Vabilo, naj ostane na kosilu, je morda hčerki Gordane Koren z Bleda rešilo življenje. »Hči je prišla k meni na obisk in povabila sem jo, naj ostane še na kosilu. Kmalu sva prejeli telefonski klic, da se domov ne more vrniti, ker gori,« pripoveduje naša sogovornica. Namesto domov v Zagoriško ulico je iz šole v babičino stanovanje prišel tudi sedemletni vnuk naše sogovornice.

Najprej je zagorela večja domača delavnica – požar naj bi, kot je znano doslej, zanetila iskra med brušenjem, nam je povedal vodja intervencije Gabrijel Mežan iz PGD Bled. »Na kraj dogodka smo prišli neposredno s prizorišča prometne nesreče, pri kateri smo pomagali. Takrat je bila delavnica že v ognju, ta pa se je razširil še na bližnjo hišo s stanovanji,« pripoveduje vodja intervencije. Blejskim gasilcem so pri boju z ognjenimi zublji na pomoč priskočili iz vseh bližnjih prostovoljnih gasilskih društev (Rečica, Ribno, Radovljica, Bohinjska Bela, Mlino, Selo…) ter gasilci GARS Jesenice. »Na kraju nas je bilo zagotovo okoli 70,« je dejal Mežan, ki sodelujočih med našim obiskom še ni imel časa prešteti.

»V kakšnem stanju so stanovanja v bližnji večstanovanjski hiši, bo znano po podrobnem pregledu,« je še opozoril Mežan in dodal, da so plameni najbolj načeli drugo nadstropje hiše. V njej je, kot so nam povedali okoliški prebivalci, šest stanovanj, a jih kar pet lastniki uporabljajo le za oddih, stalna stanovalca pa naj bi bila le hči naše sogovornice in njen sin. Kdaj se bosta lahko vrnila v svoj dom, gasilci včeraj popoldne še niso mogli napovedati. »Začasno streho nad glavo jima bomo, če bo treba, zagotovili pri nas doma,« je zagotovila Korenova.

Obsežen požar, katerega dim so opazili tudi prebivalci Lesc, se je po nekaj urah gašenja na srečo končal brez poškodovanih, nam je še pojasnil Mežan, ki je vodil včerajšnjo intervencijo. Koliko gmotne škode je povzročil, pa bo znano v prihodnjih dneh. pe