Domžale in Gorica so težje od pričakovanj napredovale v drugi krog kvalifikacij za ligo Evropa. Domžalčani so že po 22 minutah v Talinu zapravili prednost s prve tekme, nato pa naredili preobrat do zmage s 3:2. Gorica je remizirala s Širakom 2:2, a trepetala do konca, ko se je ob zaostanku z 1:2 panično branila, da ni prejela tretjega gola, ki bi pomenil konec Evrope. Olimpija je poskrbela za šok, saj je izgubila tudi povratno tekmo s finsko Vaaso z 0:1. Kriza še kar traja, a nova menjava trenerja Igorja Bišćana ne bi prinesla napredka, ekipa mora pač trpeti naprej in se izvleči iz krize.

Olimpiji manjkata znanje in nogometna inteligenca

Finci, ki jih je spremljalo pet posebnih poročevalcev in peščica navijačev, so bili dan pred tekmo užaljeni, ker ni bilo nobenega izmed slovenskih novinarjev na njihovo tiskovno konferenco in trening. Trener Olimpije Igor Bišćan je v primerjavi s prvo tekmo naredil dve menjavi, v osrčju obrambe je namesto Zarifovića zaigral Bajrić, v zvezni vrsti pa Cretu namesto Miškića. Vaasa se je od prve minute postavila na obrambne okope in branila minimalno prednost s prve tekme z 1:0 tudi z veliko zavlačevanja (nekaznovano je prednjačil vratar Meereits), zato v prvem polčasu sploh ni pogledala proti golu Vidmarja. V Stožicah že dolgo časa ni gostovala tako neambiciozna ekipa, ki pa je točno vedela, kaj mora narediti. Olimpija je bila poražena, ker kriza iz lanske sezone še kar traja, novi trener Igor Bišćan pa je naslednja žrtev napačne selekcije igralcev, ki jo je pozimi naredil Rajko Stojić.

Ljubljančani si v prvem polčasu kljub enosmernemu prometu in devetim strelom niso priigrali niti ene velike priložnosti. Gostitelji so se ob pomoči glasnih navijačev trudili, a enostavno jim je zmanjkalo taktične zrelosti, nogometne inteligence in predvsem znanja v zvezni vrsti, da bi žogo spravili v območje priložnosti za gol. Prebojev Štigleca in Ilića po bokih ni bilo. Goran Brkić, poletna okrepitev iz osmega kluba v prvenstvu BiH (Mladost), si ne zasluži dresa s sveto številko deset in vse kaže na zgrešen nakup kadrovika Mladena Rudonje. Oduwa je zaradi pomanjkanja nogometne inteligence znova igral privatno tekmo s cirkuškimi vložki. Edini napadalec Benko je igralec iz stare šole, ki za nameček zaradi let (33) ne more več slediti sodobnim trendom. Edini nevaren za finski gol je bil najmlajši na igrišču 18-letni Issah Abass. Vse, kar so Ljubljančani sestavili v prvem polčasu, je bil strel Bajrića z glavo po kotu čez prečko, bomba Cretuja pa je zletela meter mimo vratnice.

Tudi v drugem polčasu je igrala zgolj Olimpija, a frontalni pritisk ni prinesel gola, ker je vedno zmanjkala mat poteza ali pa so si bili Ljubljančani drug drugemu v napoto. Ko je Olimpija v lov za gol krenila z rezervistom Elekejem, so gostje po dobri uri igre iz prvega strela na ljubljanski gol povedli. Grški sodnik Kominas je po dvoboju Bajrića z Morrisseyem dosodil dvomljiv prekršek za goste in ljubljanskemu štoperju pokazal še rumeni karton. Rezervist Sebastian Strandvall je le pet sekund po vstopu v igro zadel iz prostega strela, ko je žogo s 25 metrov mojstrsko zavrtinčil in jo poslal čez živi zid ter odločil potnika v drugi krog. Prav takšni goli so njegova specialnost. Finci so tako kot na prvi tekmi tudi na povratni dosegli zadetek iz edinega strela v okvir gola. Olimpija je skušala doseči vsaj gol za remi, a bila daleč od uspeha. Obeta se nova sezona razočaranj in kriznih sestankov.

Trenerju Olimpije Igorju Bišćanu se je že po dveh uradnih tekmah brez doseženega gola in igre zamajal stolček. Po mesecu dni priprav je njegovo moštvo povsem razglašeno, kar je slab obet pred začetkom državnega prvenstva čez dober teden dni. »Bili smo podjetnejši in boljši, a je bilo po zadetku Vaase naših upanj konec. Ker sploh nismo zadeli gola, si nismo zaslužili napredovanja. Razočaran sem. Ne vem, ali bi kaj naredil drugače, če bi imel to možnost. Fizična pripravljenost igralcev še ni na dovolj visoki ravni. Potreboval bi igralca z dodano vrednostjo, ki bi prebil zgoščeno finsko obrambo. Nič se ne sramujemo, saj smo dali vse od sebe. Vratarju Nejcu Vidmarju je najtežje, zato ga ne smemo preveč kriviti za prejeti zadetek, saj je bil strel zahteven. Rok Vodišek je bil tokrat na tribuni zaradi spora s strokovnim štabom, saj je želel trenirati na dan tekme. Seznanjen sem s tem, kako se menjajo trenerji pri Olimpiji. Moj položaj? Ne vem. Vsi zahtevajo dobre igre in rezultate. Zavedam se, da se lahko moja pot v Ljubljani hitro izteče,« je povzetek izjav trenerja Olimpije Igorja Bišćana.

Remi za potovanje v Grčijo

Prva tekma s tako rekoč rutinsko zmago Gorice je obetala podoben povratni dvoboj. Vendar pa so Armenci že v uvodnih minutah z ostrim tempom dali vedeti, da so prišli po več kot dostojno slovo. Z nekaj streli proti vratom so pošteno zapretili, nato pa dovolj zgodaj vodilni domači zadetek za ohranitev na široko odprtih vrat v drugi predkrog: Gregorič je prodrl po desni, ostro podal pred vrata, kjer je Srb v armenski ekipi Prljević žogo preusmeril v lastno mrežo. S skupnih 3:0 se je zdelo, da bo nadaljevanje povratne tekme res zgolj formalnost, ko je Kaba presenetil Sorčana in zadel za izid polčasa 1:1. Goričani so imeli sicer ob odmoru še vedno prednost s 3:1, ki pa je že v 11. minuti nadaljevanja skopnela na 3:2, ko je Bičahčjan zadel s štirinajstih metrov. V igro naših podprvakov se je naselila nervoza, odražala se je v pobudi Armencev, ki so bili večkrat na pragu zadetka za popoln preobrat. Uprizorili so pravo obleganje goriških vrat, zadeli tudi stativo in zdelo se je, da se Srebrničeva enajsterica ne bo uspela izviti iz primeža nervoze, saj ji ni uspevalo praktično nič, vse več nelagodja je bilo tudi na tribunah oziroma v vodstvu kluba, ne nazadnje je bila v igri nova pomembna finančna injekcija. Odrešitev je prišla globoko v sodniškem dodatku, ko so gostje ostali brez izključenega Darbinjana, nekaj zmede v njihovih vrstah pa je s hitrim protinapadom unovčil Osuji, ko je po podaji Nagodeta prišel sam pred vratarja Ajvazova in ga z elegantnim strelom premagal. Za eksplozijo navdušenja in obenem za olajšanje. »Opozarjal sem, da Širak ni naivna ekipa. Boljšo tekmo smo odigrali v Armeniji, danes pa s precej nervoze. Res je, viseli smo na nitki, saj so gostje pridobili samozavest, mi pa smo padali. Vseeno pa smo izpolnili cilj in se lahko na tekmo drugega kroga pripravljamo bolj mirno,« je poudaril goriški trener Miran Srebrnič. Naslednji tekmec Gorice bo Panionios iz Grčije.

Zrežirali preobrat za prestižno zmago

Domžalski nogometaši so po zmagi v Celju z 2:0 ugnali Floro tudi na gostovanju v Estoniji. Po zaostanku dveh golov so pred koncem tekme zrežirali preobrat za prestižno zmago s 3:2 (1:2). Slovenski pokalni zmagovalci so na povratnem obračunu po dvajsetih minutah zapravili prednost z uvodnega dvoboja. Flora je povedla že po dveh minutah, ko je hudo napako storil vratar Dejan Milić, ki je bil ob obeh strelih na domžalska vrata nemočen. Estonski predstavnik je dobil krila in začutil priložnost za presenečenje, vendar so se Domžale uspele zbrati. Pomemben zadetek v gosteh je še pred odhodom v garderobo po diagonalnem strelu dosegel Ivan Firer, zasuk pa sta v drugem polčasu zrežirala Senijad Ibričić in Jure Balkovec. Prvi je zadel z enajstmetrovke, drugi pa s prostega strela. Domžale bodo v drugem krogu kvalifikacij za evropsko ligo igrale proti zmagovalcu sinočnjega obračuna Valur – Ventspils. Domžalčani bodo na uvodnem obračunu gostovali.