V slovenskih nogometnih prvoligaših je po lanski sezoni prišlo do velikih sprememb na trenerskih klopeh. Kar polovica klubov – Olimpija, Celje, Rudar, Krško, Triglav – gre v sezono z novimi trenerji. Milanič v prvaku Mariboru in Srebrnič v podprvaku Gorici sta edina, ki sta na klopi preživela vso minulo sezono. Razmerje med domačimi in tujimi trenerji je 7:3 in vsi tujci prihajajo iz Hrvaške.

Maribor – Darko Milanič (49 let): Nekdanji kapetan slovenske reprezentance je serijski zbiralec lovorik na klopi Maribora. Čeprav je osvojil pet naslovov državnega prvaka, štiri pokalne lovorike, dva superpokala in Maribor popeljal v skupinski del lige Evropa, ni ljubljenec navijačev. Je pragmatičen trener, pri katerem je na prvem mestu rezultat. Lovorike osvaja, ker mu hrbet ščiti športni direktor Zlatko Zahović. Letošnja sezona bo velik izziv, saj mora po dveh letih suše znova doseči odmeven evropski rezultat. A kadrovska zasedba je slabša od zvezdniških iz preteklih sezon.

Gorica – Miran Srebrnič (47 let): Ker je vso igralsko in trenersko kariero v Gorici, je že inventar in zvesti vojak kluba. Mirni Bric je zagovornik kreativnega nogometa. Tako skozi igro vzgaja in uveljavlja mlade nogometaše iz lokalnega okolja, da jih nato prodajajo, ker je to glavni vir preživetja kluba.

Olimpija – Igor Bišćan (39 let): Že sedmi trener Olimpije v dveh letih, odkar je v klubu Milan Mandarić. Nekdanji vrhunski igralec je še nepopisan trenerski list z zgolj enoletno izkušnjo v hrvaškem drugoligašu Rudešu, ki ga je pripeljal v prvo ligo. Ima zelo malo časa, da svoje zamisli uveljavi v praksi, saj ga prva tekmovalna preizkušnja, ki bo razkrila marsikaj, čaka že jutri na Finskem.

Domžale – Simon Rožman (34 let): Najmlajši trener v prvi ligi, ki je zablestel že pri 31 letih v Celju, z Domžalami pa z zmago v slovenskem pokalu osvojil prvo lovoriko v karieri. Njegov zaščitni znak je atraktivna in napadalna igra, a je postal tudi pragmatik, da taktiko prilagaja trenutnim razmeram. Ima zelo kakovostno zasedbo. Če bo sposobna igrati pod pritiskom, lahko napade sam vrh lige.

Celje – Tomaž Petrovič (38 let): Najbolj podcenjen slovenski trener. V Krškem je dokazal, da zna iz povprečnih igralcev zložiti konkurenčno ekipo in uveljavljati mlade igralce. Je idealna izbira za Celjane, kjer so morali po umiku Ukrajincev poceniti in pomladiti zasedbo ter odpustiti predragega trenerja Jovičevića.

Rudar – Marijan Pušnik (56 let): Tudi v Velenju so morali po odhodu vlagatelja iz Srbije proračun zmanjšati za polovico in poceniti ekipo. Pušnik bo s svojim temperamentom Velenjčanom dal dodatno energijo. Je idealna izbira za klub v težavah, kot je Rudar. Za Korošca je značilno, da ima odličen start v sezono (nazadnje Olimpija, Hajduk), nato pa pride do padca v igri in izgube službe.

Krško – Stipe Balajić (48 let): V Mariboru je kot igralec postal legenda (229 tekem), kot trener pa je vodil le hrvaške nižjeligaše, mladince Hajduka in bil pomočnik trenerja v Splitu.

Aluminij – Slobodan Grubor (48 let): Pod njegovim vodstvom je bil Aluminij spomladi hit, saj je premagal Olimpijo in Maribor. Čeprav je rojen na Reki, je njegov način dela germanski, saj je večino igralske in trenerske kariere preživel v Avstriji ter ima tudi avstrijsko državljanstvo.

Triglav – Tonči Žlogar (39 let): Nekdanji reprezentant je debitant na prvoligaškem prizorišču. Med vsemi ima najmanj trenerskih izkušenj, saj je vodil le Kras, amatersko moštvo slovenskih zamejcev, in Brda v drugi ligi.

Ankaran – Vlado Badžim (52 let): Ima veliko izkušenj, v prvi ligi je vodil Koper in Domžale. Njegove ekipe so vedno igrale atraktiven nogomet, občasno pa je šepala telesna pripravljenost. Od lanske ekipe, ki je bila tretja v drugi ligi in so mnogi igralci hodili v službe, je ostalo 12 igralcev, zato ga s pomočnikom Alfredom Jermanišem čaka zahteven boj za obstanek. A takšnih nalog je že vajen.