Kiš s škampi
Za testo potrebujemo 250 g moke, 125 g masla, ščepec soli, maslo za pekač. Za nadev 400 g škampovih repkov, 100 g skute, 30 g masla, 1 majhno bučko (lahko jo nadomestimo z listi mlade špinače), pest češnjevih paradižnikov, 0,5 dl konjaka, 5 listov sveže bazilike. Za preliv še 2 dl smetane za kuhanje, 1,5 dl mleka, 5 jajc, morsko sol, sveže zmlet poper ali čili, muškatni orešček.
V kozico nalijemo 4 žlice zelo hladne vode ter dodamo maslo in sol. Pristavimo in počasi segrejemo, da se maslo stopi. Odstavimo in ohladimo. V skledo stresemo moko in ji dodamo ohlajeno masleno zmes. S kuhalnico temeljito zmešamo, da dobimo gladko testo, ki odstopa od sten sklede. Na pomokani površini ga razvaljamo na štiri milimetre debelo. Model za pito s premerom približno 22 centimetrov in višino 3 centimetre namažemo z maslom. Vanj položimo razvaljano testo in ga ob robovih nekoliko zavihamo. Model s testom za dve uri postavimo v hladilnik. Razžvrkljamo smetano za kuhanje, mleko, jajca, sol, poper in nariban muškatni orešček. Pečico segrejemo na 180 °C. Testo vzamemo iz hladilnika, ga večkrat prebodemo in ga za 15 minut potisnemo v segreto pečico, da rahlo porumeni. Bučko narežemo na kolesca, ki jih v ponvi na hitro popečemo na 15 gramih masla, solimo in popramo ter posujemo z natrgano baziliko. V ponvi segrejemo 15 gramov masla in na njem počasi popražimo očiščene škampove repke. Nazadnje jih flambiramo s konjakom. Testo vzamemo iz pečice. Nanj razporedimo popečene bučke, čez pa razporedimo skuto. Posujemo jo z narezanim paradižnikom in flambiranimi škampovimi repki. Vse skupaj prelijemo z razžvrkljano smetanovo mešanico in za pol ure potisnemo v segreto pečico. Pečen kiš nemudoma postrežemo, nemara z regratovo ali mešano listnato solato.
l Izredno priljubljen je denimo špinačni oziroma koprivni kiš s skuto in pinjolami, imenitno se obnese tudi mlada čebula, ki jo v toplih legah že pobirajo, da česnovih cvetov oziroma repkov oziroma pskov, kakor jim pravijo Primorci, sploh ne omenjamo. Resda še ni prava sezona, ampak v trgovinah je vse leto mogoče kupiti češnjev paradižnik zadovoljivega okusa. Narežemo ga na tenke rezine in položimo na kiš, preden gre v solarij v pečico. Tudi paprika, zlasti rdeča, podolgovata kurt kapija, se sesekljana in popražena v česnovi družbi v kišu počuti kot doma. Na kiš lahko seveda položimo tudi slane filete in podobno, pravzaprav si lahko ideje do neke mere sposodimo celo pri nadevih za pico. V tem času pa bomo ravnali še najbolje, če to francosko pito nemškega porekla sparimo z vrtnimi šparglji, katerih sezona pravkar prihaja, ali celo z regratom, mlado špinačo, koprivami… Če dodamo še malo popraženih pinjol in v kremo zamešamo skuto, res ne moremo udariti mimo. Jed narežemo na kose kakor torto in še vročo postrežemo skupaj s solato, denimo za kosilo. Kiš pa je dober tudi hladen in je krasen prigrizek ob družabnih večerih z vinom ali pivom.