Pokal konfederacij velja za nekakšno generalko pred svetovnim prvenstvom, izvedejo pa ga leto pred mundialom v državi prirediteljici. Fifa je ob objavi letošnjih cen razkrila še posebne vstopnice za prekomerno težke navijače. Novost je naletela na precej začudenja s strani športne javnosti.

Krovna zveza definira debelost s pomočjo indeksa telesne mase. Izračun uveljavljene antropološke mere je enostaven: telesno težo, izraženo v kilogramih, delimo s kvadratom telesne višine v metrih. Debelost se prične pri vrednostih nad 30, Fifa pa je omenjene vstopnice namenila osebam, ki presegajo vrednost 35. Po predložitvi zdravniškega potrdila, bodo nosilcem vstopnic zagotovljeni lažje dostopni in nekoliko širši sedeži.

Fifa ni zadovoljna s prodajo vstopnic

Nenavadna novost v kategorizaciji vstopnic najverjetneje ne bo vplivala na siceršnje povpraševanje. V prvi fazi prodaje oziroma spletne rezervacije vstopnic so jih do konca lanskega leta prodali 82 tisoč, od tega jih je bilo 71 tisoč prodanih domačim ruskim navijačom. Druga faza prodaje se je začela 1. marca. Predstavnik Fife Colin Smith je na obisku v Moskvi v dejal, da bi morala biti prodaja boljša. »Povedali so mi, da Rusi vstopnice vedno kupijo v zadnjem trenutku. Vseeno jih pozivam, naj se potrudijo in jih kupijo prej.«

Gostiteljica, svetovni prvaki in zmagovalci konfederacij

Osmi pokal konfederacij bo potekal med 17. junijem in 2. julijem v Kazanu, Moskvi, Krasnodarju, Sočiju in St. Peterburgu. Rusija bo turnir gostila prvič, tetjič pa bo potekal v Evropi. Na turnir so se poleg gostiteljice uvrstili še svetovni prvaki iz leta 2014 Nemčija ter zmagovalci šestih prvenstev konfederacij: Avstralija, Čile, Mehika, Nova Zelandija, Portugalska in Kamerun. Predhodnim zmagovalcem tega prvenstva iz Brazilije, ki je osvojila zadnje tri turnirje (2005, 2009, 2013), se prvič po letu 1995 ni uspelo kvalificirati.