Kislo zelje je čudovito v tem letnem času. Kislo zelje je dobro predvsem za krepitev odpornosti in imunskega sistema. Odlično pa je tudi za razstrupljevanju telesa. Vsebuje veliko vode in malo kalorij, zato je odlično pomagalo tudi pri hujšanju.

Redno uživanje zelja v vseh oblikah močno zmanjša tveganje za razvoj raka na prostati, debelem črevesu in pljučih. Kislo zelje zmanjšuje količino holesterola v krvi in omili težave, ki se pojavijo po prekrokani noči. Spodbuja prebavo in omogoča razvoj zdrave črevesne flore. Skrbi za zdravo srce in ožilje, ker preprečuje razvoj ateroskleroze. Povečuje spolno aktivnost, krepi imunski sistem ter izboljšuje spomin in koncentracijo.

Najboljša novica pri tem receptu je poleg tega, da je pripravljena le v dveh loncih – če uporabite kuhan fižol, seveda – tudi, da se odlično zamrzne in odmrzne. Tako je lahko na enkrat skuhate več, razdelite na porcije in zamrznete. Tako vam bo na razpolago takrat, ko se boste želeli pogreti in nasititi na hitro.

Pa dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

200 g kislega zelja

4 manjši krompirji

1 večje korenje (po želji polovica oranžnega in polovica rumenega)

1 kos kolerabe

1/2 čebule

2 stroka česna

1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)

olje

sol

poper

1 šopek svežega peteršilja

1 lovorjev list

6 poprovih zrnc

1/2 žličke mlete sladke paprike

1/4 žličke kumine

1/2 žlice paradižnikovega koncentrata

1 žlica moke

1 majhna konzerva kuhanega fižola

PRIPRAVA

Kislo zelje (le če je res preveč kislo, sicer ne) splaknite pod tekočo mrzlo vodo in dobro odcedite. Pretresite ga v manjšo kozico, dodajte poprova zrnca in lovorjev list, prelijte z vročo vodo in kuhajte približno 20 minut, da se zelje zmehča.

V kozici segrejte žlico olja in na segretem zmehčajte sesekljano čebulo. Ko se čebula zmehča, dodajte sesekljana česnova stroka, paradižnikov koncentrat in mleto papriko in prepražite, da paradižnik zadiši.

Dodajte še moko in še enkrat dobro premešajte in pražite minuto. Potem v kozico stresite krompir, korenje in kolerabo, dodajte kumino in prelijte z jušno osnovo. Kozico pokrijte in kuhajte toliko časa, da se zelenjava zmehča – približno 15 minut.

Ko se zelenjava zmehča, v juho stresite odcejeno kislo zelje in splaknjen fižol, dobro premešajte in kuhajte še toliko časa, da zavre. Juho poskusite in popoprajte ter dosolite, če je potrebno.

V juho umešajte še sesekljan peteršilj in dobro premešajte.

Juho servirajte, potresite še z nekaj svežega peteršilja, malo popoprajte in postrezite.