Odkar je lanskega maja na selektorsko klop Srbije sedel 63-letni Slavoljub Muslin, srbski nogometaši igrajo kot prerojeni. Potem ko so v zadnjih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v svoji skupini prehiteli le Armence, se zdaj odkrito spogledujejo z nastopom na svetovnem prvenstvu v Rusiji. V skupini D so po štirih odigranih tekmah še neporaženi, za vodilno Irsko, ki jo v Dublinu čaka otoški derbi z Walesom, pa zaostajajo le za dve točki. Pred gostovanjem v Tbilisiju proti predzadnji Gruziji v taboru orlov zato prekipevajo od samozavesti, obenem pa tudi upajo, da bi se z zmago in v primeru spodrsljaja Ircev zavihteli na prvo mesto v skupini.

»V klubu sem se pogovarjal s soigralci iz Irske in Walesa in oboji so dejali, da je bila tekma proti Gruziji zanje najtežja. Pred nami je verjetno najtežji izpit v teh kvalifikacijah,« meni srbski napadalec in član Newcastla Aleksandar Mitrović. Previdni so tudi srbski mediji, ki opozarjajo, da so se njihovi nogometaši v preteklosti že opekli proti reprezentancam, kot so Kazahstan, Estonija in Litva.

Podobno lahko delo kot Srbe vsaj na papirju čaka tudi vodilni reprezentanci skupine G, Španijo in Italijo, ki bosta gostili Izrael oziroma Albanijo. Še posebej za špansko izbrano vrsto se zdi, da so v teh dneh bolj kot na tekmeca osredotočeni na ohranjanje dobrih odnosov znotraj ekipe. Znano je namreč, da se med seboj ne razumeta zvezdnika madridskega Reala in Barcelone Sergio Ramos ter Gerard Pique, ki se na družbenih omrežjih redno zapletata v besedne dvoboje. »S Piquejem se rada zbadava, a ko ga bom srečal, ga bom objel. Najino rivalstvo je le del tistega, ki obstaja že med Realom in Barcelono. Na to sva se že navadila. Tu ni nobene škodoželjnosti, vse ostaja v športnih okvirih,« pred današnjim obračunom v Gijonu zatrjuje Sergio Ramos.

Zanimiv dvoboj bo odigran v skupini I, saj se bosta v Zagrebu med seboj srečali prvo- in drugouvrščeni reprezentanci, Hrvaška in Ukrajina. Pri naših južnih sosedih se je v zanimivem položaju znašel selektor Ante Čačić. Medtem ko triinšestdesetletniku zaradi poškodb Vedrana Ćorluke, Šimeta Vrsaljka in Dejana Lovrena primanjkuje kakovostnih branilcev, so njegove težave v napadu ravno obratne, saj so mu na voljo izvrstni Mario Mandžukić, Marko Pjaca, Marcelo Brozović in Nikola Kalinić.

Kvalifikacije za SP, skupina D, ob 18. uri: Gruzija – Srbija, ob 20.45: Avstrija – Moldavija, Irska – Wales, vrstni red: Irska 10, Srbija 8, Wales 6, Avstrija 4, Gruzija 2, Moldavija 1, skupina G, ob 20.45: Španija – Izrael, Liechtenstein – Makedonija, Italija – Albanija, vrstni red: Španija in Italija po 10, Izrael 9, Albanija 6, Liechtenstein in Makedonija po 0, skupina I, ob 18. uri: Turčija – Finska, ob 20.45: Kosovo – Islandija, Hrvaška – Ukrajina, vrstni red: Hrvaška 10, Ukrajina 8, Islandija 7, Turčija 5, Finska in Kosovo po 1.