Statistični urad ugotavlja, da se nepremičnine pri nas postopno dražijo. Tako so se cene stanovanjskih nepremičnin v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišale za 1,3 odstotka. Cene novih stanovanj so se v omenjenem obdobju znižale za 4,1 odstotka, cene rabljenih pa zvišale za 2,2 odstotka. Največ prometa je z rabljenimi nepremičninami, saj po njih kupci tudi največ povprašujejo.

4,1 odstotka so nižje cene novih nepremičnin v letošnjih prvih štirih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Večina vseh stanovanj prodana v Ljubljani

Statistični podatki kažejo, da so se cene novih stanovanj v prvem četrtletju znižale, potem ko so se v enakem obdobju lani povišale za 7,4 odstotka. V prvih štirih mesecih letos je bilo prodanih 194 novih stanovanjskih nepremičnin, kar je po oceni statistikov malo. Od tega je bilo 94 stanovanj v lasti DUTB prodanih v Celovških dvorih v Ljubljani, 11 stanovanj pa iz stečajnih postopkov. Večina oziroma kar 65 odstotkov vseh stanovanj je bilo prodanih v osrednji Sloveniji.

94 stanovanj v lasti DUTB je bilo prodanih v Celovških dvorih v Ljubljani.

3,5 odstotka so višje cene rabljenih stanovanj v Ljubljani. Tudi drugod povpraševanje po starejših stanovanjih

Cene rabljenih stanovanj so se najbolj, za 3,5 odstotka, zvišale v Ljubljani. Glede na povprečne cene leta 2015 pa so se cene rabljenih stanovanj zvišale že za 13,5 odstotka. Od vseh vrst stanovanjskih nepremičnin se prav rabljena stanovanja v Ljubljani najbolj dražijo.

Tudi cene rabljenih stanovanj drugod po državi so se v prvem četrtletju zvišale, in sicer za 1,7 odstotka. To je bilo že peto zaporedno zvišanje cen te skupine stanovanj. Število prodanih rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji je bilo tokrat najvišje v zadnjem desetletju.