Pomlad je izvrsten letni čas za pripravo kiša, francoske jedi nemškega izvora. Quiche, kakor se v izvirniku imenuje po francosko, pomeni nekaj takega kot pita, ime pa v resnici izvira iz nemške besede kuchen, po naše kolač ali pecivo. Pikantna, tipično francoska pita iz testa in jajčne omake z nadevom je popularna tudi drugod po svetu. Denimo v Ameriki od nekdaj velja za bolj žensko jed, iz česar se je fino ponorčeval Bruce Feirstein, ki je leta 1982 napisal knjigo Pravi moški ne jedo kiša. Jed natančneje izvira iz francoske kmetijske pokrajine Lorene, ki leži ob nemški meji. Izvirna različica je bila sestavljena iz testa ter jajčne kreme s prekajenim mesom, šele pozneje so temu ponekod začeli dodajati sir. Dandanes med najbolj priljubljene spadajo brezmesne različice z raznimi zelišči, zelenjavo, skuto, oreščki in podobnim. Idealna spomladanska jed torej, saj jo lahko pripravimo s prav vsakim vrtnim ali divjim zelenjem. Glede na prihajajoče praznične dni si lahko kiš pripravimo tudi v povsem velikonočni maniri – z jajci in domačo šunko, prav nič pa ne bo škodilo, če ga postrežemo s hrenovo omako…