Za danes sklicana seja nadzornega sveta HSE je pravzaprav nadaljevanje pred slabim mesecem prekinjene seje, ko so nadzorniki od šefa HSE Gorazda Skubina zahtevali podrobnejša pojasnila o številnih novih zaposlitvah tako v matični družbi kot v skupini. V HSE so pojasnili, da so od novembra lani do včeraj zaposlili 15 zunanjih in osem notranjih kadrov, skupno torej 23 ljudi. Za katera nova delovna mesta gre, v družbi ne razkrivajo, so pa zaposlitve, kot zatrjujejo, v skladu z letošnjim in lanskim poslovnim načrtom družbe. »Od 15 zunanjih zaposlitev so tri v skladu z lanskim poslovnim načrtom, ena zaposlitev je bila zaradi odhoda sodelavca, preostale zaposlitve pa so v okviru letošnjega poslovnega načrta. Lani je pet zaposlenih zapustilo družbo HSE. V tem času so Dravske elektrarne Maribor zaposlile 11 ljudi, Soške elektrarne Nova Gorica dva človeka, HSE Invest enega in skupina Premogovnik Velenje 45 ljudi. Med novimi zaposlitvami v velenjskem premogovniku prevladujejo rudarski delavci,« odgovarjajo v HSE.

»Zakaj nihče ne govori o racionalizaciji poslovanja HSE in zahteva pojasnila? Namesto da bi skupina prestrukturirala poslovanje, iskala notranje rezerve in zmanjševala število zaposlenih, zdaj dodatno zaposlujejo,« je kritičen nekdanji šef HSE Blaž Košorok. Še več: za letos je samo v družbi HSE predvidenih 17 prezaposlitev znotraj skupine HSE in 19 novih zaposlitev.

Vrnitev Boruta Meha

Borut Meh, ki je bil na čelu HSE ravno v obdobju, ko se je začela gradnja šestega bloka TEŠ, se je pred dnevi iz Slovenskih državnih gozdov po letu dni vrnil v holding. Po zakonu o delovnih razmerjih je namreč izkoristil možnost mirovanja delovnega mesta, kar nam je potrdil tudi sam. Na katero delovno mesto se vrača, nismo izvedeli, po naših informacijah pa je bil pred odhodom v družbo Slovenski državni gozdovi v HSE zaposlen v razvoju v poslovni enoti v Velenju.

Na naše vprašanje, ali drži, da bo prihodnje leto izpolnil vse pogoje za upokojitev, je Meh dejal, da to drži, na druga vprašanja pa ni želel odgovarjati. O Mehovi vrnitvi v HSE so nam v holdingu odgovorili: »Ko je bil Borut Meh s sklepom vlade imenovan na funkcijo v drugo družbo za določen čas, je s HSE v skladu z zakonom o delovnih razmerjih sklenil dogovor o suspenzu pogodbe o zaposlitvi. V skladu z dogovorom se po prenehanju funkcije vrača v HSE na enako delovno mesto kot prej.« Na vprašanje, na katero delovno mesto se torej vrača, pa so odgovorili le, da to ni položaj svetovalca poslovodstva.

Neuradno je slišati, da bi se lahko Meh prijavil na pravkar objavljen razpis za vodjo službe za notranjo revizijo. Energetski strokovnjaki so zaradi Mehove vrnitve odkrito razburjeni, češ da ga ne bi smeli znova zaposliti v HSE, saj bi prav Meh lahko pred leti preprečil zgrešeno investicijo v TEŠ 6, pa je ni. Tudi njegove plače v holdingu ne želijo razkriti, slišati pa je, da naj bi prejel okoli 2500 evrov neto plače.

V HSE računali na 75 milijonov evrov

Nadzorniki se bodo seznanili tudi s podatki o poslovanju HSE v letošnjih prvih dveh mesecih, zagotovo pa bo zanimiva tudi razprava o zdaj že umaknjenem prispevku za prednostno dispečiranje iz TEŠ. Ker je vlada tik pred zdajci umaknila predlog za uvedbo tega prispevka, se pojavlja vprašanje, kje bo vlada zagotovila denar, potreben za pokrivanje izgube v poslovanju TEŠ 6. Spomnimo, alternativnih rešitev je menda več, med drugim bi lahko denarni tok preusmerili iz Gen Energije (neposredno ali posredno) v HSE. Skubin v parlamentu na poslansko vprašanje pred tednom dni ni želel pred javnostjo razkriti, koliko denarja je v letošnjem poslovnem načrtu predvideno iz prednostnega dispečiranja, češ da gre za poslovno skrivnost. Po naših zanesljivih informacijah pa so v HSE računali, da bodo do leta 2020 skupno prejeli 75 milijonov evrov. Tako naj bi iz tega prispevka samo letos prejeli 18 milijonov, leta 2018 in 2019 po 25 milijonov evrov, leta 2020 pa sedem milijonov evrov.

Pred slabim mesecem dni je bilo tudi v zraku, da se bo z vrha HSE zaradi medsebojnih nesoglasij moral posloviti bodisi Skubin, bodisi prvi finančnik Stojan Nikolić, ali celo oba, vendar so jima nadzorniki nato dali dva meseca časa, da uredita zadeve.