Pred zadnjim krogom predtekmovanja v ligi prvakov so za uvrstitev v izločilne boje prosta le še štiri mesta. Nastop v osmini finala so si že zagotovili Monaco, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund, Real Madrid, Leicester, Juventus, PSG, Arsenal, Barcelona, Manchester City, Atletico Madrid in Bayern München. Žreb parov bo 12. decembra, dan kasneje bodo podelili še prestižno zlato žogo, kjer sta tako kot v zadnjih letih edina resna kandidata znova Cristiano Ronaldo in Lionel Messi.

V dosedanjem delu lige prvakov je najbolj razočaral Bayern, ki se je že pred derbijem z Atleticom poslovil od prvega mesta v skupini. V predtekmovanju je izgubil že dve tekmi, kar se mu je nazadnje zgodilo v sezoni 2009/10. Bavarcem se je v sredo močno zataknilo na gostovanju v Rostovu, ki je zmagal z vsega 52,5 odstotka natančnih podaj, kar je najnižji izkupiček od leta 2003. Pred tem je Bayern na zadnjih petih medsebojnih tekmah z ruskimi moštvi vselej zmagal z visoko razliko v zadetkih 15:1, po že tretjem porazu v sezoni pa so v Münchnu zdaj prižgali alarm. Nemški mediji že pišejo, da Bayern pogreša nekdanjega trenerja Josepa Guardiolo, ki je na Bavarskem osvojil vse razen lige prvakov. Njegov naslednik Carlo Ancelotti je že do novembra zapravil debelih petnajst točk, kar je več kot Guardiola v svoji celotni premierni sezoni na klopi nemških prvakov. Za nameček Bayern že ta konec tedna čaka derbi v bundesligi proti Bayerju iz Leverkusna.

Z evropskimi nastopi so lahko nadvse zadovoljni pri poražencih zadnjega evropskega finala. Atletico je namreč edini klub, ki na vseh petih tekmah sploh še ni oddal točke, kar se mu v zgodovini še ni pripetilo. Madridski as Antoine Griezmann se je na evropskih tekmah po številu zadetkov (12) že izenačil s klubsko legendo Luisom Aragonesom, slovenski vratar Jan Oblak pa je znova zaklenil vrata. Na letošnjih osemnajstih tekmah v vseh tekmovanjih je ubranil že 57 strelov. Proti PSV je zbral tri obrambe, sicer pa je Atletico pod vodstvom trenerja Diega Simeoneja na dvajsetih domačih evropskih tekmah prejel vsega pet golov.

Rekorde je znova postavljal argentinski virtuoz Lionel Messi, ki je v Glasgowu prispeval že stoti zadetek za Barcelono v vseh mednarodnih tekmovanjih. Od tega jih je 81 zabil z močnejšo levico. Messi je v tej sezoni lige prvakov prvi strelec z devetimi goli, ki jih je dosegel iz desetih strelov v okvir vrat. S povprečjem 0,84 gola na tekmo je na evropskem prizorišču rekorder po učinkovitosti, v profesionalni karieri pa je bil v 662 nastopih za Barcelono in Argentino neposredno vpleten že v 750 golov. Katalonci so si z zmago proti Celticu že zagotovili prvo mesto, postali pa so prva ekipa, ki je v ligi prvakov slavila na stoti gostujoči tekmi. Z remijem v Mönchengladbachu je napredoval tudi Manchester City, Borussia pa postaja vse bolj neugodna tekmica za trenerja Guardiolo, ki je na šestih medsebojnih tekmah le enkrat premagal nemškega predstavnika.