Nogometni klub Celje se po neuspešnem sodelovanju z ukrajinskimi vlagatelji z omejenim proračunom podaja na samostojno pot. Tradicionalni prvoligaški kolektiv je po koncu sezone zapustilo že trinajst nogometašev, menjava na trenerski klopi pa ni minila brez pranja umazanega perila v javnosti.

Ukrajinski vlagatelji, ki imajo sedež podjetja na Češkem, v Celju niso zdržali niti leto dni. Po prihodu v klub so postali polovični plačniki pogona, vendar se je pri izplačilih kmalu zataknilo. Po besedah poslovnega direktorja Zorana Podkoritnika bi morali tuji partnerji v skladu s pogodbo zagotoviti še pet obrokov za plače članskega moštva, vendar se niso držali dogovora. V Celju so preveč razmetavali denar, saj so podpisovali previsoke pogodbe, zato jim stroškov za minulo sezono še ni uspelo pokriti. V kadru so imeli kar 34 nogometašev, zato so se zaradi racionalizacije poslovanja že zahvalili Amarju Rahmanoviću, Maticu Kotniku, Žigi Kousu, Damirju Hadžiću, Daliborju Volašu, Goranu Cvijanoviću, Tilnu Klemenčiču, Goranu Galešiču, Mateju Podlogarju, Aneju Lovrečiču, Lovru Čirjaku, Irfanu Hadžiću in Tomislavu Barišiću, ki so nazadnje sestavljali hrbtenico celjskega moštva.

V knežjem mestu se je močno zapletalo s trenerjem Igorjem Jovićevićem, ki so ga ustoličili ukrajinski partnerji in mu namenili trikrat višjo plačo kot predhodniku Robertu Pevniku. Jovićević je podpisal triletno pogodbo, živel je v nadstandardnem stanovanju, v treh najboljših restavracijah in hotelih v Celju je imel na voljo neomejene količine hrane in pijače, kar je bil prevelik finančni zalogaj za celjski klub. Jovićević je v hrvaškem tisku razlagal, da v Celju nad njim izvajajo mobing. »Vodstvo kluba mi je dejalo, da bo NK Celje končal v stečaju in naj se za izplačilo denarja pogovorim z ljudmi, ki so me pripeljali. Obenem so odpustili vse moje pomočnike, na koncu pa so vrnili tudi ključe mojega stanovanja, ki ga niso več mogli plačevati,« je bentil Igor Jovićević. Sezono je sklenil na petem mestu, kar Celjanom ni prineslo vstopnice za evropske nastope.

Medtem je vodstvo kluba s predsednikom Milošem Rovšnikom na čelu zamenjalo športnega direktorja. Nekdanjega reprezentanta Spasoja Bulajića je nasledil Jani Žilnik in prevzel tudi naloge vodje celjske nogometne akademije. Po prekinitvi sodelovanja z Jovićevićem so na trenersko klop povabili obetavnega slovenskega trenerja Tomaža Petroviča, ki se je nazadnje izkazal v Krškem. Petrovič ima številne izkušnje z mladimi nogometaši, zato vodstvo kluba pričakuje, da bo s pomlajenim igralskim kadrom igral dinamičen nogomet. Petrovič v celjskem klubu ni zgolj v vlogi trenerja, ampak so mu po vzoru iz Anglije namenili funkcijo menedžerja, ki bo skrbel za vse dogajanje okoli članskega moštva.

Proračun kluba se bo v novi sezoni občutno skrčil. Poslovni direktor Podkoritnik je povedal, da bodo razpolagali s slabim milijonom evrov, največjo finančno pomoč pa bodo dali obstoječi sponzorji. Nogometni klub sodeluje s celjsko občino pod vodstvom župana Bojana Šrota, saj predsednik kluba Miloš Rovšnik nastopa tudi v funkcijah mestnega svetnika in enega od treh pooblaščencev župana. »V nogometu ni vedno vse povezano z denarjem. Nikjer ni zagotovila, da bi z dražjimi igralci dosegali boljše rezultate,« pravi Zoran Podkoritnik.

Poslovni direktor celjskega kluba je ostro zanikal namigovanja o pranju denarja. »Ko so v klub prispeli Ukrajinci, so ljudje pomislili, da gre za mafijce, vendar to ne drži. Vlagatelji so želeli pospešiti celjsko gospodarstvo, vendar so se pozneje umaknili. Glede na to, da so imeli poleg vlaganja v celjski nogomet še dva ali tri vzporedne projekte, so očitno ugotovili, da bi v Sloveniji dobili premalo. V prihodnosti bomo dobro premislili, s kom bomo sodelovali,« je še komentiral Podkoritnik, ki v novi sezoni pričakuje konkurenčno igro, občutna pomladitev moštva pa napoveduje predvsem obilo nihanj.