Kako iz svoje pisarne vidite letošnjo sezono? Zakaj oziroma kako je Maribor znova postal prvak?

Iz pisarne se vidi krasno! Tukaj smo zato, da smo uspešni. Vedno gledamo na klub kot celoto, tudi težke trenutke je treba prebroditi skupaj. V športu niso zgolj zmage. Iz napak se moraš naučiti in stopiti stopnjo višje. Ni pa samoumevno postati prvak slovenske lige.

Koliko je težak naslov državnega prvaka? Kaj konkretno pomeni? Ste ga finančno pogrešali?

Razen imidža in zadovoljstva naših navijačev in vseh nas se v slovenskem prostoru finančno kaj več ne spremeni. NZS da to, kar da. Ambicija pa seveda je, da skušaš skozi kvalifikacije za ligo prvakov priti do odmevnejših dosežkov, ti pa so nato povezani s finančnimi vložki.

Je Olimpija izvlekla kaj več, ko je bila lani prvak? Se je nato zlomila pod pritiskom, ki ste ga vi nekoliko bolj vajeni?

V Mariboru smo precej zahtevni: na vsaki tekmi bi radi zmagali, odlično igrali… Olimpija ima svojo zgodbo, svoje težave in uspehe, 21 let so v Ljubljani čakali na naslov prvaka. Maribor jih je medtem osvojil štirinajst, še sedem pokalnih in štiri superpokale. Tega se navadiš, pritisk pa je v Mariboru ves čas prisoten.

Na računu je bilo pred dvema letoma šest milijonov evrov, lani štirje, koliko ga je zdaj? Je hektično ali mirno?

Saj vidite, da je zdaj bolj mirno (smeh).

Navijači seveda želijo poleg uspehov tudi lep(š)o igro. Kaj je za vas glavni cilj?

Biti uspešen, uspeh pa se meri v točkah. Privoščiš si lahko toliko, kolikor imaš, tako smo se odločili od začetka. Nimamo nekoga za seboj, ki bi nas finančno pokrival, že vsa ta leta moramo vse narediti sami. Nikoli ne delamo selekcije na podlagi financ. Morali smo poiskati mlade igralce in jih izbrusiti, poskušali biti z njimi uspešni in jih dobro unovčiti. Je pa treba biti strpnejši kot sicer. Taka filozofija za zdaj ostaja.

Kaj je težje: prodati igralca za sedemmestni evrski znesek ali priti čim dlje na evropskih tekmovanjih?

Vse je relativno in stvar trenutka. Nikoli nimaš dovolj igralcev za prodaje v visokih zneskih, cena igralcev je kvečjemu bolj odvisna od uspeha v Evropi. Doslej nam je to dobro uspevalo. NK Maribor ne more živeti od sponzorjev, marketinga, prodaje vstopnic. Nekje moramo vedno dodajati, upam, da nam to uspeva tudi letos.

Jeseni ste zamenjali napis na dresih, ko se je po združitvi Zavarovalnica Maribor preimenovala v Zavarovalnico Sava. Bo na dresih kdaj napis kakega večjega tujega podjetja?

Slovenija je globalno gledano majhna država, pa se nočem izgovarjati na majhnost. Večje države so tržno privlačnejše kot Slovenija. Želimo si, da bi povečali vložke sponzorjev, saj lahko ponujamo večjo prepoznavnost. To je naše delo, bili smo razmeroma uspešni, je pa dosedanji način premalo za raven, na kateri funkcionira NK Maribor. Zato iščemo druge rešitve.

Kaj si Maribor lahko zdaj, tri leta po ligi prvakov, še privošči? Prihodkov je bilo leta 2014 osemnajst milijonov evrov, leta 2015 pa sedem milijonov evrov.

Vsi klubi, ki se tako financirajo kot mi, so vsako leto odvisni od rezultatov. Zato nastanejo oscilacije. Če vprašate mene, bi takoj podpisal vsakoletno uvrstitev v skupinski del (vsaj) evropske lige. Toda na to moraš biti pripravljen. Situacija zdaj ni takšna kot pred tremi leti, ko smo bili v ligi prvakov, smo se pa odgovorno vedli pri porabi sredstev. Daleč od tega, da bi denar metali stran. Poskušamo poslovati racionalno in se prilagajati situaciji. Liga prvakov zahteva mnogo več ljudi, tako v stroki kot organizaciji, ko pa vrhunski rezultat izostane, se je treba prilagoditi.

Pa to prilagajanje vsi razumejo? Kako poteka racionalizacija stroškov pri podaljševanju pogodb v teh dneh? Vas Zlatko Zahović vpraša, koliko denarja je na voljo?

Vsi skupaj – športni direktor, generalni sekretar, predsednik kluba – se pogovarjamo, kako naprej. Nismo »gemblerji«. Pogovori potekajo medsebojno, športni del predlaga in mu prisluhnemo, saj ima prav ta največje uspehe v zadnjih desetih letih. Višina pogodb in širina igralskega kadra se prilagajata finančni situaciji. Vedli se bomo količini denarja, ki ga imamo, primerno.

Imajo agenti igralcev (še) radi NK Maribor?

To je bolj vprašanje za športnega direktorja (smeh). Iz mojih izkušenj je bilo vedno korektno z obeh strani.

So navijači in javnost, vajeni uspehov, bolj razumevajoči in potrpežljivi od igralcev, vajenih višjih pogodb?

Mi bi vsi radi vse. Takšni smo. Na žalost pa ne gre vse, sploh pa ne tako hitro. Če se spomnim, ko smo pred leti začenjali »novo« zgodbo, si niti v sanjah ne bi predstavljal, da bomo dosegli vse, kar smo. In da smo še na zemljevidu, še štirinajstič prvaki. Vedno je treba gledati naprej, ne glede na to, ali so slabši časi. Ne cvetijo vedno vijolice (smeh). Toda pred nami sta Evropa in nov prestopni rok.

Kako vi osebno spremljate tekme Maribora?

Četudi sem na funkciji poslovnega direktorja, sem v osnovi športnik, zato sem z glavo bolj na zelenici. Skušam miriti čustva. Nisem najboljši partner za gledanje tekem, ker jih spremljam najbrž preveč emocionalno, a skušam biti bolj racionalen.

Kakšna je korelacija med poslovnim poročilom in taktiko na igrišču? Kakšen je, finančno gledano, odnos med Darkom Milaničem in vami? Se bolj »splača«, če Maribor igra za rezultat ali za vtis, kot to počnejo v Domžalah?

Nobene korelacije ni med nama, bi se pa pridružil izjavi Mitje Vilerja, da bi gledalci seveda radi, da bi mi v prvi minuti vodili s 3:0. Tudi sam bi si tega želel, a realnost je drugačna. Stroka je samostojna, opravlja odlično delo, zaradi nje smo tu, kjer smo.

Marcos Tavares je po osvojitvi naslova že govoril o (vsaj) skupinskem delu evropske lige. Kam spada Maribor?

Če bi bilo po moje, bi bili 3. junija v Cardiffu (na finalu lige prvakov, op. a.). To je utopija, cilj pa je biti uspešen v Evropi. Slabih ekip ni, ves svet igra nogomet, to je velik boj, veliko je tudi odvisno od žreba. Zadnji dve sezoni smo imeli kar neugodnega (leta 2015: Astana, leta 2016: Levski, Aberdeen, Gabala).

Že veste, kdo bo 27. maja Tavaresu podelil pokal za naslov prvaka? Bo to Radenko Mijatović, predsednik NZS?

Nismo še dobili uradnega odgovora, izbira je v njihovi domeni. Mislim, da bo predsednik tisti, ki ga bo podelil.

Disciplinski sodnik vam je letos napisal 80.000 evrov kazni zaradi navijačev.

Kaznovani smo glede na predkaznovanost, zato se toliko več nabere. Je pa res, da je ta znesek morda nekoliko neadekvaten, če pogledamo, da dobimo iz naslova TV-pravic 50.000 evrov. Se pa skupaj z violami trudimo, da bi bilo teh kazni manj, saj na prvem mestu izpostavljamo varnost.

Znova se govori o spremembi zakona o točenju alkohola na športnih prireditvah. Kakšno je stališče NK Maribor?

Bil sem na komisiji ministrstva za zdravje, ko so razpravljali o tem. Maribor spremembo podpira, saj bi se tako izenačile možnosti in pravice vseh organizatorjev. Na Borštnikovem srečanju, v parlamentu, Cankarjevem domu ali na sprejemu pri predsedniku države, da koncertov niti ne omenjam, je alkohol dovoljen, na športni prireditvi pa si gledalec ne more privoščiti malega piva. Slovenski šport gotovo ne bo rešil problema alkoholizma pri nas, ni pa niti tisti, ki ga bo spodbujal. Nihče ne bo šel na tekmo samo zato, da bo tam pil. Zdaj imajo od športnih prireditev največ bližnje gostilne.

Omenili ste štiri superpokale. Letos ni bil odigran, čeprav bi bil derbi.

Mi smo bili nanj pripravljeni, čakali smo datum in prizorišče, toda NZS se za to ni odločila.

Kakšno je sicer sodelovanje z NZS? Klub se je letos oglasil ob (ne)vpoklicih selektorja Srečka Katanca, hkrati pa denimo pohvalil sodnike in njihove evropske sezone.

Za zdaj sodelujemo korektno. Javimo se, ko se želimo oglasiti, in imamo sogovornika, ko želimo odgovore.