Ko je Barceloni pred mesecem dni uspel čudežni zasuk proti PSG, so Katalonci postali glavni favoriti za osvojitev lige prvakov, a so pred prvo četrtfinalno tekmo v Torinu znova zanihali v formi. Od osmerice najboljših evropskih moštev je na vrhuncu sezone najbolj igriv Bayern, ki bo jutri v Münchnu gostil Real Madrid.

Barcelona je napredovanje v četrtfinale lige prvakov plačala z dvema prvenstvenima porazoma (Deportivo, Malaga) in se kljub spodrsljajem Reala oddaljila od tekme za naslov španskega prvaka. Katalonci so v tej evropski sezoni že pokurili bonus sreče (PSG), zato v moštvu vlada popolna mobilizacija pred gala tekmo z Juventusom. Stara dama je tik pred italijanskim naslovom in močnejša v primerjavi z zadnjo medsebojno tekmo, ko je Barcelona v finalu lige prvakov 2015 po zmagi s 3:1 osvojila tekmovanje.

Juventus in Barcelona na mednarodnem prizorišču blestita predvsem na domačih stadionih. V Torinu so se v zadnjih štirih letih zvrstili številni evropski velikani (Real Madrid, Bayern, Atletico, Borussia Dortmund, Manchester City…), vendar nihče ni zmagal, zato bo v dvoboju z Barcelono zelo pomembno število doseženih zadetkov v gosteh. Juventus je v zadnjih dveh sezonah doma klonil le proti Udineseju (0:1) in od takrat v vseh tekmovanjih nanizal 47 tekem brez poraza. V tem času mu razen Bayerna in Atalante nihče ni zabil več kot enega gola, zato bo tekma v Torinu eden največjih letošnjih izzivov za najboljši evropski napad, ki ga v Barceloni sestavljajo Messi, Suarez in Neymar. Južnoameriški trojček je zgolj v tej sezoni zabil rekordnih 90 golov, ravno prejšnji konec tedna pa so ob porazu v Andaluziji proti Malagi (0:2) zbrali stoti nastop v udarni postavi kluba.

Eden največjih adutov Juventusa bo argentinski zvezdnik Paulo Dybala. »Barcelone se ne bojimo. Če bom dosegel zadetek, se ga bom razveselil tako kot proti vsakemu tekmecu. Zelo rad bi premagal Messija, ki me od nekdaj navdušuje. Zaradi njega sem začel oboževati slog igre Barcelone,« je razložil Dybala. Katalonci bodo drevi nastopili brez pomembnega vezista Sergia Busquetsa, ki je kaznovan zaradi rumenih kartonov. Trener Luis Enrique je pred dilemo, ali naj na položaj zadnjega vezista postavi Javierja Mascherana ali Ivana Rakitića, obenem pa obstaja možnost, da bi se vrnil na sistem igre s štirimi branilci.

Tekmo bo sodil Poljak Szymon Marciniak, ki je bil prisoten tudi na nedavnem debaklu Barce v Parizu (0:4).