikrat remiziral in dvakrat izgubil, kar mu je že pred koncem prvenstva zagotovilo vizum za vrnitev v prvo ligo. Moštvo je do zmagoslavja popeljal trener Siniša Brkić, ki pa je po koncu sezone zaradi obveznosti na položaju športnega direktorja stolček prepustil Tončiju Žlogarju. Nekdanji reprezentant bo v soboto v Sežani proti Ankaranu doživel trenerski krst na najvišji ravni, potem ko je nazadnje vodil drugoligaša iz Brd. »To je zame poseben izziv. Vsak trener mora nekje začeti. Imam velik motiv, zato že nestrpno pričakujem začetek prvenstva,« pravi 39-letni Tonči Žlogar, eden redkih nekdanjih nogometašev z visoko izobrazbo. Še v času igralske kariere je diplomiral na ljubljanski pravni fakulteti.

Kranjčani so med poletnimi pripravami odigrali že sedem pripravljalnih tekem, na katerih praviloma niso razočarali. Največji uspeh so dosegli na premieri, ko so z 1:0 ugnali ruskega prvoligaša Rostov, remizirali pa so proti Rijeki (1:1) in avstrijskemu Wolfsbergerju (2:2). Visoka poraza z 0:3 so doživeli proti romunski Astri in ruskemu Amkarju. Pretekli konec tedna so odigrali dvoboja z drugoligašema Ilirijo (2:2) in Zarico (4:0), vrsto tekem pa bodo sklenili pojutrišnjem, ko se bodo v Kranju pomerili s turškim prvakom Istanbulom. »Res sem moštvo dobro poznal že pred imenovanjem za trenerja. Ekipa je bila v drugi ligi dobro selekcionirana, kar je privedlo do uspešnih priprav. Dosedanji rezultati nas ne smejo zavesti, saj ne smemo poleteti previsoko. Naš osnovni cilj v prvi ligi bo kajpada obstanek med najboljšimi. Verjetno bodo Maribor, Gorica, Domžale in Olimpija krojili vrh lestvice, druga šesterica klubov pa se bo borila za čim višja mesta. Stabilna moštva bodo uspešna,« napoveduje Žlogar.

Največji adut kranjskega kolektiva bo napadalec Matej Poplatnik, ki je bil lani kralj med strelci v drugi ligi. Dosegel je 27 golov, petkrat je bil uspešen iz enajstih metrov. Poplatnik za zdaj ostaja član Triglava, čeprav trener Žlogar pravi, da se lahko do konca prestopnega roka (31. avgust) zgodi še marsikaj. »Če bo kdo dobil boljšo ponudbo, ga klub ne bo oviral pri odhodu,« pravi. Žlogar ima na treningih na razpolago več nogometašev kot v Brdih, saj ima kranjski klub uspešno mladinsko šolo. Z dosedanjim potekom priprav je zadovoljen, predsednik Beno Fekonja pa zagotavlja, da ima klub dovolj sredstev za nastopanje med prvoligaši. Pred dnevi je Triglav podpisal pogodbo z novim generalnim sponzorjem. To je lokalno podjetje Domplan, ki se ukvarja z inženiringom, nepremičninami, urbanizmom in energetiko.

Naš namig: 9. mesto.